Wednesday, May 27th

Zadnje ažuriranje05:51:25 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Bosnjackoj djeci u Vrbanjcima ponudjena solucija

  • PDF

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija izjavio je da je roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca ponuđen maksimum u skladu sa zakonom i Ustavom u vezi sa nacionalnom grupom predmeta, te da je sada odluka na njima da li će djecu poslati na nastavu.

Za bosnjacku djecu iz Vrbanjaca neizvjesna i nova skolska godina

  • PDF

Iako se bliži početak nove školske godine, problem nastavka školovanja bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši nije riješen. Ovi učenici nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što po zakonu imaju pravo.

Ubici kotorvaroskog drvosjece 15 godina zatvora

  • PDF

Milun Milić (48) iz Svračkova osuđen je pred Višim sudom u Užicu na 15 godina zatvora zato što je 10. oktobra 2013. ubio Radeta Tubića (49), nadničara iz Kotor Varoša, a zatim njegovo tijelo zapalio.

Sud priznao diskriminaciju ali odbacio tuzbu

  • PDF

Osnovni sud u Kotor Varošu donio je rješenje 2. jula ove godine u kojoj je tužbu roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjca podignute protiv RS i Osnovne škole "Sveti Sava", kojim se odbacuje tužba kao neblagovremena. Riječ je o tužbi kojom su roditelji i djeca tražili uvođenje nacionalne grupe predmeta u nastavu.

Abdulah Sidran u posjeti Vrbanjcima

  • PDF

Književnici Abdulah Sidran i Džemaludin Latić su obišli roditelje bošnjačkih učenika u Vrbanjcima s kojima su razgovarali o diskriminaciji bošnjačkih učenika zbog nacionalne grupe predmeta.