Saturday, Jun 23rd

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Registracija za Izbore 2016

  • PDF

Rok za ragistraciju za lokalne izbore u BiH istice 19. Jula. Ako jos niste registrovani popunite obrazac koji mozete skinuti na linku ispod i zajedno sa kopijom vase licne karte ili BiH pasosa posaljite na email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Obrazac za Registraciju IZBORI 2016

Ako niste sigurni kako da popunite obrazac, posaljite nam kopiju vaseg dokumenta na email: udruzenjekotorvarosana@gmail.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i mi cemo popuniti za vas.

Ribolovci očistili Duboku

  • PDF

Članovi Sportsko-ribolovnog društva "Golubić" Šiprage organizovali su akciju čišćenje planinske rijeke Duboka na području mjesne zajednice Grabovica.

Iskorišteno je stanje niskog vodostaja kako bi se iz rijeke izvadio otpad nastao tokom poplava i zbog nesavjesnog ponašanja lokalnog stanovništva.


Učesnici akcije zatekli su velike količine smeća i konstatovali da je rijeka Duboka veoma kontaminirana otpadom.

Osim smeća, uklonjeno je dosta grana koje su na pojedinim mjestima zakrčile rijeku.

Ovo je druga akcija članova "Golubić" Šiprage u posljednjih 20 dana jer su prvo očistili korito rijeke Kruševica u Maslovarama.

Čišćenjem korita rijeka na području opštine Kotor Varoš članovi ovog društva doprinose razvoju i jačanju turističke ponude ovog kraja i zaštiti životne sredine.

(SRNA)

Nermin Mujanovic optuzen za masakr u Serdarima

  • PDF

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na deset godina Nermina Mujanovića (48), za učešće u masakru u selu Serdari.

Optuženi je tokom suđenja negirao da je učestvovao u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. Nekolicina muslimana je tog dana izvrsilo napad na selo Serdari i ubilo sedam muškaraca i sedam žena, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimanska sela u KV.

Četiri ucesnika ovog napada su pre dvije godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do 11,5 godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da je presuda za njega neočekivana i najavio je da će uloziti žalbu.
Njegov štićenik od početka suđenja je tvrdio da nije učestvovao u napadu na to selo, kao i da tokom rata u BiH nije nosio oružje.
Austrijski sud, a ne Haški tribunal, bavio se ovim zločinom zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo masakrom, a ne ratnim zločinom.

Tokom suđenja pojavilo se i Mujanovićevo ime, što je dovelo do suđenja u Austriji. Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u BiH počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja i saslušanje oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisjete događaja, jer je prošlo mnogo godina. Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.
Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasjedanja, jednoglasno je ocjenila da ovaj zločin nije zastario.

Porota je donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživjele, isplati 1.000 eura odštete za pretrpljeni bol.

NBA kosarkas u posjeti KV

  • PDF

Proslavljeni košarkaš Slovenije i član NBA ekipe Miami Heat Goran Dragić boravio je ovih dana u Kotor Varošu. Inace Goranova supruga Maja je iz Kotor Varosa, tako da smo pored nasih lokalnih zvijezda, dobili i celebriti zeta.

- Zavolio sam ovaj grad i iskreno se nadam da ću prilikom narednog dolaska pomoći u radu sa djecom i mladim košarkaškim talentima - rekao je Dragić.

Goran ima ugovor sa Miami Heat do 2020. godine, a u novu sezonu ulaze sa većim ambicijama od ovogodišnjih, gdje su u polufinalu plej-ofa Istočne konferencije NBA lige izgubili od Toronta.

I tako pored skorasnje posjete fudbalera Real Madrida, sada smo ugostili I jednog NBA igraca.

Srna

U Raštanima dobijali drva za glasove

  • PDF

Firmu Vrbanja Šume trese afera za organizovani i privredni kriminal krađe šume, tako sto su odobrili stanovnicima sela Raštani da kupe sumski odpad, za glasove na izborima.

U selo Raštani 30 domaćinstava je optuženo za krađu šume, od strane Sumske inspekcije, a mještani tvrde da su dobili odobrenje od Šumskog gzadinstva Kotor Varoš da kupe ogranke i nose kući.
U pozadini cijele priče je izgleda politika. Pojedini mještani kažu da im je rukovodstvo Šumskog gazdinstva dalo zeleno svijetlo da kupe šumski otpad u zamjenu za glas na izborima.

U Kotor Varoš je došao i inspektor banjalučkog centra. Saslušao je mještane, a odgovornost tek treba da se utvrdi.

Darko Šebić priznaje da je dozvolu za prikupljanje ogranaka dobio od Šumarije. Zašto u Šumariji to sada ne žele da priznaju – ne zna.

Direktor Šumskog Gazdinstva „Vrbanja“ Daliborka Kerezović, koja je inače član opštinskog odbora DNS-a Kotor Varoš, nije bila na sastanku, niti bilo ko iz Šumarije, iako im je upućen poziv.

U narednim danima ostaje da se rasvijetli, da li ce mjestani morati platiti kazne, ili ce ipak neko iz Sumarije preuzeti odgovornost za ovaj slucaj.

BN TV