Monday, Dec 16th

Zadnje ažuriranje05:30:02 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Posvete

Preminuo Stipo Prajz

  • PDF

Javljamo prijateljima i poznanicima, da je 23.10.2016 u St.Louisu, preminuo Stipo Prajz.

Stipo je napustio svoj rodni kraj Kotor Varos, jos davnih godina poslije drugog svjestkog rata. Rodni Kotor Varos nije posjecivao tako cesto, jel nije bio u mogucnosti kao sto to mi sad mozemo. U tadasnje vrijeme je imao problema sa lokalnim vlastima zbog imigracije u Ameriku, pa je svoj zivot i familiju zasnovao u dalekom St.Louisu.

Kad su sredinom devedesetih godina prognani kotorvarosani, iz poslednjeg rata, poceli dolaziti na podrucje St.Louisa, veliku radosti i otvoreno srce im je pruzio Stipo Prajz. Gotovo je tesko naci nekog kotorvarosana u St.Louisu kojem veliki humanista Stipo Prajz nije pomoga na neki nacin,  da se udomi u novom gradu, i sto lakse prebrodi integraciju u novo drustvo i okolinu.

St.Louis je izgubio velikog humanistu, a kotorvarosani najstarijeg starosjedioca iz svog rodnog mjesta. Medjutim, Stipina djela ce nastaviti da svjedoce njegovu humanost, isto kao sto ce jos dugo da tece voda sa "tocka" ispod njegove rodne kuce u Slatini.

Posednji ispracaj Stipe Prajza je u subotu 29.10.2016 u 10 ujutro, iz St.Joseph Croatian Church (2112 S 12th St, St. Louis, MO 63104). Ukop ce biti na katolickom groblju, odmah poslije ceremoniajne mise, na adresi: 6901 MacKenzie Rd, St. Louis, MO 63123, raskrsnica McKenzie i Watson rd.

Za sve koji zele da vide Stipu poslednji put, Visitation će biti održan u pogrebnom preduzecu Ziegenhein (4830 Lemay Ferry, St.Louis, MO 63123) petak 28. oktobra sd 16 do 20 sati.

 

 

Preminuo umjetnik Mustafa Skopljak

  • PDF

Jedan od najpoznatijih kotorvarosana, a ujedno i bosanskohercegovačkih umjetnika, kipar Mustafa Skopljak, umro je 21. Novembra u 68. godini života.

Mustafa Skopljak je rođen 1947.godine u Kotor Varošu. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu 1970.godine. Nakon toga upisuje Pedagošku akademiju, likovni smijer, na kojoj apsolvira. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje se neposredno nakon njenog osnivanja i diplomira 1977.godine u klasi profesora  Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je kod istog profesora 1988.godine. Studijski je boravio u Londonu 1982.godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972.godine.

Bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za kiparstvo i profesor na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, na Odsjeku za likovnu kulturu.

Imao je oko 50 samostalnih izložbi i učestvovao je na  više od 300 kolektivnih izložbi. Učestvovao je na brojnim kiparskim simpozijima i likovnim kolonijama u BiH i inostranstvu. Dobitnik je 26 nagrada i priznanaja za svoj umjetnički rad.

Posljednja izložba Mustafe Skopljaka realizirana u "Sarajevskoj zimi" bila je posvećena beskonačnosti i znaku Infinity.

Skopljak svoju borbu sa materijalom vodi tako što “oduzimajući dodaje“, kako bi to slikovito rekao pjesnik Marko Vešović. On vaja u Bronci, kamenu, papiru, drvetu, razlupanom staklu, stvarajući od krhotina svijeta jednu novu, čudesnu i  neponovljivu formu. Skopljak u procesu umjetničke artikulacije koristi gotovo sve oblikovne forme. On intervenira u arhetipske oblike, skulpturama daje crtež, boju, fra-gmente već postojećih struktura i predmeta. Njegove skulpture su istodobno i slike i crteži i pjesme i glazbene kadence. On se igra i u toj igri prelazi iz jednog materijala u drugi, iz jedne discipline u drugu, ostvarujući oblike koji nam ukidaju prisutnost težine i uznose nas u jedan viši svijet, koji je Baudelaire nazivao elevation, uzdignuće iznad svakodnevnog sivila i prosječnosti.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić povodom Skopljakove smrti je izjavio kako je on od krhotina stakla vajao novi svijet, od bajkovitih figura gradio stvarnost, vatrom grijao snijeg i slikao svoje skulpture kao umjetnici Altamire, na olimpijskim obroncima.

- Vezao nas je svojim kreativnim duhom i za Drvo života u Poetskom prostoru Starog grada. Generacije studenata Mustafe Skopljaka pamtiće radionicu u kojoj su upoznali umjetnički svijet svoga profesora i kao laboratoriju u kojoj su pronašli tajnu formulu svoje umjetničke inspiracije - izjavio je Spahić

 

Sahrana Mustafe Skopljaka biće obavljena u četvrtak, 26. novembra u 13:45 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Preminuo Mirsad Zahirovic Miso

  • PDF

Javljamo tuznu vijest, da je u svom novom domu u Torontu, nakon teske bolesti preminuo Mirsad Zahirovic Miso.
Iskrene upute saucesca suprugi Radi, sinovima Minji i Zlatku, kao i ostaloj rodbini i prijateljima.
Miso je iza sebe svima ostavio primjer kako biti idealan suprug, roditelj i prijatelj, i sa tim obezbjedio svoje mjesto u aleji nezaboravljenih.

Preminuo književnik Advan Hozić

  • PDF

U Sarajevu je, u 86. godini života, preminuo pripovjedač, romansijer, dramski pisac i pjesnik Advan Hozić.
Advan Hozić je rođen u Kotor Varošu 1926. Napisao je sedam radio-igara, a izvođena su mu i dva pozorišna djela: komedija "Malinjak" i drama "Rat".

Preminuo Adis Haziselimovic - Ado

  • PDF

Nakon krace bolesti u 50 toj godini, 29 juna je preminuo Hadziselimovic Adis - Ado. Sahrana preminulog je obavljena sljedeci dan i uprkos jakoj kisi okupio se veliki broj prijatelja i komsija. Iskrene upute sucuti ozaloscenima, suprugi Miroslavi, sinu Romariu, sestrama Almi i Melihi.