Thursday, Sep 20th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Zabranjena instruktivna nastava u Vrbanjcima

  • PDF

Prosvjetna inspekcija RS zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca koja se odvijala u prostorima IZ.

Još traje sada već trogodišnji problem djece i roditelja bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima. Pred sam kraj školske godine inspekcija je, zbog nedostatka dokumentacije, zatvorila istureno odjeljenje škole "1. mart" iz Jelaha.

Do prije para dana ovdje su djeca bošnjačke nacionalnosti pohađala nastavu sa grupom nacionalnih predmeta i na bosanskom jeziku.

Iako nastava u svim školama u BiH traje do sredine juna, za djecu koja pohađaju nastavu u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Vrbanjcima vrata škole su zatvorena.

Ključ u bravu stavio je prosvjetni inspektor RS sa obrazlozenjem kako O.Š. "Prvi mart" iz Jelaha nije uputila inicijativu za otvaranje područne škole. Bez inicijative, resorno ministarstvo ne daje odobrenja za rad.

"Oni ne posjeduju rješenje Ministarstva prosvjete kojim se potvrđuje ispunjenost uslova za početak rada škole i izvođenja nastave, niti posjeduju bilo kakvu dokumentaciju koju izdaju nadležni organi", rekla je Dušanka Makivić, potparol Inspektorata RS.

Sa dokumentacijom ili bez, nastava se održavala od oktobra prošle godine. Predavači škole "1. mart" držali su časove i pripremili 81 učenika za polaganje završnih testova u Jelahu. Roditelji ističu da njihova borba za ravnopravnost traje tri godine i da neće odustati.

"To je neko rješenje da naša djeca ne gube školske godine i ne propuštaju gradivo. Upisali smo djecu u Jelah u školu, ovdje su obavili instruktivnu nastavu sad idu na polaganje i nećemo odustati dok se ne ispune naši uslovi bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta", rekao je roditelj Nežad Smajlović.

(N1)

Bacali pileci otpad u rijeku

  • PDF

Preduzeće "Jata" iz Kotor Varoša, koje se bavi uzgojem pilića i preradom pilećeg mesa, nezakonito je odlagalo klaonicki otpad u vodotok rijeke kod Maslovara.

- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

- Prijavu da se na lokalitetu Rastova kosa nalazi veća količina pilećeg otpada dobili smo 27. maja i odmah preduzeli mjere - kazali su u policiji.

Sa predstavnicima preduzeća "Jata" nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se na brojeve telefona registrovane na tu firmu niko nije javljao.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

Mještani Maslovara kažu da strahuju za zdravlje, jer su zagađena izvorišta sa kojih se snabdijevaju vodom. Ugroženo je četrdesetak domaćinstava.

- Prvo smo primijetili da stoka na rijeci ne pije vodu, a zatim smo morali da isključimo i vodu za piće, jer je bila zagađena. Zgrozila sam se kada sam vidjela prosute iznutrice, nožice i perje. Okolo se širio nesnosan smrad. Primorani smo da donosimo vodu sa drugih izvora ili da je kupujemo - kazala je mještanka Miladinka Župljanin i dodala da rijeka odnosi dio otpada i da katastrofa ne prijeti samo Maslovarama.

U prodici Milivoja Jotanovića iz Maslovara takođe su užasnuti i ističu da se smrad ne može opisati.

- Otpad su dovozili oko tri časa, da ih niko ne bi vidio. Sada mještani dežuraju na tom mjestu, jer ne možemo dozvoliti da nas truju - kažu Jotanovići.

(Glas Srpske)

Uhapsen zbog komentara na Fejsbuku o napadu u Zvorniku

  • PDF

Policija u Kotor Varosu je u cetvrtak uhapsila Sanela Menzil iz sela Vecici, zbog komentara na Fejsbuku o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku koji je izvršio Nerdin Ibrić prilikom čega je ubio policajca Dragan Đurića.

Kako su iz Stanice javne bezbjednosti potvrdili, Menzil je u međuvremenu pušten. Iz policije nisu mogli saopštiti više detalja.

Menzil se kući vratio sljedeci dan i za portal Klix.ba izjavio:

"Spavao sam u svojoj kući kada je policija uletjela i stavila mi lisice. Tek na pola puta prema stanici su mi natuknuli zbog čega me privode."

Priveden zbog komentara na Facebooku koji je sam uklonio pola sata nakon objavljivanja. U komentaru je kritikikovo odluku da se u Federaciji BiH proglasi Dan žalosti zbog napada na policijsku stanicu u Zvorniku. U istom komentaru, osudio je sam čin Ibrića, ali je smatrao problematičnom činjenicu da 11. juli nije Dan žalosti u RS-u.

Ipak, sam je uklonio komentar nakon što je započela rasprava te drugi komentari koji su direktno odobravali napad na policijsku stanicu.

Prilikom hapšenja oduzeti su mu laptopi i hard diskovi. Menzil kaže kako su ga prilikom ispitivanja pitali o tome da li je "pripadnik vehabijskog pokreta".

O tome da li će biti dalje procesuiran, odlučit će nadležno tužilaštvo.

Orginalni komentar koji je uklonjen je na slici ovog clanka.

Održana tradicionalna kotlićijada na Bjelinama

  • PDF

Na kupalištu Bjeline održana je tradicionalna “Kotorvaroška kotlićijada”, povodom 24. Aprila Dana opstine Kotor Varos, na kojoj je učestvovalo 40 ekipa iz BiH i Srbije.

Najbolju riblju čorbu pripremila je ekipa Sportskog ribolovnog društva SRD “Usora” iz Teslića, druga je bila ekipa SRD “Djeca cvijeća” iz Srbca, a treće mjesto osvojila je ekipa SRD “Ukrinski cvijet” iz Prnjavora.

Prema ocjeni žirija, najbolju lovačku čorbu pripremili su članovi Lovačkog udruženja “Kneževo”, drugo mjesto pripalo je ekipi “Mehaničkih konstrukcija”, a treće ekipi “Picerija Verdi” iz Banjaluke.

Član pobjedničke ekipe Jelenko Hrvaćanin rekao je novinarima da je za osvojeno prvo mjestu zaslužna kompletne ekipe, uglavnom lovaca, koji su za pripremu kotlića odabrali pravu divljač.

“Ovo je, bez dileme, najbolje organizovana kotlićijada u regionu, a uz to i vrlo posjećena, što samo govori da smo u jakoj konkurenciji osvojili vrijedno prvo mjesto”, istakao je Hrvaćanin.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović uručio je pehare, diplome i nagrade najboljim ekipama i izrazio zadovoljstvo zbog broja učesnika manifestacije, koja je održana povodom Dana opštine Kotor Varoš - 24. aprila.

“Ovo je sedma kotlićijada koju organizujemo povodom Dana opštine i svake godine je sve masovnija. Raduje prisustvo velikog broja učesnika iz susjednih gradova, ali iz Srbije, kao i činjenica što je i u revijalnom dijelu nastupilo više od 20 ekipa”, dodao je Vučanović.

Opština Kotor Varoš u saradnji sa Policijskom stanicom obezbijedila je lovačku čorbu, pasulj i pivo za sve posjetioce, koji nisu učestvovali u takmičarskom dijelu.

“Kotorvarošku kotlićijadu” organizovali su opština, Sportsko ribolovno društvo “Kotor Varoš” i lovačka udruženja sa područja ove lokalne zajednice.

(Glas Srpske)

 

Sud kaznjava roditelje iz Vrbanjaca

  • PDF

Kotorvaroski sud je donio rješenje po tužbi Osnovne škole protiv roditelja iz Vrbanjaca i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu.

Roditelji najnovije sudsko rješenje smatraju kao jos jedan nacin, od mnogih prijosnjih pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

"Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira", ukazuju roditelji bošnjačke djece.

"Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima", ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.

Fena