Sunday, Feb 18th

Zadnje ažuriranje01:22:25 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Nermin Mujanovic optuzen za masakr u Serdarima

  • PDF

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na deset godina Nermina Mujanovića (48), za učešće u masakru u selu Serdari.

Optuženi je tokom suđenja negirao da je učestvovao u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. Nekolicina muslimana je tog dana izvrsilo napad na selo Serdari i ubilo sedam muškaraca i sedam žena, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimanska sela u KV.

Četiri ucesnika ovog napada su pre dvije godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do 11,5 godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da je presuda za njega neočekivana i najavio je da će uloziti žalbu.
Njegov štićenik od početka suđenja je tvrdio da nije učestvovao u napadu na to selo, kao i da tokom rata u BiH nije nosio oružje.
Austrijski sud, a ne Haški tribunal, bavio se ovim zločinom zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo masakrom, a ne ratnim zločinom.

Tokom suđenja pojavilo se i Mujanovićevo ime, što je dovelo do suđenja u Austriji. Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u BiH počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja i saslušanje oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisjete događaja, jer je prošlo mnogo godina. Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.
Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasjedanja, jednoglasno je ocjenila da ovaj zločin nije zastario.

Porota je donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživjele, isplati 1.000 eura odštete za pretrpljeni bol.

NBA kosarkas u posjeti KV

  • PDF

Proslavljeni košarkaš Slovenije i član NBA ekipe Miami Heat Goran Dragić boravio je ovih dana u Kotor Varošu. Inace Goranova supruga Maja je iz Kotor Varosa, tako da smo pored nasih lokalnih zvijezda, dobili i celebriti zeta.

- Zavolio sam ovaj grad i iskreno se nadam da ću prilikom narednog dolaska pomoći u radu sa djecom i mladim košarkaškim talentima - rekao je Dragić.

Goran ima ugovor sa Miami Heat do 2020. godine, a u novu sezonu ulaze sa većim ambicijama od ovogodišnjih, gdje su u polufinalu plej-ofa Istočne konferencije NBA lige izgubili od Toronta.

I tako pored skorasnje posjete fudbalera Real Madrida, sada smo ugostili I jednog NBA igraca.

Srna

U Raštanima dobijali drva za glasove

  • PDF

Firmu Vrbanja Šume trese afera za organizovani i privredni kriminal krađe šume, tako sto su odobrili stanovnicima sela Raštani da kupe sumski odpad, za glasove na izborima.

U selo Raštani 30 domaćinstava je optuženo za krađu šume, od strane Sumske inspekcije, a mještani tvrde da su dobili odobrenje od Šumskog gzadinstva Kotor Varoš da kupe ogranke i nose kući.
U pozadini cijele priče je izgleda politika. Pojedini mještani kažu da im je rukovodstvo Šumskog gazdinstva dalo zeleno svijetlo da kupe šumski otpad u zamjenu za glas na izborima.

U Kotor Varoš je došao i inspektor banjalučkog centra. Saslušao je mještane, a odgovornost tek treba da se utvrdi.

Darko Šebić priznaje da je dozvolu za prikupljanje ogranaka dobio od Šumarije. Zašto u Šumariji to sada ne žele da priznaju – ne zna.

Direktor Šumskog Gazdinstva „Vrbanja“ Daliborka Kerezović, koja je inače član opštinskog odbora DNS-a Kotor Varoš, nije bila na sastanku, niti bilo ko iz Šumarije, iako im je upućen poziv.

U narednim danima ostaje da se rasvijetli, da li ce mjestani morati platiti kazne, ili ce ipak neko iz Sumarije preuzeti odgovornost za ovaj slucaj.

BN TV

Zena iz Hrvacana pronadjena u Vrbasu

  • PDF

Žena koja je pronađena u rijeci Vrbas, u mjestu Surjan, opština Mrkonjić Grad, je Mirjana Radukić (48) iz Hrvaćana, sa prebivalištem u Sloveniji. Ona je sa jos jednim licem nastradala u saobracajnoj nesreci, gdje se za drugim licem jos traga.

Radukićeva je identifikovana danas, a dežurni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva naložio je da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere radi rasvjetljavanja svih okolnosti saobraćajne nesreće, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema izjavi lica koje je obavilo identifikaciju Radukićeve, u vozilu "škoda" pored nastradale nalazio se i Momir Radukić (53) iz Aginog sela kod Banjaluke, sa prebivalištem u Sloveniji.

Za Momirom Radukićem, MUP RS je raspisalo objavu o nestalom licu.

U toku je intenzivna potraga ronilaca Specijalne jedinice policije MUP Republike Srpske u koritu rijeke Vrbas za dva lica Momirom Radukićem iz Slovenije i Mladenom Inđićem iz Bijeljine, ističu iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

(SRNA)

Dom zdravlja nabavio novi ultrazvučni aparat

  • PDF

Dom zdravlja Kotor Varoš nabavio je novi ultrazvučni aparat i pacijenti više neće morati odlaziti u druge zdravstvene ustanove na internistički, kardiološki i neurološki pregled.

Unaprijeđen je i rad laboratorije u kojoj je omogućeno obavljanje svih analiza za koje su pacijenti do sada upućivani u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci. Direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić kaže da čine sve da omoguće pacijentima što više usluga kako ne bi morali ići u druge zdravstvene ustanove. On ističe da su suočeni sa problemima u finansiranju Službe hitne pomoći i terenskih ambulanti.

- Novac koji nam po ugovoru dodjeljuje Fond zdravstvenog osiguranja RS za rad osam timova porodične medicine, pedijatrijsku i ginekološku konsultativnu specijalističku zaštitu nije dovoljan za finansiranje terenskih ambulanti i Službe hitne pomoći. Već duže vrijeme je otežano finansiranje sedam terenskih ambulanti za koje izdvajamo sopstvena sredstva kako bismo obezbijedili usluge pacijentima. Slična je situacija i sa Službom hitne pomoći u kojoj su angažovana četiri, dok Fond finansira nepuna dva tima - istakao je Bibić.

On je dodao da uprkos tome uvode nove usluge i obnavljaju zastarjeli vozni park.

- S ciljem dugoročnog obezbjeđenja prostora za ambulante porodične medicine i hitnu pomoć u toku su pripreme za izgradnju novog objekta za koji je obezbijeđen dio novca. Dom zdravlja je iz sopstvenih sredstava nabavio vozilo za terenske ambulante, a uskoro bi trebalo da bude isporučeno i vozilo za hitne intervencije, dok za nabavku vozila za prevoz pacijenata na dijalizu očekujemo pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS - rekao je Bibić i dodao da su i pored otežanog finansiranja prošle godine pozitivno poslovali i redovno izmirivali plate radnicima i ostale obaveze.

(Glas Srpske)