Wednesday, Jan 17th

Zadnje ažuriranje05:21:06 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Održana tradicionalna kotlićijada na Bjelinama

  • PDF

Na kupalištu Bjeline održana je tradicionalna “Kotorvaroška kotlićijada”, povodom 24. Aprila Dana opstine Kotor Varos, na kojoj je učestvovalo 40 ekipa iz BiH i Srbije.

Najbolju riblju čorbu pripremila je ekipa Sportskog ribolovnog društva SRD “Usora” iz Teslića, druga je bila ekipa SRD “Djeca cvijeća” iz Srbca, a treće mjesto osvojila je ekipa SRD “Ukrinski cvijet” iz Prnjavora.

Prema ocjeni žirija, najbolju lovačku čorbu pripremili su članovi Lovačkog udruženja “Kneževo”, drugo mjesto pripalo je ekipi “Mehaničkih konstrukcija”, a treće ekipi “Picerija Verdi” iz Banjaluke.

Član pobjedničke ekipe Jelenko Hrvaćanin rekao je novinarima da je za osvojeno prvo mjestu zaslužna kompletne ekipe, uglavnom lovaca, koji su za pripremu kotlića odabrali pravu divljač.

“Ovo je, bez dileme, najbolje organizovana kotlićijada u regionu, a uz to i vrlo posjećena, što samo govori da smo u jakoj konkurenciji osvojili vrijedno prvo mjesto”, istakao je Hrvaćanin.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović uručio je pehare, diplome i nagrade najboljim ekipama i izrazio zadovoljstvo zbog broja učesnika manifestacije, koja je održana povodom Dana opštine Kotor Varoš - 24. aprila.

“Ovo je sedma kotlićijada koju organizujemo povodom Dana opštine i svake godine je sve masovnija. Raduje prisustvo velikog broja učesnika iz susjednih gradova, ali iz Srbije, kao i činjenica što je i u revijalnom dijelu nastupilo više od 20 ekipa”, dodao je Vučanović.

Opština Kotor Varoš u saradnji sa Policijskom stanicom obezbijedila je lovačku čorbu, pasulj i pivo za sve posjetioce, koji nisu učestvovali u takmičarskom dijelu.

“Kotorvarošku kotlićijadu” organizovali su opština, Sportsko ribolovno društvo “Kotor Varoš” i lovačka udruženja sa područja ove lokalne zajednice.

(Glas Srpske)

 

Sud kaznjava roditelje iz Vrbanjaca

  • PDF

Kotorvaroski sud je donio rješenje po tužbi Osnovne škole protiv roditelja iz Vrbanjaca i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu.

Roditelji najnovije sudsko rješenje smatraju kao jos jedan nacin, od mnogih prijosnjih pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

"Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira", ukazuju roditelji bošnjačke djece.

"Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima", ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.

Fena

Klizište u Čepku ugrozava stambene objekte

  • PDF

Nekoliko kuća u naselju Čepak ugrozilo je klizište koje se formiralo nakon majskih poplava i svakim danom predstavlja sve vecu opasnost na stambene objekte.
 
Mještani Gojko Jurić i Amira Demirović uputili su zahtjev opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove u kojem traže da se u što kraćem roku preduzmu mjere jer postoji opasnost od rušenja njihovih stambenih objekata ukoliko se ne spriječi dalja erozija zemljišta.

Mještani pričaju da se poslije poplava pojavilo klizište iznad ulice Gavrila Principa koje je oštetilo put od starog mosta na rijeci Vrbanji prema naselju Čepak i cjevovod gradskog vodovoda.
- Usljed klizišta učestala su oštećenja vodovodnih cijevi, a cijelom dužinom napukao je asfaltni put. Osim toga, pojavila su se oštećenja na kućama i pukotine na betoniranim prilazima kućama - kažu mještani.
 
U opštinskoj upravi su istakli da razmatraju zahtjev vlasnika ugroženih objekata.
- Riječ je o složenom  problemu, koji zahtijeva angažovanje stručnjaka i pripremu projektne dokumentacije - istakli su u opštini.

(Glas Srpske)

 

Izborni rezultati pokrenuli lavinu promjena kadrova u KV

  • PDF

Nova skupštinska većina koju čine SDS, PDP, SDA i HDZ BiH smijenila je predsjednika Skupštine opštine Enisu Božičković iz SNSD-a i generalnog sekretara parlamenta Radenku Slavnić. Umjesto Božičkovićeve imenovan je Ibrahim Palić iz SDA, a Slavnićevu će naslijediti Snežana Jurić, koju je predložio SDS. Odbornici su imenovali Radislava Petrušića za predstavnika državnog kapitala u Komunalnom preduzeću "Bobas", a taj potez bio je neophodan novoj skupštinskoj većini kako bi pokrenuli smjenu direktora tog preduzeća Milanka Popovića, koji je takođe kadar SNSD-a.

Prošle sedmice, odmah nakon formiranja nove skupštinske većine, smijenjena su i dva načelnika opštinskih odjeljenja i još četiri rukovodioca preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština koji su na te pozicije imenovani iz SNSD-a. Za sve odluke o smjenama glasalo je 17 odbornika SDS-a, PDP-a, SDA i HDZ-a BiH, a u opoziciji je ostalo samo šest predstavnika SNSD-a.

Skupština je formirala Komisiju za pripremu referenduma, a građani će se o inicijativi za opoziv Vučanovića izjasniti 30. novembra. Ukoliko građani na referendumu podrže opoziv načelnika biće raspisani prijevremeni izbori, a u slučaju suprotnog ishoda glasanja Vučanović će nastaviti mandat koji je dobio na lokalnim izborima 2012. godine kao kandidat SNSD-a.

U obrazloženju inicijative za pokretanje opoziva se  navodi da se načelnik nije pridržavao Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom  zapošljavanja  u opštinskoj  upravi, da  nije poštovao  odluke  Skupštine  o  izgradnji reciklažnog dvorišta i da je odgovoran za nezakonito trošenje novca iz budžeta za rad Narodne biblioteke. Sprovođenje referenduma koštaće 25.000 KM, a novac će biti obezbijeđen iz budžetske rezerve.

Vučanović i odbornici SNSD-a napustili su iz protesta sjednicu nakon što je usvojena odluka o pokretanju opoziva navodeći da se radi o čistom politikantstvu nove skupštinske većine. Vučanović je rekao da ne postoje razlozi za pokretanje opoziva i da se radi o klasičnom politikantstvu kojim se služi nova većina.

- Nisam opstruisao nijednu odluku Skupštine, pridržavao sam se svih zakona, a novac iz budžeta je trošen transparentno i u skladu sa zakonom. Zato ne vidim nijednog razloga za opoziv osim što se radi o političkom obračunu. Građani će se na referendumu izjasniti da li podržavaju moj rad ili politikantstvo druge strane - kazao je Vučanović.

Odbornik SNSD-a Slađana Šubara kazala je da su smjene plod politike i da ni za jednu nije bilo objektivnih razloga.

Potpredsjednik  Skupštine opštine i odbornik SDS-a Slavko Đukić rekao je da je stavljena tačka na proces započet 4. novembra.

- Ako dođe do opoziva načelnika opštine ući ćemo u konsultacije sa koalicionim partnerima u vezi sa kandidatom za budućeg načelnika - rekao je Đukić.

Odbornik PDP-a Miodrag Petrović istakao je da je načelnik izgubio skupštinsku  većinu i da je opoziv bio jedino rješenje.

- Pošto je opština u finansijskim  problemima pozvao sam načelnika da podnese ostavku i smanji troškove opoziva, ali je to odbio - rekao je Petrović.

Do prošle sedmice skupštinsku većinu u Kotor Varošu predvodili su SNSD i SDS. Njihovi odnosi poljuljani su nakon smjene direktora Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Mladena Trivunovića zbog čega su čelnici SDS-a optužili SNSD da je prekršio koalicioni sporazum.

Okruzni Sud u BL odlucio u korist bosnjacke djece iz Vrbanjaca

  • PDF

Okružni sud u Banjoj Luci je donio rješenje kojim je uvažio žalbu bosnjacke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi te da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

- Drugostepeni Okružni sud je sada potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po našoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece - pojasnio advokat je Haris Kaniža.

Banjalučki Okružni sud nije mogao, kako je naveo, da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak.

- Mi ćemo sada tražiti od Osnovnog suda da se to što prije provede - rekao je advokat roditelja djece iz Vrbanjaca.

Naglasio je da je zadovoljan ovim rješenjem Suda u Banjoj Luci.

- Rješenje Okružnog suda Banja Luka, kao drugostepenog organa, vraća nadu u bh. pravosuđe, jer smatram da su i prvostepeni i drugostepeni sud radili veoma brzo i efikasno - rekao je Kaniža podsjetivši da je njihova žalba riješena za dva i po mjeseca.

I predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović je u izjavi Agenciji Fena danas rekao da su zadovoljni rješenjem drugostepenog organa u slučaju njihove tužbe.

- To je pozitivana vijest i nadamo se da će se sve rješavati u pozitivnom smjeru - rekao je Smajlović.

Naglasio je da roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca samo žele da se konačno uvaže njihovi zahtjevi i riješi dugogodišnje pitanje na koje čekaju - da djeca u školi u Vrbanjcima izučavaju nacionalnu grupu predmeta na što imaju zakonsko pravo.

- Želimo da nijedna više generacija đaka u cijeloj BiH ne mora proći ovo što su naša djeca i mi prošli - naglasio je Smajlović.

On je ponovio da su od prvog dana bili spremni na dijalog s nadležnim u RS-u o ovom pitanju te da tako ostaje i u narednom periodu.

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima trenutno idu na instruktivnu nastavu u Medžlis Islamske zajednice u Vrbanjcima.

Djeca su upisana u Osnovnu školu "Prvi mart" u Jelahu, odakle i dolazi većina nastavnog kadra koji podučavaju djecu, kako i u ovoj godini ne bi gubili nastavno gradivo.

U prošloj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca izgubili su školsku godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.