Monday, Sep 26th

Zadnje ažuriranje09:41:34 PM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Potrosio pare, pa izmislio da je opljackan

  • PDF

Davor Juričević (46) je osumnjičen da je potrošio oko 650 maraka, pa izmislio da je pretučen i opljačkan, saopštila je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Kotorvaroskoj policijskoj stanici, 4. februara u 22.45 časova, iz Službe hitne pomoći prijavljeno je da se osumnjiceni obratio za pomoć, te da je tokom pregleda izjavio da su ga taj dan oko 16 časova presrela dva nepoznata muškarca, odvela ga u garažu, te ga pretukla i ukrala mu oko 650 KM.

Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policajci su izvršili uviđaj i ustanovili da se pljačka nije dogodila.

"Na osnovu prikupljenih informacija i dokaza, utvrđeno je da je oštećeni sam sebi nanio povrede i da je prethodno potrošio pare, te da nije izvršeno krivično djelo 'Razbojništvo' nad njim", saopštili su iz CJB Banjaluka.

(Nezavisne Novine)

Komunalci odbijaju ketering topli obrok

  • PDF

Radnici komunalnog preduzeća "Bobas" već pola godine ne primaju naknadu za topli obrok, a 90 odsto ih bojkotuje obezbijeđenu ketering ishranu, istaknuto je u petak na sastanku uprave i Nadzornog odbora, kojem je prisustvovao i dio zaposlenih.

Sastanak je održan na inicijativu predstavnika malih akcionara i člana Nadzornog odbora Predraga Tešića da bi bili razmotreni problemi radnika. Tešić je predložio da s ciljem prevazilaženja problema bude usvojen zaključak da radnicima koji rade na terenu bude isplaćivan topli obrok u novcu, a da zaposleni koji rade u kancelarijama nastave da koriste ketering uslugu do jula, kada ističe ugovor sa dobavljačem hrane. Taj prijedlog je odbio vršilac dužnosti direktora "Bobasa" Goran Kušljić i istakao da bi takva odluka bila nezakonita.

- Niko nije imao validan odgovor na pitanje zašto bi to bilo nezakonito i kako je zakonita sadašnja situacija da radnici ne primaju novac za topli obrok, a ne koriste ketering usluge i na taj način preduzeće ostvaruje ekstraprofit - istakao je Tešić.

Na sastanku su malobrojni prisutni radnici iznijeli i tvrdnje da je preduzeće došlo u finansijske probleme zbog prekomjernog zapošljavanja novih radnika. Sastanak je okončan bez zaključaka i biće nastavljen 28. januara.

(Glas Srpske)

Dva kotorvarosanina umjesana u pljacke banaka

  • PDF

Nakon sprovodjenja istrage pljačke blindiranog kombija "Sektor sekjuritija", na autoputu Gradiška-Banjaluka, kriminalisticka policija MUP-a RS sumnjaju da su isti izvrsioci napravili spektakularnu pljačku filijale Unikredit banke u centru Kotor Varoša iz koje je 15. avgusta 2014. godine ukradeno 200.000 maraka.

Prema načinu izvršenja postoji mnogo podudarnosti u pljački blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" i razbojništva u filijali Unikredit banke u Kotor Varošu, kada su četiri maskirana razbojnika ukrala 200.000 maraka. Na snimcima bezbjednosnih kamera se vidi da se u oba slučaja razbojnici kreću na gotovo identičan način, kao i da su iste fizičke konstitucije. U obje pljačke koristili su automatske puške, među kojima je i jedna s drvenim kundakom, a ono što ih najviše povezuje jeste činjenica da su obje pljačke tipovane i da su razbojnici znali da se u trezoru nalazi veća količina novca.

Kao što je već poznato, ulogu tipera u pljački blindiranog kombija, koja je izvršena 22. septembra prošle godine, imao je radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (29) iz KV, koji je radio u centrali Unikredit banke, tako da je u oba slučaja mogao imati saznanja o količini novca.

Filmska pljacka

U pljački Unikredit banke u Kotor Varošu učestvovala su najmanje četiri maskirana razbojnika, koji su se pred banku dovezli u ukradenom automobilu "reno senik". U 8.05 sati upali su u poslovnicu i jedan od razbojnika je kundakom puške udario radnika "Sektor sekjuritija", koji je obezbjeđivao banku, i oteo mu pištolj. Ostali su na nišanu držali radnike banke, kojima su naredili da legnu na pod. Nakon toga su na direktora filijale prislonili cijev puške i, pod prijetnjom da će pucati, naredili mu da otvori trezor i ukrali oko 200.000 maraka. Zanimljivo je da je upravo na dan pljačke banka počela sa isplatom plata radnicima kotorvaroške Fabrike obuće "Sportek", u kojoj je zaposleno više od 1.600 ljudi, što su razbojnici vjerovatno znali. Poslije pljačke, razbojnici su pobjegli prema Kneževu, a isti dan policija je na lokalnom putu u jednom selu pronašla "reno senik" koji je korišćen u pljački. Ni tada automobil nije bio zapaljen, a dodatnim provjerama je utvrđeno da je vozilo ukradeno u banjalučkom naselju Starčevica, dan prije pljačke.

Pocinioci uhvaceni

Podsjetimo, zbog umiješanosti u pljačku 617.000 KM iz blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) iz Kneževa, Goran Paraš (27) iz Banjaluke, Aleksandar Popović (28) iz Kotor Varoša, Željko Inđić (26) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice, radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (29) iz Kotor Varoša i Oleg Banda (31), vlasnik auto-kuće "Kvatro" iz Banjaluke. Petorici je određen pritvor, a sa slobode se brane Inđić i Janjuz.

(avaz.ba)

Mateo Kovačić posjetio Kotor Varoš

  • PDF

Mateo Kovačić, koji od ljetos igra za Real Madrid, inače porijeklom iz Zabrđa, posjetio je danas Kotor Varoš.

"Došao sam da vidim prijatelje i rodbinu, dobio sam slobodno u klubu, pa sam sa ocem posjetio Kotor Varoš", rekao je Kovačić.

Zvijezda Real Madrida je istakao da već duže vrijeme nije dolazio u Kotor Varoš.

"Sedam godina nisam dolazio u Kotor Varoš, nemam puno slobodnog vremena, ali kad dobijem slobodno vrijeme, volim posjetiti ovaj kraj", naveo je on.

Na pitanje da li je u Kotor Varoš donio i neku vrstu pomoći, Mateo je skromno rekao da o tom baš i ne voli razgovarati.

"Tu sam da o svemu popričamo, najbitnije je da su svi sretni i blagoslovljeni, a ja sam uvijek spreman pomoći", istakao je on.

Mateo kaže da je zadovoljan igrama u Realu, kao i da je ekipa super,  zadovoljan je svojim statusom, ali da uvijek može bolje.

(centarzakulturukv.com)

U Lincu suđenje za zločine u Serdarima

  • PDF

Pred Pokrajinskim sudom u Lincu danas je počelo suđenje protiv Austrijanca porijeklom iz BiH Nermina Mujanovića (48) koji je optužen za ratni zločin koji je pocinjen 1992 u selu Serdari.

Prema optužninci koju je pročitala tužilac Doris Fiala, 17. septembra 1992. godine su Hrvati i Bošnjaci izvršili zločin nad srpskim selom Serdari kada je ubijeno sedam muškaraca, sedam žena i dvoje djece, iz osvete za srpski napad.

Tada je zapaljeno i šest kuća, istakla je ona, koristeći fotografije koje su poroti ilustrovale napad muslimanske vojske na to selo, prenosi Tanjug.

Za taj zločin su četiri osumnjičena 2014. godine osuđena u Sarajevu na zatvorsku kaznu od devet i 11 i po godina. Tokom suđenja u Sarajevu su dva svjedoka optužile 48-ogodišnjeg Austrijanca.

Tužilaštvo se poziva, u svojoj optužnici, na te svjedoke, dvije žene, jedna od njih, koja je preživjela napad, je već 1993. godine rekla da je optuženog jasno prepoznala, kako po glasu tako i izgledu.

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da "sumnja kako jedna osoba može da identifikuje mladića koga poznaje samo iz osnovne škole, na osnovu glasa".

Osim toga, on je istakao da njegov štićenik negira da je prisustvovao napadu.

"On nema ni motiv za osvetu nad Srbima, jer su svi njegovi rođaci prošli rat bez posljedica", naveo je advokat.

Optuženi je pred sudom negirao da se ikada borio na strani muslimanskih snaga, kako na dan zločina, tako i uopšte za vrijeme rata.

On je, međutim, u svojim izjavama bio nejasan i kada je riječ o vremenu i o imenima. Opisao je da se, kao i mnogi drugi, posle srpskog napada, povukao u selo Večići, gdje je bio zadužen za nabavku namirnica.

Sudija Rajner Nimerfol upitao je da li je osjećao zadovoljstvo kada je čuo da je napadnuto srpsko selo, on je odgovorio "to nije bilo tako interesantno, jer smo svakog dana imali mrtve".

Tokom prvog dana suđenja bilo je mnogo protivriječnosti i otvorenih pitanja, optuženi nije mogao da odgovori kada je krenuo u školu, a ni kada je odslužio vojni rok u nekadašnjoj JNA.

"Ne znate danas kada ste pošli u osnovnu školu, kada ste bili u vojsci. To meni nije baš vjerodostojno", konstatovao je sudija.

Optuženi je u saslušanju u policiji tvrdio i da je za vrijeme napada na srpsko selo bio u šumama u tom regionu, a pred sudom je tvrdio da se nalazio u selu Večići.

On je tvrdio i da nikada nije posjedovao oružje, niti da je ikada učestvovao u borbama.

Suđenje, za koje je predviđeno da bi moglo trajati 30 dana, biće nastavljeno 15. januara, a optuženom prijeti kazna u trajanju od pet do 20 godina zatvora.

(TANJUG)