Thursday, Sep 20th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Afere drmaju Vatrogasno drustvo KV

  • PDF

Vatrogasno društvo u KV prethodnih mjeseci potreso niz afera.

Prvo je grupa vatrogasaca protiv starješine podnijela krivičnu prijavu, u kojoj su naveli niz primjera zloupotreba i nanošenja štete Vatrogasnom društvu, uključujući i nezakonitu prodaju vatrogasnog kamiona.

Policija je nakon toga podnijela dva izvještaja tužilaštvu protiv Nedeljka Sakana /55/, a on je u međuvremenu podjelio otkaze trojici vatrogasaca koji su ga prijavili, a oni su uzvratili kontratužbom.

Okružno javno tužilaštvo BL dobilo je konacni izvještaj protiv Nedeljka Sakana, koji se zvanicno sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio Vatrogasno društvo za 10.600 KM.

Osumnjičeni Sakan je, obavljajući poslove vršioca dužnosti starješine Vatrogasnog društva KV, od 1. januara do 31. decembra 2015. godine prekoračio granice svog ovlašćenja i zaprimio novčana sredstva po osnovu ugovora o zakupu poslovnih prostorija i zatim ih dijelio na ime toplog obroka za sebe i svoje radnike.

On je na ovaj način počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, jer je topli obrok već bio isplaćen pričinio materijalnu štetu društvu u iznosu oko 10.600 KM.

Sakan se takodje sumnjiči da je zajedno sa licem čiji su inicijali N.P. /37/ iz KV izvršio i krivično djelo podnošenje lažne poreske prijave, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Njih dvojica se sumnjiče da od 1. januara 2015. godine do 30. novembra 2017. godine Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi RS dostavio mjesečne prijave sa netačnim podacima za zaposlene, navode iz policije.

Vatrogasno društvo u Kotor Varošu se takodje tereti sto ni nakon četiri i po meseca nije registrovalo kamion koji koje im je poklonila Gradska uprava Banjaluka da bi im pomogla da podignu spremnost za borbu sa vatrenom stihijom.

Nemar kotorvaroškog Vatrogasnog društva time je veći kada se zna da imaju samo jedan vatrogasni kamion, koji je zbog starosti često bio u kvaru, zbog čega su se i obratili molbom banjalučkom gradonačelniku da im donira jedno od vozila koje su spremili za otpis.

Problem sa starim voznim parkom isplivao je prošlog ljeta, kada je izbio požar na napuštenoj gradskoj deponiji i zahvatio hiljade kubika smeća.    

Dok se kompletan grad i prigradsko područje gušilo u dimu, kamion Vatrogasnog društva Kotor Varoš bio je pokvaren, pa su upomoć pritekle kolege iz Banjaluke i Čelinca.

(Blic)

Baloni sa porukama mira poletjeli iz KV

  • PDF

Još jedna lijepa i enuzijastična priča koju su kreirali mladi stiže iz Kotor Varoša.

U okviru brojnih aktivnosti koje su učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija do sada održali u Prijedoru, Sanskom Mostu, Sarajevu, Brčkom, Zvorniku i Doboju, red je došao i na Kotor Varoš na čijim ulicama je danas održan zanimljiv performans.

Naime, mladi Ambasadori pomirenja su danas na glavnom gradskom trgu u Kotor Varošu zaustavljali prolaznike i razgovarali sa njima o značaju pomirenja i zajedništva među svim narodima u BiH.

Nakon kraće diskusije, Ambasadori su građanima ponudili balone i zamolili ih da na njima napišu svoje poruke mira te ih simbolično puste da polete iznad njihovog grada.

Brojni stanovnici Kotor Varoša su prihvatili ovaj izazov, a poruke na šarenim balonima su svima stavile osmijeh na lice.

Ovo je samo jedan u nizu performansa koje učesnici projekta re:Generacija sprovode širom naše zemlje. Njihov primarni cilj je da podižu svijest o važnosti poštivanja i jednakosti među svim etničkim grupama, da razbijaju predrasude i šire prijateljske odnose naročito među mlađim generacijama.

Istovremeno, ovi mladi ljudi snimaju dokumentarni film o svojim aktivnostima, koji će krunisati projekat re:Generacija i objediniti sve priče i posjete nastale tokom njegovog trajanja. Premijera ovog filma se očekuje krajem godine.

Obnavlja se prometnica u naselju Podbrdje

  • PDF

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čordaš (HDZ BiH) potpisao je u petak sporazum vrijedan 45.000 maraka s načelnikom KV Zdenkom Sakanom o financiranju obnove prometnice za naselje Podbrđe u kojega su se vratili Hrvati prognani za vrijeme rata.

“Realizacija infrastrukturnih projekata, poglavito u povratničkim zajednicama je vrlo važan segment održivog povratka i nastojimo ih podržavati u skladu s našim mogućnostima, ali i usporedno s tim radimo i na stambenim rješenjima kako za povratnike tako i za raseljene osobe“, rekao je Čordaš kako ga navode iz resornog ministarstva.

Čordaš je dodao da je 45.000 maraka osigurano u sklopu programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2017., kako bi se pružila potpora povratku u Kotor Varoš kroz financiranja ovog veoma važnog infrastrukturnog projekta u naselju Podbrđe.

Iz ministartstva za izbjeglice i raseljene osobe su priopćili i kako su nedavno uručili ključeve za osam obiteljskih kuća hrvatskih povratnika, koje su obnovljene u okviru projekta obnove stambenih jedinica. U tijeku je i realizacija regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u okviru kojeg će u Kotor Varoši biti obnovljeno ukupno 38 kuća za izbjegle i raseljene osobe bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti.

Ukupna vrijednost tri projekta koji se realiziraju na prostoru kotorvaroške općine iznosi oko 2.5 milijuna maraka.

(Direktno)

Kuca radosti za djecu sa smetnjama u razvoju

  • PDF

Centru za porodicu "Kuća radosti" vrijedno radi vec godinu dana. Otvaranje ovakvog mjesta naišlo je na oduševljenje roditelja djece sa smetnjama u razvoju, ali i svih stanovnika KV.

Tu su organizovane radionice, te rad sa logopedom i psihologom, što su mališani dobro prihvatili. Kroz "Kuću radosti" prođe tridesetak djece svake sedmice.

Dragica Tepić, direktorica "Kuće radosti", koja je vrata otvorila krajem prošle godine, kaže da oko 80 djece na području Kotor Varoša ima govorno-jezičke smetnje i da im je neophodna pomoć logopeda.

"Udruženje se trenutno finansira uz pomoć donatora, a do sada su nam u opremanju pomogli 'World Vision' i kineska ambasada. Prostor smo uz pomoć opštine Kotor Varoš i Srednjoškolskog centra 'Nikola Tesla' dobili na ugovor od dvije godine bez naknade", kazala je Tepićeva.

Prema njenim riječima, što se tiče kadra koji radi u "Kući radosti", zasad su svi volonteri i ne primaju naknadu. Tu su i tri tete iz vrtića "Larisa Šugić", koje poslije posla dolaze i rade sa mališanima i sa roditeljima.

Ovoj kući je neophodna računarska oprema da bi mogli lakše raditi.

"Treba nam računar, fotokopir, štampač, skener, TV", kazala je Tepićeva, dodajući da su tražili pomoć od opštine i da čekaju odgovor.

Prema njenim riječima, veliku pomoć imaju od sugrađana.

"Nama, roditeljima djece koja imaju određene smetnje u razvoju, puno znači što smo prihvaćeni. Više nismo tabu tema, polako se i roditelji otvaraju i pričaju o problemima djece. Odmah je lakše kad vidimo da nismo sami i zajedno lakše savladavamo prepreke", istakla je Tepićeva.

Danijela Momić, majka šestogodišnjeg dječaka koji ima problema sa govorom, kaže da je organizovanje dolaska logopeda veoma bitno za roditelje jer ne moraju da idu dalje.

"Moj sin je oduševljen radionicama u 'Kući radosti'. Stalno pita kad opet idemo i gdje su mu drugari, te jedva čeka da dođe ovdje", kaže Momićeva.

Nina Dragoljević, predsjednica Upravnog odbora "Kuće radosti", kazala je da su ponosni što su tu vrata otvorena pet dana sedmično.

"Imamo razne sadržaje, a to su radionice, dolazi logoped, zatim imamo psihološku podršku i atmosfera je stalno vesela. Roditeljima je do sada veliki problem bio što su svaki put kad trebaju kod logopeda morali da idu u Banjaluku. Pored troškova koje imaju svaki put za to, problem je bio i što su svi termini kod logopeda bili radnim danima i u vremenu kada roditelji rade", kazala je Dragoljevićeva.

Slađana Kučuk, jedna od vaspitačica, kaže da je u planu organizovanje radionica za djecu uzrasta od četiri do šest godina i plaćale bi se 20 KM mjesečno.

"Od tih para bismo plaćali vaspitače i to je minimum, zatim didaktički materijal i potrošni materijal, a ostatak bi išao u Udruženje", kazala je Kučukova.

Mladen Trivunović, zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš, kazao je da će "Kuća radosti" biti uvrštena u budžet opštine i da će mjesečno dobijati po 250 KM, a da će dobiti još i jednokratnu pomoć.

(Nezavisne Novine)

Hajdar Alijev fondacija finansira obnovu Doma zdravlja

  • PDF

U KV je položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka Doma zdravlja u kojem će biti Hitna pomoć i dio porodične medicine, a vrijednost projekta je 1 milion KM.

Novi objekat, na površini od 850 metara kvadratnih, biće opremljen novom savremenom opremom i namještajem.

Novac za projekat obezbijedila je Fondacija Heydar Aliyev iz Azerbejdzana, a rok za završetak radova je decembar.


Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan, koji je položio kamen temeljac zajedno sa direktorom Doma zdravlja Vladimirom Bibićem i izvršnim direktorom Fondacije "Hajdar Alijev" Anarom Alakbarovim, rekao je novinarima da će izgradnjom novog bloka biti stvoreni uslovi za bolju medicinsku pomoć.

"Ovo su prvi ozbiljni radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja nakon 40 godina i zato želim da pohvalim rukovodstvo te ustanove koje ulaže maksimum da stvori bolje uslove za rad osoblja i liječenje pacijenata", istakao je Sakan.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić naglasio je da će izgradnjom novog bloka biti unaprijeđen kvalitet rada i usluga medicinskog osoblja.

"Sa devet timova porodične medicine pružanje zdravstvene i socijalne zaštite u opštini je na visokom nivou. U proteklih godinu dana nabavili smo najsavremeniji ultrazvučni aparat, unaprijedili rad laboratorije, obnovili vozni park, a u toku je i sanacija postojećeg objekta Doma zdravlja", naveo je Bibić.

Izvršni direktor fondacije "Hajdar Alijev" Anar Alakbarov rekao je da ova donacija nije samo materijalna vrijednost, već i simbol prijateljstva i podrške stanovnicima Kotor Varoša.

(Srna)