Saturday, Jun 23rd

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti

Kotor Varoš Vijesti

Biskup Komarica posjetio KV i Vrbanjce

  • PDF

Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, 26. prosinca biskup Komarica pohodio je župe Kotor Varoš i Vrbanjce.

U Kotor Varošu je zajedno s domaćim župnikom fra Zoranom Mandićem razgledao župnu crkvu koja je u ratu bila spaljena, a sada je pri kraju njezina temeljita obnova.

Pohodio je i nekoliko obitelji povratnika i onih koji se žele vratiti, ali sami ne mogu izgraditi ni nužno potreban put ni svoje uništene domove.

Nakon Mise biskup je ostao u dužem razgovoru s brojnim vjernicima, slušajući njihove jade i probleme s domaćim političarima u Banjoj Luci i Sarajevu, koji im kontinuirano opstruiraju održivi povratak.

Uručili su mu popis od 203 obitelji koje godinama uzalud traže materijalnu pomoć kod nadležnih ministara kako bi obnovili svoje porušene domove te prijeko potrebnu infrastrukturu.

(Vatikanski radio)

Nasao novcanik sa 1700 KM i vratio ga vlasniku

  • PDF

Kotor Varos se uvjek moze pohvaliti kako sa nase opstine dolaze najbolji umjetnici, sportisti, naucnici I mnoge drugi ugledni pripadnici drustva. Ovoj sjajnoj listi se dodaje I ljudska humanist I dobrota, kao vrlina koju je Miroslav Sakan pokazao, tako sto je vratio izgubljeni novcanik nesretnom vlasniku. Koliku dobrotu je Miroslav pokazao, dokazuje da ni novcanice od 800 eura i 130 KM, te brojne kreditne kartice, koje su bile u novcaniku, nisu ni za trenutak doveli u pitanje njegovu ljudsku velicinu.

Nakon nadjenog novacnika, Miroslav je otisao do policijske stanice, I uz pomoc policije nasao vlasnika I vratio mu izgubljeni novcanik.

 

(Nezavisne Novine)

U Zenici odrzana manifestacija podsjecanju na zlocine u KV - VIDEO

  • PDF

U Muzeju grada Zenice je u petak, 2. decembra 2016., u 18:30 sati, u organizaciji Udruženje „Zlatni ljiljan“ Zenica, Kulturnog Centra „Karneol“ i Virtuelnog muzeja   genocida nad Bošnjacima održan manifestacija pod naslovom „Historijski čas o velikosrpskim zločinima u Kotor Varošu“, a s ciljem da se ukaže na paradoks slučaja nevinog bh. patriote Fikreta Planinčića, koji je presuđen na 11 godina zatvora za tragične događaje kojima uopće nije prisustvovao.

Govornici su podsjetili da je Kotor Varoš jedno od mjesta u kojima su velikosrpski zločinci počinili strašna zvjerstva nad bošnjačkim i hrvatskim civilima. Samo u logoru u   Grabovici ubijena su 163 nesrpska građanina KV, za čijim tijelima se još uvijek traga.

Velikosrpski zločinci ubili su oko 300 građana ove male općine, a 350 se još uvijek vode kao nestali. U genocidnoj kampanji etničkog čišćenja, oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano iz Kotor Varoši, od kojih su većina prošli logorske torture, mučenja, silovanja i pljačke. Fikret Planinčić je branio ovo goloruko stanovništvo, a danas se nalazi u zatvoru.

Na skupu su se obratili: Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih lica iz Općine Kotor-Varoš, Muharem Krzić, publicista, bh. diplomata u penziji i saradnik Haškog tribunala, Mr. sc. Miralem Avdić, imam u džematu Kotor, mr. Mubina Salkić, pravni analitičar, Ismet Isaković, publicista i glavni urednik zagrebačkog Journala, dok su domaćini skupa bili Alija Redžić, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja ZDK i Selma Ahmad, predsjednica Kulturnog centra „Karneol“.

(IMLTV.PRESS)

Video sa sastanka mozete vidjeti sa ovog linka:

 

Slike sa sastanka mozete vidjeti ovdje:

Manifestacija o podsjecanju na zlocine u KV

 

 

Ponovo odbijena zalba roditelja iz Vrbanjaca

  • PDF

Okružni sud u Banjoj Luci presudio je kako djeci bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima nisu uskraćena prava zbog toga što ne mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku, odbacivši tako tužbu roditelja osnovnoškolaca, kojima je istodobno naloženo da podmire troškove pokrenutog postupka i u entitetski proračun uplate 8.500 maraka.

Ovo su u petak, u pisanoj izjavi upućenoj medijima u BiH, potvrdili roditelji koji su prije više od tri godine podignuli tužbu zbog činjenice da njihovoj djeci, koja pohađaju osnovnu školu "Sveti Sava" u Vrbanjcima, nije dopušteno slušati nastavu na bosanskom jeziku niti izučavati tzv. nacionalnu skupinu predmeta.

U izjavu su istaknuli nezadovoljstvo izrečenom presudom i najavili kako neće odustati, a pravdu će tražiti na višim sudskim razinama.

"Znamo da u sudovima RS-a nije moguće dobiti pravednu presudu, a u prilog tome govore i sve presude koje su donesene protiv tužitelja koji su na bilo koji način oštećeni od vlasti RS-a", stoji u izjavi.

Roditelji podsjećaju kako je Osnovni sud u KV ranije dva puta presuđivao u istoj stvari, zaključivši kako je tužba opravdana, no oba puta Okružni sud u Banjoj Luci je te presude ukidao.

Nakon prve i druge presude Osnovnog suda KV, u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obvezna uvesti nacionalnu skupinu predmeta, banjolučki okružni sud je postavio suca koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti tužbene zahtjeve.

"Kada pomislite da vlast RS-a ne može potonuti dublje, oni vam dokažu da niste u pravu i demantiraju vas, a u ovom slučaju riječ je o sudskoj vlasti RS-a. Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemogućim", stajalište je roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca.

Na identične probleme početkom ove školske godine naišla su i djeca hrvatske nacionalnosti u mjestu Gornja Tramošnica u općini Pelagićevo.

Iako im je u proteklih sedamnaest godina bilo omogućeno slušati nastavu na hrvatskom jeziku, nova ravnateljica osnovne škole Olga Lazić to je pokušala ukinuti s obrazloženjem kako zakon u RS-u u školskom sustavu poznaje samo srpski jezik pa se jedino on može koristiti u nastavi.

Školski sistem u cijeloj BiH potpuno je rascjepkan i u haotičnom je stanju. Ne postoji državna regulativa u tom području nego je ona prepuštena entitetima odnosno kantonima u Federaciji BiH, pri čemu svaka od tih razina vlasti donosi svoje obrazovne politike kao i nastavne planove i programe.

(Slobodna Dalmacija)

Na rubu egzistencije docekuju zimu, a uplacena sredstva nestala

  • PDF

Osmočlana porodica Bibić iz sela Vagani, živi u trošnoj kućici okruženoj šumom, nemaju nikakvu pomoc a priblizava se i zima.

Djeca do škole pješače pet kilometara nepristupačnim putem, a kuća samo što se nije srušila. Od nove koja im je pre više od godinu dana obećana, nema ništa. Nema ni od novca za koji tvrde da im je uplaćivan.

Javljali su mu se ljudi, priča Dalibor, i tražili broj na koji mogu da uplate pare. Na računu Crvenog krsta koji je bio namenjen za donacije, ipak, stoji jedna velika nula.

- Na kraju je ispalo da nije ništa uplaćeno. Svi kažu da je uplaćeno, a sad na kraju izgleda da ništa nije uplaćeno. Sad ne znam ni ja šta je, gdje je zapelo. Ne znam ni ja gdje je, šta je - kaže Dalibor Bibić.

Gdje je otišao novac, pitaju se Bibići. Trebalo bi da je uplaćena bar jedna KM. Predsednik RS, Milorad Dodik, uplatio je sredstva iz humanitarnog fonda. Na računu Crvenog krsta, ni tih para nema.

- Tu nema govora ni o kakvim malverzacijama. Skupština opštine se nama obratila, da mi otvorimo račun. Mi smo postupili po zahtevu Skupštine opštine. Međutim, u međuvremenu od tih već skoro pet, šest mjeseci nije došlo ni do kakvih uplata na taj račun - rekao je Vojislav Glavaš, predsjednik Crvenog krsta Kotor Varoš.

Da li je bilo uplata, i gdje novac otišao, ne znaju, kažu, ni u opštini. Ne isključuju mogućnost da je Bibićima stizao novac, ali, treba otkriti gdje.

Predstavnici opštine nisu htjeli dati izjave. Kažu, ruke su im čiste. Na račun, jednostavno, novac nije uplaćivan. Nastaviće da pomažu porodici ukoliko za to bude prilike.

Mještani koji inače pomažu Bibićima, vjeruju da je porodici, nakon izveštavanja ATV neko morao da pomogne. Do Vagana su tada stizali kamioni puni namirnica, odjeće i bjele tehnike i sigurni su da je bar neko uplatio i navcana sredstva, koji nazalost nema.

(Blic)