Saturday, Oct 25th

Zadnje ažuriranje07:42:06 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Okruzni Sud u BL odlucio u korist bosnjacke djece iz Vrbanjaca

  • PDF

Okružni sud u Banjoj Luci je donio rješenje kojim je uvažio žalbu bosnjacke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi te da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

- Drugostepeni Okružni sud je sada potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po našoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece - pojasnio advokat je Haris Kaniža.

Banjalučki Okružni sud nije mogao, kako je naveo, da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak.

- Mi ćemo sada tražiti od Osnovnog suda da se to što prije provede - rekao je advokat roditelja djece iz Vrbanjaca.

Naglasio je da je zadovoljan ovim rješenjem Suda u Banjoj Luci.

- Rješenje Okružnog suda Banja Luka, kao drugostepenog organa, vraća nadu u bh. pravosuđe, jer smatram da su i prvostepeni i drugostepeni sud radili veoma brzo i efikasno - rekao je Kaniža podsjetivši da je njihova žalba riješena za dva i po mjeseca.

I predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović je u izjavi Agenciji Fena danas rekao da su zadovoljni rješenjem drugostepenog organa u slučaju njihove tužbe.

- To je pozitivana vijest i nadamo se da će se sve rješavati u pozitivnom smjeru - rekao je Smajlović.

Naglasio je da roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca samo žele da se konačno uvaže njihovi zahtjevi i riješi dugogodišnje pitanje na koje čekaju - da djeca u školi u Vrbanjcima izučavaju nacionalnu grupu predmeta na što imaju zakonsko pravo.

- Želimo da nijedna više generacija đaka u cijeloj BiH ne mora proći ovo što su naša djeca i mi prošli - naglasio je Smajlović.

On je ponovio da su od prvog dana bili spremni na dijalog s nadležnim u RS-u o ovom pitanju te da tako ostaje i u narednom periodu.

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima trenutno idu na instruktivnu nastavu u Medžlis Islamske zajednice u Vrbanjcima.

Djeca su upisana u Osnovnu školu "Prvi mart" u Jelahu, odakle i dolazi većina nastavnog kadra koji podučavaju djecu, kako i u ovoj godini ne bi gubili nastavno gradivo.

U prošloj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca izgubili su školsku godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.

Bosnjacka djeca iz Vrbanjaca krecu na instruktivnu nastavu

  • PDF

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović potvrdio je danas u izjavi za Agenciju FENA da je dogovoreno da se i za djecu u Vrbanjcima organizira instruktivna nastava da i dalje ne bi gubili nastavu.

Smajlović je naveo da je u toku rješavanje tehničkih detalja da bi, vjerovatno, već naredne sedmice ovi đaci krenuli na instruktivnu nastavu u Jelah.

Roditelji su jučer u  Sarajevu postigli dogovor s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem, federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem, te ministrom ZDK-a za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirkom Trifunovićem i šefom Kabineta reisu-l-uleme Razimom Čolićem da i za ove đake otpočne instruktivna nastava po istom principu po kojem se nastava realizira u Konjević-Polju.

Ovom ministarstvu obratio se Medžlis islamske zajednice Kotor Varoš zahtjevom za finansijsku pomoć u cilju stvaranja uslova za organizovanje instruktivne nastave.

Federalna vlada dala je danas saglasnost da iz Tekuće rezerve Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu - Tekući transferi neprofitnim organizacijama, bude odobreno 50.000 KM Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Ova sredstva namijenjena su opremanju prostora (učionice sa namještajem i uvođenje centralnog grijanja), te za prijevoz učenika, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

-To je jedino rješenje kako naša djeca ne bi potpuno izgubila i ovu školsku godinu. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati - kazao je Smajlović.

(FENA)

Podignuta optužnica protiv Nedeljka Đukića za ratni zločin

  • PDF

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedeljka Đukića zvanog „Neđo“ i „Đuka“, rođenog 18.08.1946. godine u mjestu Maljava, opština Kotor Varoš, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bosnjacka djeca u Vrbanjcima jos ne idu u skolu

  • PDF

Iako je školska godina počela prije 12 dana, oko stotinu djece Bošnjaka u Vrbanjcima i dalje ne ide na nastavu. Njihovi roditelji se svako jutro okupljaju ispred škole tražeći da se njihovoj djeci omogući da pohađaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta.

Roditelji djece iz Vrbanjaca pozvani na sud

  • PDF

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca ukazali su danas da, nakon niza pritisaka i ucjena, nastavljen psiholoski pritisak na njih sa tim sto su dobili poziv da se jave u sud u Kotor Varošu u svojstvu okrivljenih.