Sunday, Apr 19th

Zadnje ažuriranje07:11:55 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Sud kaznjava roditelje iz Vrbanjaca

  • PDF

Kotorvaroski sud je donio rješenje po tužbi Osnovne škole protiv roditelja iz Vrbanjaca i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu.

Roditelji najnovije sudsko rješenje smatraju kao jos jedan nacin, od mnogih prijosnjih pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

"Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira", ukazuju roditelji bošnjačke djece.

"Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima", ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.

Fena

Ubiparip u Hagu svjedok odbrane Mladicu

  • PDF

Vojin Ubiparip, bivši komandant Kotorvaroške brigade VRS, je u iskazu na suđenju Ratku Mladiću istakao dobru saradnju sa Muslimanima iz Kotor Varoša, tvrdeći da je njegova brigada bila multikulturna. Odlazak Muslimana je, po njemu, bio posljedica pritiska koju je na lokalno stanovništvo vršila muslimanska Stranka demokratske akcije (SDA), dok se prema ratnim zarobljenicima postupalo u skladu sa Ženevskim konvencijama jer je Mladić insistirao da VRS poštuje zakone i običaje ratovanja.

Koliko je, zapravo, Kotorvaroška brigada bila multikulturna postalo je očito već nakon prvih nekoliko pitanja koje su svjedoku postavile sudije. Ubiparip je uspio da se sjeti jednog Muslimana i jednog Hrvata među oficirima u njegovoj brigadi.

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju ukazao da je muslimansko stanovništvo kotorvaroškog sela Šiprage dobrovoljno predalo naoružanje i izjavilo lojalnost srpskim vlastima. Uprkos tome su protjerani, a lokalna džamija srušena, kao i sve ostale muslimanske bogomolje na području kotorvaroške opštine. Ubiparip kaže da je on bio protiv rušenja džamija. Na pitanje zašto nije poduzeo nikakve korake da istraži ko je srušio džamiju u Šipragama, rekao je da je to bio posao civilne policije.

Tužilac je, također, ukazao da je od Muslimana u Šipragama prije nego što su iseljeni traženo da srpskim vlastima predaju stoku, vozila i bijelu tehniku koji su, zatim, podijeljeni Srbima. Svjedok o tome navodno ništa ne zna iako se sjedište njegove brigade nalazilo upravo u tom selu. Muslimani su se, rekao je, "morali iseliti" jer im je SDA poručila da će, u suprotnom, biti uništeni. Malo zatim je, odgovarajući na pitanja sudija, rekao da on zapravo ne zna da li ta prijetnja stigla od muslimanskih vojnih ili civilnih vlasti.

Ubiparip je za komandanta Kotorvaroške brigade imenovan u junu 1993. godine. Tada, rekao je, nije bilo nikakvog protjerivanja, dok za raniji period, "ne može ništa da tvrdi". Na pitanje tužioca da li je po dolasku u Šiprage primijetio da tamo više nema seljana Muslimana odgovorio je da je zatekao "autohtono stanovništvo" i da su "svi bili tu". Valjda je zaboravio da je nešto ranije rekao da su Muslimani morali da odu.

(Sense Tribunal)

Uvažene žalbe optuženih za ratni zločin pocinjen u Serdarima

  • PDF

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu ”Fikret Planinčić i drugi” donijelo je rješenje kojim se uvažavaju žalbe branilaca optuženih Fikreta Planinčića, Seada Menzila i Mirsada Vatrača, ukida presudu Suda BiH od 31. januara 2014. godine i određuje novi pretres pred vijećem Aplacionog odjeljenja ovog Suda.

Planinčić, Menzil i Vatrač proglašeni su krivim za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142.,stav 1 KZ SFRJ i osuđeni: Planinčić i Menzil na 11 godina i šest mjeseci,a Vatrač na 10 godina i šest mjeseci zatvora. Rasim Lišančić koji je bio četvrti optuženi i osuđen na devet godina i šest mjeseci u međuvremenu je umro pa je protiv njega obustavljen krivični postupak. Tužilaštvo BiH za napad na Serdare, u kojem je 17. septembra 1992. godine poginulo 16 srpskih civila, tereti Seada Menzila Fikreta Planinčića i Mirsada Vatrača, bivše pripadnike Teritorijalne odbrane.

- Apelaciono vijeće u sastavu Senadin Begtašević kao predsjednik vijeća, Azra Miletić i Dragomir Vukoje pronašli su da je prvostepeni sud načinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka tako što je donio nerazumljivu izreku presude bez činjeničnog opisa krivičnog djela uključujući radnje izvršenja, vrijeme i mjesto izvršenja i nastale posljedice. Prvostepeni sud nije naveo šta je svaki od optuženih konkretno učinio prilikom napada na selo što je u suprotnsti sa načelom individualne krivične odgovornosti, stoji u drugostepenoj odluci Apelacionog vijeća.

Advokati optuženih Adil Draganović, Fadila Abaz i Bekir Ferizović zadovoljni su ukidanjem prostepene presude.

- Ovo je znak da bh pravosuđe cijeni kvalitet argumentacije i ne podilazi strankama u krivičnom postupku-izjavio je advokat Draganović koji brani Seada Menzila.

(Avaz.ba)

Tijela ubijenih kod Doma Zdravlja zakopana u mezarju u D.Varosu

  • PDF

Zaštićeni svjedok KV-6 rekao je da je 1992. godine radio u komunalnom preduzeću, čiji je vod za sanaciju terena u junu 1992. "uklanjao ljude" koji su nastradali.

"U junu, 25. ili 26., kod Doma zdravlja specijalci, crvene beretke, izvršili su ubistva ljudi. Kombijem sam došao ispred kapije... Leševi su natovareni na kamion, koji je vozio izvjesni Marko. Prekriveni su ceradom", kazao je svjedok.

On je precizirao da je na prikolici kamiona bilo između 25 i 30 leševa. Tijela ubijenih, kako je dodao, odvezena su uz pratnju specijalaca kod džamije u Donju Varoš, gdje je stigao utovarivač i iskopana zajednička grobnica u koju su ukopani. U tu grobnicu, kako je naveo, kasnije je ukopano još jedno tijelo.

KV-6 je rekao da je vod za sanaciju i kasnije prikupljao mrtva tijela. Kako je naveo, dva puta su našli po dva tijela, a jednom pet ili šest, među kojima je bila i jedna starica.

"Jedne prilike su nađena dva leša u rijeci Vrbanji", kazao je svjedok.

Prije ovih događaja, svjedok je, kako je rekao, bio uhapšen 11. juna i udarao ga je vojnik u maskirnoj uniformi, za kojeg je kasnije saznao da se zove Ilija Kurušić.

"Udarao me u predjelu debelog mesa, udario me kundakom automatske puške", kazao je KV-6.

Svjedok je pojasnio da je za njegovo ime čuo od čovjeka iz jedinice kojoj je pripadao i Kurušić.

Osim Ilije Kurušića, za zločine u Kotor-Varoši sudi se i Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću i Radojku Keveroviću. Optuženi su za učešće u zatvaranju, mučenju i drugom nečovječnom postupanju nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok na ovom suđenju, Nedžad A. je rekao da uhapšen 11. juna 1992. godine na Kurban-bajram, a potom odveden u stanicu policije, gdje je udaran i seksualno zlostavljan.

"Tjerali su me da imam oralne radnje sa KV-7. Onda je bilo suprotno", kazao je svjedok, koji je u zgradi policije bio tri dana.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar, javlja BIRN.

Klizište u Čepku ugrozava stambene objekte

  • PDF

Nekoliko kuća u naselju Čepak ugrozilo je klizište koje se formiralo nakon majskih poplava i svakim danom predstavlja sve vecu opasnost na stambene objekte.
 
Mještani Gojko Jurić i Amira Demirović uputili su zahtjev opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove u kojem traže da se u što kraćem roku preduzmu mjere jer postoji opasnost od rušenja njihovih stambenih objekata ukoliko se ne spriječi dalja erozija zemljišta.

Mještani pričaju da se poslije poplava pojavilo klizište iznad ulice Gavrila Principa koje je oštetilo put od starog mosta na rijeci Vrbanji prema naselju Čepak i cjevovod gradskog vodovoda.
- Usljed klizišta učestala su oštećenja vodovodnih cijevi, a cijelom dužinom napukao je asfaltni put. Osim toga, pojavila su se oštećenja na kućama i pukotine na betoniranim prilazima kućama - kažu mještani.
 
U opštinskoj upravi su istakli da razmatraju zahtjev vlasnika ugroženih objekata.
- Riječ je o složenom  problemu, koji zahtijeva angažovanje stručnjaka i pripremu projektne dokumentacije - istakli su u opštini.

(Glas Srpske)