Tuesday, Oct 13th

Zadnje ažuriranje07:26:44 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Izborni rezultati pokrenuli lavinu promjena kadrova u KV

  • PDF

Nova skupštinska većina koju čine SDS, PDP, SDA i HDZ BiH smijenila je predsjednika Skupštine opštine Enisu Božičković iz SNSD-a i generalnog sekretara parlamenta Radenku Slavnić. Umjesto Božičkovićeve imenovan je Ibrahim Palić iz SDA, a Slavnićevu će naslijediti Snežana Jurić, koju je predložio SDS. Odbornici su imenovali Radislava Petrušića za predstavnika državnog kapitala u Komunalnom preduzeću "Bobas", a taj potez bio je neophodan novoj skupštinskoj većini kako bi pokrenuli smjenu direktora tog preduzeća Milanka Popovića, koji je takođe kadar SNSD-a.

Prošle sedmice, odmah nakon formiranja nove skupštinske većine, smijenjena su i dva načelnika opštinskih odjeljenja i još četiri rukovodioca preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština koji su na te pozicije imenovani iz SNSD-a. Za sve odluke o smjenama glasalo je 17 odbornika SDS-a, PDP-a, SDA i HDZ-a BiH, a u opoziciji je ostalo samo šest predstavnika SNSD-a.

Skupština je formirala Komisiju za pripremu referenduma, a građani će se o inicijativi za opoziv Vučanovića izjasniti 30. novembra. Ukoliko građani na referendumu podrže opoziv načelnika biće raspisani prijevremeni izbori, a u slučaju suprotnog ishoda glasanja Vučanović će nastaviti mandat koji je dobio na lokalnim izborima 2012. godine kao kandidat SNSD-a.

U obrazloženju inicijative za pokretanje opoziva se  navodi da se načelnik nije pridržavao Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom  zapošljavanja  u opštinskoj  upravi, da  nije poštovao  odluke  Skupštine  o  izgradnji reciklažnog dvorišta i da je odgovoran za nezakonito trošenje novca iz budžeta za rad Narodne biblioteke. Sprovođenje referenduma koštaće 25.000 KM, a novac će biti obezbijeđen iz budžetske rezerve.

Vučanović i odbornici SNSD-a napustili su iz protesta sjednicu nakon što je usvojena odluka o pokretanju opoziva navodeći da se radi o čistom politikantstvu nove skupštinske većine. Vučanović je rekao da ne postoje razlozi za pokretanje opoziva i da se radi o klasičnom politikantstvu kojim se služi nova većina.

- Nisam opstruisao nijednu odluku Skupštine, pridržavao sam se svih zakona, a novac iz budžeta je trošen transparentno i u skladu sa zakonom. Zato ne vidim nijednog razloga za opoziv osim što se radi o političkom obračunu. Građani će se na referendumu izjasniti da li podržavaju moj rad ili politikantstvo druge strane - kazao je Vučanović.

Odbornik SNSD-a Slađana Šubara kazala je da su smjene plod politike i da ni za jednu nije bilo objektivnih razloga.

Potpredsjednik  Skupštine opštine i odbornik SDS-a Slavko Đukić rekao je da je stavljena tačka na proces započet 4. novembra.

- Ako dođe do opoziva načelnika opštine ući ćemo u konsultacije sa koalicionim partnerima u vezi sa kandidatom za budućeg načelnika - rekao je Đukić.

Odbornik PDP-a Miodrag Petrović istakao je da je načelnik izgubio skupštinsku  većinu i da je opoziv bio jedino rješenje.

- Pošto je opština u finansijskim  problemima pozvao sam načelnika da podnese ostavku i smanji troškove opoziva, ali je to odbio - rekao je Petrović.

Do prošle sedmice skupštinsku većinu u Kotor Varošu predvodili su SNSD i SDS. Njihovi odnosi poljuljani su nakon smjene direktora Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Mladena Trivunovića zbog čega su čelnici SDS-a optužili SNSD da je prekršio koalicioni sporazum.

Pocelo sudjenje za zlocine pocinjene u Policijskoj stanici

  • PDF

Pocelo je sudjenje za zločine počinjene u Policijskoj stanici Kotor Varos i od strane policijskih sluzbenika u periodu ratnih dejstava. Optuzeni su Savo Tepić, Duško Vujičić, Dragoslav Bojić, Duško Maksimović, Radojko Keverović, Rade Škorić i Ilija Kurušić. Oni se terete da su 1992. godine učestvovali u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima protiv Bošnjaka i Hrvata.

Prema optužnici, Bojić je bio komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Tepić načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić aktivni policajac, Maksimović, Škorić i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sudjenje je pocelo sa iskazima svjedoku, koji su vecinom ostali anonimni, i mi ih prenosimo u cjeslosti kako su objavljeni od strane BIRN - Justice Report agencije.

Svjedok G.Ž. je kazao da je od sredine juna 1992. godine, kao aktivni policajac, bio angažovan kao glavni stražar u zatvoru koji se nalazio iza zgrade suda u Kotor-Varoši, zajedno sa još tri stražara, inače pripadnika rezervnog sastava policije.

“Savo Tepić je bio načelnik policije, a od polovine 1992. komandir je bio Dragan Bojić”, izjavio je G.Ž., koji je zamolio da se u javnosti ne objavljuje njegovo puno ime i prezime.

On je kazao da je osnovni zadatak stražarima bio čuvanje zatvorenika, pretežno civila, Bošnjaka i Hrvata, koje su dovodili uglavnom pripadnici “Crvenih beretki”, odnosno “specijalne jedinice”, naveo je svjedok.

Svjedok je dodao da je obično bilo oko tridesetak zatvorenika, ali da se broj mijenjao.

“Dosta njih je dovedeno u pretučenom stanju. Obavještavao sam usmeno komandira Bojića o tome. Bila su i dva slučaja kad su ljudi dovezeni navečer u lošem stanju i nisu dočekali jutro”, naveo je svjedok i dodao da je ponekad neke od pretučenih zatvorenika i sam vozio do doma zdravlja.

Ovaj svjedok je kazao da po pravilniku niko nije smio ući u zatvor, ali da su se dešavale situacije u kojima on to nije mogao spriječiti, pa su tako, kako je naveo, na silu ulazili pripadnici “Crvenih beretki”, odnosno “SOS-ovci”.

“To je više bilo na silu. Slobodanu Dubočaninu to nije niko mogao zabraniti”, naveo je svjedok, kazavši da je Dubočanin bio komandant specijalaca, koji su ulazili u zatvor i maltretirali zatvorenike.

Prema njegovom iskazu, zatvorenici su vođeni i na ispitivanje u stanicu policije, gdje ih je naviše ispitivao Zdravko Pejić, predstavnik državne bezbjednosti.

“Duško Maksimović je dolazio u zatvor kad mu je brat ranjen u naselju Kotor.  Možda je nekoga udario, ne sjećam se tačno”, rekao je svjedok, koji je na pitanje Odbrane kazao da to ne može konkretno i sigurno reći, kao i da je Maksimović donosio neku garderobu ljudima koje je poznavao u zatvoru.

On je kazao da je krajem augusta 1992. smijenjen iz zatvora, te da je tada za stražara postavljen Ilija Kurušić.

Drugi svjedok na ovom ročištu je bio A.G., koji je također zamolio da se u medijima objave samo njegovi inicijali. On je kazao da je sredinom juna 1992. uhapšen i odveden u policijsku stanicu Kotor-Varoš, gdje je ispitivan i pretučen.

Potom ga je, kako je naveo, Duško Vujičić sa jednim uniformisanim vojnikom odveo u zatvor, gdje je zatekao 20 do 30 ljudi, od kojih je mnoge poznavao.

“Vojnici su dolazili da nas tuku, možda nisu svakodnevno, ali jesu često”, kazao je svjedok, dodavši da su stražari bili korektni.

Prema njemu, tri osobe su podlegle povredama u zatvoru.

A.G. je također kazao da je Duško Vujičić dolazio često u zatvor, kada su privođene nove osobe.

Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 10. novembra.

BIRN - Justice Report

Okruzni Sud u BL odlucio u korist bosnjacke djece iz Vrbanjaca

  • PDF

Okružni sud u Banjoj Luci je donio rješenje kojim je uvažio žalbu bosnjacke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi te da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

- Drugostepeni Okružni sud je sada potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po našoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece - pojasnio advokat je Haris Kaniža.

Banjalučki Okružni sud nije mogao, kako je naveo, da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak.

- Mi ćemo sada tražiti od Osnovnog suda da se to što prije provede - rekao je advokat roditelja djece iz Vrbanjaca.

Naglasio je da je zadovoljan ovim rješenjem Suda u Banjoj Luci.

- Rješenje Okružnog suda Banja Luka, kao drugostepenog organa, vraća nadu u bh. pravosuđe, jer smatram da su i prvostepeni i drugostepeni sud radili veoma brzo i efikasno - rekao je Kaniža podsjetivši da je njihova žalba riješena za dva i po mjeseca.

I predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović je u izjavi Agenciji Fena danas rekao da su zadovoljni rješenjem drugostepenog organa u slučaju njihove tužbe.

- To je pozitivana vijest i nadamo se da će se sve rješavati u pozitivnom smjeru - rekao je Smajlović.

Naglasio je da roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca samo žele da se konačno uvaže njihovi zahtjevi i riješi dugogodišnje pitanje na koje čekaju - da djeca u školi u Vrbanjcima izučavaju nacionalnu grupu predmeta na što imaju zakonsko pravo.

- Želimo da nijedna više generacija đaka u cijeloj BiH ne mora proći ovo što su naša djeca i mi prošli - naglasio je Smajlović.

On je ponovio da su od prvog dana bili spremni na dijalog s nadležnim u RS-u o ovom pitanju te da tako ostaje i u narednom periodu.

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima trenutno idu na instruktivnu nastavu u Medžlis Islamske zajednice u Vrbanjcima.

Djeca su upisana u Osnovnu školu "Prvi mart" u Jelahu, odakle i dolazi većina nastavnog kadra koji podučavaju djecu, kako i u ovoj godini ne bi gubili nastavno gradivo.

U prošloj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca izgubili su školsku godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.

Bosnjacka djeca iz Vrbanjaca krecu na instruktivnu nastavu

  • PDF

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović potvrdio je danas u izjavi za Agenciju FENA da je dogovoreno da se i za djecu u Vrbanjcima organizira instruktivna nastava da i dalje ne bi gubili nastavu.

Smajlović je naveo da je u toku rješavanje tehničkih detalja da bi, vjerovatno, već naredne sedmice ovi đaci krenuli na instruktivnu nastavu u Jelah.

Roditelji su jučer u  Sarajevu postigli dogovor s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem, federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, te ministrom ZDK-a za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirkom Trifunovićem i šefom Kabineta reisu-l-uleme Razimom Čolićem da i za ove đake otpočne instruktivna nastava po istom principu po kojem se nastava realizira u Konjević-Polju.

Ovom ministarstvu obratio se Medžlis islamske zajednice Kotor Varoš zahtjevom za finansijsku pomoć u cilju stvaranja uslova za organizovanje instruktivne nastave.

Federalna vlada dala je danas saglasnost da iz Tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu - Tekući transferi neprofitnim organizacijama, bude odobreno 50.000 KM Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Ova sredstva namijenjena su opremanju prostora (učionice sa namještajem i uvođenje centralnog grijanja), te za prijevoz učenika, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

-To je jedino rješenje kako naša djeca ne bi potpuno izgubila i ovu školsku godinu. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati - kazao je Smajlović.

(FENA)

Podignuta optužnica protiv Nedeljka Đukića za ratni zločin

  • PDF

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedeljka Đukića zvanog „Neđo“ i „Đuka“, rođenog 18.08.1946. godine u mjestu Maljava, opština Kotor Varoš, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.