Monday, Jul 06th

Zadnje ažuriranje01:10:12 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Osudjeni za silovanje maloljetnice iz Orahove

  • PDF

Nepravomoćnom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su danas na po deset godina zatvora zbog silovanja 14-godišnjakinje iz Orahove za vrijeme rata u BiH.

Sudsko Vijeće sa Šabanom Maksumićem na čelu je utvrdilo da su optuženi krivi što su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Vojske Republike Srpske - Kotorvaroške brigade 28. juna 1992. godine zajedno sa Predragom Cicmanovićem, koji je poginuo 1995. godine, došli u selo Orahova, izveli iz kuće A. A., zaštićenu svjedokinju S-4, koja je tada imala samo 14 godina te je odvezli u kombiju pod izgovorom da je vode na razmjenu za zarobljene srpske vojnike u Večićima.

"Cicmanović je oštećenu silovao tokom vožnje u automobilu iako se ona uz plač i vriske otimala. Međutim, Cicmanović joj je stavio nož pod grlo i prislio je na spolni odnos dok joj je istovremeno jedan od optuženih uperio pištolj u čelo. Potom su se zaustavili u blizini autobuske stanice u Dabovcima, nakon čega su Bosiljko i Ostoja Marković te Predrag Cicmanović naizmjenično više puta silovali S-4“, kazao je sudija tokom izricanja presude.

Nakon silovanja oštećenu su prisiljavali da ih oralno zadovoljava.

"Zbog toga ih Sud osuđuje, Bosiljka Markovića na 10 godina zatvora te Ostoju Markovića također na deset godina zatvora“, kazao je Maksumić.

U obrazloženju presude sudija je kazao kako je Vijeće utvrdilo da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na tereti onako kako je opisano u izricaju presude.

"Iako ga je odbrana osporavala, Vijeće je poklonilo vjeru iskazu svjedokinje S-4, ali i iskazima drugih svjedoka, naročito vještaka neuropsihijatara koji su utvrdili kakve je posljedice na oštećenu ostavilo djelo koje je nad njom izvršeno, iako je ona kazala kako optuženima oprašta, i kako je naučila živjeti sa svojom traumom“, kazao je Maksumić.

Istakao je kako Sud nalazi da je izrečena kazna zakonom primjerena te da će postići svrhu kažnjavanja, kao i poslati poruku svima da se zločini počinjeni u ratu neće tolerisati i da neće proći nekažnjeno.

Nakon izricanja presude, Sud je optužene oslobodio troškova postupka, ali je usvojio imovinsko pravni zahtjev da optuženi oštećenoj isplate naknadu od 26.500 KM i to zbog nanesene duševne boli, povrede prava i slobode ličnosti te umanjenja njenih sposobnosti.

Ovo je prvi put u historiji bh. krivičnog postupka, da je Sud odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu nematerijalne štete, naloživši optuženima da oštećenoj isplate odštetu u iznosu od 26.500 KM, dok je za ostatak od 13.500 koje je zahtijevala upućena na parnični postupak.

(Klix.ba)

Voda u Maslovarama pod analizom

  • PDF

Uzorci vode sa jedne od česmi u Maslovarama biće uzeti danas kako bi se utvrdilo da li stanovnicima ovog sela i dalje prijeti opasnost od zaraze.

Koordinator službe za inspekcijske poslove i komunalnu policiju opštine Kotor Varoš Milenko Đurić istakao je da će mještani sami odabrati česmu sa koje će biti analizirana voda za piće.

- Želimo biti sigurni da nema nikakve opasnosti. Voda će biti ponovo analizirana i sa vodotoka rijeke na lokalitetu Rastova kosa, a rezultate analize uzorka uzetog prošle sedmice očekujemo danas - kazao Đurić.

Posljednji rezultati analize vode koji su objavljeni prošle sedmice pokazali su da je u vodotoku prisutna velika količina fekalnih bakterija zbog čega je stanovnici nisu smjeli upotrebljavati ni za piće, niti za druge potrebe. Vodu je zagadila lokalna firma za preradu pilećeg mesa "Jata" koja je nezakonito deponovala ogromne količine klaoničkog otpada što je ugrozilo više od 40 domaćinstava. Iako je otpad uklonjen voda je i dalje zagađena.

(Glas Srpske)

Pronađena veća količina municije i eksplozivnih sredstava

  • PDF

Pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš pronašli su u Grabovici veću količinu municije i minsko-eksplozivnih srestava na seoskom rezervoaru za vodu.

Policija je zajedno sa deminerskim timom Republičke uprave Civilne zaštite izvršila uviđaj i pronašla:

- devet ručnih bombi M75,

- jednu ručnu bombu M52,

- jedan suzavac,

- RRB M-80,

- osam zolja,

- četri ručna bacača M57,

- 4800 komada municije PKT 7,62 milimetara,

- 8.820 komada municije za automatsku pušku 7,62 mm,

- 30.639 komada municije 7,9 milimetara,

- dva punjenje za Ručni raketni bacač M79 "osa" 90 milimetara,

- jedan puškomitraljez M53,

- dvije kutije za municiju za puškomitraljez M53 i

- metalnu kutiju za rezervne dijelove za puškomitraljez.

Prijavu da se na pomenutom mjestu nalazi municija i minsko-eksplozivna srestva Policijskoj stanici Kotor Varoš telefonom je juče uputio muškarac čiji su inicijali B.Đ. iz KV.

(Srna)

Zabranjena instruktivna nastava u Vrbanjcima

  • PDF

Prosvjetna inspekcija RS zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca koja se odvijala u prostorima IZ.

Još traje sada već trogodišnji problem djece i roditelja bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima. Pred sam kraj školske godine inspekcija je, zbog nedostatka dokumentacije, zatvorila istureno odjeljenje škole "1. mart" iz Jelaha.

Do prije para dana ovdje su djeca bošnjačke nacionalnosti pohađala nastavu sa grupom nacionalnih predmeta i na bosanskom jeziku.

Iako nastava u svim školama u BiH traje do sredine juna, za djecu koja pohađaju nastavu u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Vrbanjcima vrata škole su zatvorena.

Ključ u bravu stavio je prosvjetni inspektor RS sa obrazlozenjem kako O.Š. "Prvi mart" iz Jelaha nije uputila inicijativu za otvaranje područne škole. Bez inicijative, resorno ministarstvo ne daje odobrenja za rad.

"Oni ne posjeduju rješenje Ministarstva prosvjete kojim se potvrđuje ispunjenost uslova za početak rada škole i izvođenja nastave, niti posjeduju bilo kakvu dokumentaciju koju izdaju nadležni organi", rekla je Dušanka Makivić, potparol Inspektorata RS.

Sa dokumentacijom ili bez, nastava se održavala od oktobra prošle godine. Predavači škole "1. mart" držali su časove i pripremili 81 učenika za polaganje završnih testova u Jelahu. Roditelji ističu da njihova borba za ravnopravnost traje tri godine i da neće odustati.

"To je neko rješenje da naša djeca ne gube školske godine i ne propuštaju gradivo. Upisali smo djecu u Jelah u školu, ovdje su obavili instruktivnu nastavu sad idu na polaganje i nećemo odustati dok se ne ispune naši uslovi bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta", rekao je roditelj Nežad Smajlović.

(N1)

Bacali pileci otpad u rijeku

  • PDF

Preduzeće "Jata" iz Kotor Varoša, koje se bavi uzgojem pilića i preradom pilećeg mesa, nezakonito je odlagalo klaonicki otpad u vodotok rijeke kod Maslovara.

- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

- Prijavu da se na lokalitetu Rastova kosa nalazi veća količina pilećeg otpada dobili smo 27. maja i odmah preduzeli mjere - kazali su u policiji.

Sa predstavnicima preduzeća "Jata" nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se na brojeve telefona registrovane na tu firmu niko nije javljao.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

Mještani Maslovara kažu da strahuju za zdravlje, jer su zagađena izvorišta sa kojih se snabdijevaju vodom. Ugroženo je četrdesetak domaćinstava.

- Prvo smo primijetili da stoka na rijeci ne pije vodu, a zatim smo morali da isključimo i vodu za piće, jer je bila zagađena. Zgrozila sam se kada sam vidjela prosute iznutrice, nožice i perje. Okolo se širio nesnosan smrad. Primorani smo da donosimo vodu sa drugih izvora ili da je kupujemo - kazala je mještanka Miladinka Župljanin i dodala da rijeka odnosi dio otpada i da katastrofa ne prijeti samo Maslovarama.

U prodici Milivoja Jotanovića iz Maslovara takođe su užasnuti i ističu da se smrad ne može opisati.

- Otpad su dovozili oko tri časa, da ih niko ne bi vidio. Sada mještani dežuraju na tom mjestu, jer ne možemo dozvoliti da nas truju - kažu Jotanovići.

(Glas Srpske)