Monday, Nov 20th

Zadnje ažuriranje06:33:49 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

25. obljetnica progona Hrvata iz KV na HRT

  • PDF

Emisija "Pogled preko granice", koja se emituje na Hrvatskoj Radio Televiziji, napravila je reportazu o 25. toj obljetnici proganjanja Hrvata iz Kotor Varosa.

U emisiji je izvjestaj na kome izjave daju bivsi predsjednik Skupstine Opstine KV Anto Mandic, bivsi komandir Policijske stanice Nedeljko Maric, banjalucki biskup mons. Franjo Komarica, koji podsjecaju na 1992 godinu i situacije koja je dovela do protjerivanja Hrvata iz Kotor Varosa.

Dragan Covic prisustvovao 25. godisnjici progona Hrvata iz KV

  • PDF

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoša.

Obilježavanje godišnjice je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja svim poginulim i ubijenim Hrvatima 2. svjetskog rata i poslijeratnog perioda, te Domovinskog rata u dvorištu župne crkve u Kotor-Varošu.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti svim žrtvama, u župnoj crkvi je održana sveta misa zadušnica za sve pale branitelje i ubijene Hrvate, koju je predvodio banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju ostalih kotorvaroških fratara.

Nakon svete mise, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kratko se susreo i s mons. Komaricom. U razgovoru je zajednički usaglašeno kako je neophodno raditi na jačanju zajedništva i saradnji između svih sastavnica hrvatsko-katoličkog puka. Istaknuta je nužnost postizanja jednakopravnosti svih naroda u BiH, jer je to jedini put izgradnje uspješnije i bolje BiH - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA)

Povecana kazna Mujanovicu za zlocin u Serdarima

  • PDF

Sud u Linzu je povisio kaznu Nerminu Mujanoviću (49), za učešće u masakru u selu Serdari.

On je prošle godine optužen i osuđen na deset godina zatvora zbog 16 ubistava, tri pokušaja ubistva, kao i za paljenje kuća tokom rata u BiH.

Sada mu je Sud u Linzu povisio kaznu zatvora na 11 godina zbog zločina koji se desio u septembru 1992.

Vojna jedinica kojoj je pripadao Mujanović, u ranim jutarnjim satima, izvele napad na selo Serdari, kada je ubijeno 16 civila i zapaljeno 11 kuća.

Mujanović je tokom '90-ih godina došao u Austriju, te nakon nekog vremena dobio i državljanstvo te zemlje.

Tužilaštvo u Linzu pokrenulo je 2011. godine, na osnovu dokaza prikupljenih na 200 stranica, proces protiv Mujanovića. On je negirao optužnicu, da bi u ponovljenom postupku, kada mu je povišena kazna, potpuno neočekivano priznao zločin.

 

Mladic iz Kotora uhapsen za pokusaj ubistva

  • PDF

Admir Fific (31) iz Kotora i Dalibor Ćirić (35) iz BL su uhapseni pod sumnjom za pokusaj ubistva Danijela Topica Vilme (31) takodje iz BL.

Danijel Topic je u ponedeljak popodne izboden u banjalučkom naselju Borik, a trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Danijel je u 17.45 časova sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezen u hitnu prijemnu hiruršku ambulantu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, te je hospitalizovan u Službi za torakalnu hirurgiju. On je primljen sa ubodnim ranama u predjelu desne strane grudnog kosa i hitno je izvrsena hirurski zahvat.

Prema rijecima ocevidaca u naselju Borik poslije zustre rasprave Fific i Ciric su nasrnuli na Topica i pri tom mu nanijeli ubodne rane, potom su napustili mjesto dogadjaja.

Iz Policijske upave su javili da je u toku ispitivanje osumnicenih lica i utvrdjianje krivicnog djela pokusaja ubistva.

Prijava za silovanje pod istragom

  • PDF

A.H. (18) iz Kotora, sa trenutnim prebivalistem u Njemackoj, prijavila je A.C. (27) iz D.Varosa da ju je silovao u noci izmedju 13 i 14 augusta.

Prema prijavi seksualno napastvovanje se desilo oko  tri časa ujutro 14. augusta, pored rijeke Vrbanje, a djevojka je to prijavila tri sata kasnije.

A.H. zivi u Njemackoj, ali je u posjeti svom rodnom kraju u Kotoru preko ljeta. Vec odavno poznaje A.C. iz D.Varosa, ali ga je prijavila da je silovana dok je bila u pijanom stanju.

- Policiji je ispričala da je to veče bila na roštilju sa više ljudi na obali rijeke Vrbanje. Rekla je da su svi pili i da je ona popila malo više te da je to iskoristio njen poznanik A.C. i silovao je.

Prema nezvaničnim informacijama, pregledom u Domu zdravlja u Kotor Varošu utvrđeno je da kod djevojke nema tragova seksualnog nasilja, ali ona i dalje tvrdi da je silovana.

S obzirom na to da nisu ispunjeni zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora, A.C. je pušten i u nastavku krivičnog postupka braniće se sa slobode – navode iz Tužilaštva.