Wednesday, Oct 01st

Zadnje ažuriranje09:25:58 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Bosnjacka djeca iz Vrbanjaca krecu na instruktivnu nastavu

  • PDF

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović potvrdio je danas u izjavi za Agenciju FENA da je dogovoreno da se i za djecu u Vrbanjcima organizira instruktivna nastava da i dalje ne bi gubili nastavu.

Smajlović je naveo da je u toku rješavanje tehničkih detalja da bi, vjerovatno, već naredne sedmice ovi đaci krenuli na instruktivnu nastavu u Jelah.

Roditelji su jučer u  Sarajevu postigli dogovor s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem, federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, te ministrom ZDK-a za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirkom Trifunovićem i šefom Kabineta reisu-l-uleme Razimom Čolićem da i za ove đake otpočne instruktivna nastava po istom principu po kojem se nastava realizira u Konjević-Polju.

Ovom ministarstvu obratio se Medžlis islamske zajednice Kotor Varoš zahtjevom za finansijsku pomoć u cilju stvaranja uslova za organizovanje instruktivne nastave.

Federalna vlada dala je danas saglasnost da iz Tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu - Tekući transferi neprofitnim organizacijama, bude odobreno 50.000 KM Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Ova sredstva namijenjena su opremanju prostora (učionice sa namještajem i uvođenje centralnog grijanja), te za prijevoz učenika, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

-To je jedino rješenje kako naša djeca ne bi potpuno izgubila i ovu školsku godinu. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati - kazao je Smajlović.

(FENA)

Podignuta optužnica protiv Nedeljka Đukića za ratni zločin

  • PDF

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedeljka Đukića zvanog „Neđo“ i „Đuka“, rođenog 18.08.1946. godine u mjestu Maljava, opština Kotor Varoš, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bosnjacka djeca u Vrbanjcima jos ne idu u skolu

  • PDF

Iako je školska godina počela prije 12 dana, oko stotinu djece Bošnjaka u Vrbanjcima i dalje ne ide na nastavu. Njihovi roditelji se svako jutro okupljaju ispred škole tražeći da se njihovoj djeci omogući da pohađaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud

  • PDF

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca ukazali su danas da, nakon niza pritisaka i ucjena, nastavljen psiholoski pritisak na njih sa tim sto su dobili poziv da se jave u sud u Kotor Varošu u svojstvu okrivljenih.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca sutra ne pocinju nastavu

  • PDF

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović potvrdio je danas u izjavi za Fenu da je jedinstven stav 99 posto roditelja da njihova djeca sutra, kada počinje nova školska godina u RS-u, neće krenuti na nastavu, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi.