Wednesday, Dec 13th

Zadnje ažuriranje06:33:49 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Dragan Covic prisustvovao 25. godisnjici progona Hrvata iz KV

  • PDF

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice stradanja i progona Hrvata iz Kotor Varoša.

Obilježavanje godišnjice je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja svim poginulim i ubijenim Hrvatima 2. svjetskog rata i poslijeratnog perioda, te Domovinskog rata u dvorištu župne crkve u Kotor-Varošu.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti svim žrtvama, u župnoj crkvi je održana sveta misa zadušnica za sve pale branitelje i ubijene Hrvate, koju je predvodio banjalučki biskup mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju ostalih kotorvaroških fratara.

Nakon svete mise, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kratko se susreo i s mons. Komaricom. U razgovoru je zajednički usaglašeno kako je neophodno raditi na jačanju zajedništva i saradnji između svih sastavnica hrvatsko-katoličkog puka. Istaknuta je nužnost postizanja jednakopravnosti svih naroda u BiH, jer je to jedini put izgradnje uspješnije i bolje BiH - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA)

Mladic iz Kotora uhapsen za pokusaj ubistva

  • PDF

Admir Fific (31) iz Kotora i Dalibor Ćirić (35) iz BL su uhapseni pod sumnjom za pokusaj ubistva Danijela Topica Vilme (31) takodje iz BL.

Danijel Topic je u ponedeljak popodne izboden u banjalučkom naselju Borik, a trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja, potvrđeno je iz Doma zdravlja Banjaluka.

Danijel je u 17.45 časova sanitetskim vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezen u hitnu prijemnu hiruršku ambulantu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, te je hospitalizovan u Službi za torakalnu hirurgiju. On je primljen sa ubodnim ranama u predjelu desne strane grudnog kosa i hitno je izvrsena hirurski zahvat.

Prema rijecima ocevidaca u naselju Borik poslije zustre rasprave Fific i Ciric su nasrnuli na Topica i pri tom mu nanijeli ubodne rane, potom su napustili mjesto dogadjaja.

Iz Policijske upave su javili da je u toku ispitivanje osumnicenih lica i utvrdjianje krivicnog djela pokusaja ubistva.

Prijava za silovanje pod istragom

  • PDF

A.H. (18) iz Kotora, sa trenutnim prebivalistem u Njemackoj, prijavila je A.C. (27) iz D.Varosa da ju je silovao u noci izmedju 13 i 14 augusta.

Prema prijavi seksualno napastvovanje se desilo oko  tri časa ujutro 14. augusta, pored rijeke Vrbanje, a djevojka je to prijavila tri sata kasnije.

A.H. zivi u Njemackoj, ali je u posjeti svom rodnom kraju u Kotoru preko ljeta. Vec odavno poznaje A.C. iz D.Varosa, ali ga je prijavila da je silovana dok je bila u pijanom stanju.

- Policiji je ispričala da je to veče bila na roštilju sa više ljudi na obali rijeke Vrbanje. Rekla je da su svi pili i da je ona popila malo više te da je to iskoristio njen poznanik A.C. i silovao je.

Prema nezvaničnim informacijama, pregledom u Domu zdravlja u Kotor Varošu utvrđeno je da kod djevojke nema tragova seksualnog nasilja, ali ona i dalje tvrdi da je silovana.

S obzirom na to da nisu ispunjeni zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora, A.C. je pušten i u nastavku krivičnog postupka braniće se sa slobode – navode iz Tužilaštva.

Kuca radosti za djecu sa smetnjama u razvoju

  • PDF

Centru za porodicu "Kuća radosti" vrijedno radi vec godinu dana. Otvaranje ovakvog mjesta naišlo je na oduševljenje roditelja djece sa smetnjama u razvoju, ali i svih stanovnika KV.

Tu su organizovane radionice, te rad sa logopedom i psihologom, što su mališani dobro prihvatili. Kroz "Kuću radosti" prođe tridesetak djece svake sedmice.

Dragica Tepić, direktorica "Kuće radosti", koja je vrata otvorila krajem prošle godine, kaže da oko 80 djece na području Kotor Varoša ima govorno-jezičke smetnje i da im je neophodna pomoć logopeda.

"Udruženje se trenutno finansira uz pomoć donatora, a do sada su nam u opremanju pomogli 'World Vision' i kineska ambasada. Prostor smo uz pomoć opštine Kotor Varoš i Srednjoškolskog centra 'Nikola Tesla' dobili na ugovor od dvije godine bez naknade", kazala je Tepićeva.

Prema njenim riječima, što se tiče kadra koji radi u "Kući radosti", zasad su svi volonteri i ne primaju naknadu. Tu su i tri tete iz vrtića "Larisa Šugić", koje poslije posla dolaze i rade sa mališanima i sa roditeljima.

Ovoj kući je neophodna računarska oprema da bi mogli lakše raditi.

"Treba nam računar, fotokopir, štampač, skener, TV", kazala je Tepićeva, dodajući da su tražili pomoć od opštine i da čekaju odgovor.

Prema njenim riječima, veliku pomoć imaju od sugrađana.

"Nama, roditeljima djece koja imaju određene smetnje u razvoju, puno znači što smo prihvaćeni. Više nismo tabu tema, polako se i roditelji otvaraju i pričaju o problemima djece. Odmah je lakše kad vidimo da nismo sami i zajedno lakše savladavamo prepreke", istakla je Tepićeva.

Danijela Momić, majka šestogodišnjeg dječaka koji ima problema sa govorom, kaže da je organizovanje dolaska logopeda veoma bitno za roditelje jer ne moraju da idu dalje.

"Moj sin je oduševljen radionicama u 'Kući radosti'. Stalno pita kad opet idemo i gdje su mu drugari, te jedva čeka da dođe ovdje", kaže Momićeva.

Nina Dragoljević, predsjednica Upravnog odbora "Kuće radosti", kazala je da su ponosni što su tu vrata otvorena pet dana sedmično.

"Imamo razne sadržaje, a to su radionice, dolazi logoped, zatim imamo psihološku podršku i atmosfera je stalno vesela. Roditeljima je do sada veliki problem bio što su svaki put kad trebaju kod logopeda morali da idu u Banjaluku. Pored troškova koje imaju svaki put za to, problem je bio i što su svi termini kod logopeda bili radnim danima i u vremenu kada roditelji rade", kazala je Dragoljevićeva.

Slađana Kučuk, jedna od vaspitačica, kaže da je u planu organizovanje radionica za djecu uzrasta od četiri do šest godina i plaćale bi se 20 KM mjesečno.

"Od tih para bismo plaćali vaspitače i to je minimum, zatim didaktički materijal i potrošni materijal, a ostatak bi išao u Udruženje", kazala je Kučukova.

Mladen Trivunović, zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš, kazao je da će "Kuća radosti" biti uvrštena u budžet opštine i da će mjesečno dobijati po 250 KM, a da će dobiti još i jednokratnu pomoć.

(Nezavisne Novine)

Hajdar Alijev fondacija finansira obnovu Doma zdravlja

  • PDF

U KV je položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka Doma zdravlja u kojem će biti Hitna pomoć i dio porodične medicine, a vrijednost projekta je 1 milion KM.

Novi objekat, na površini od 850 metara kvadratnih, biće opremljen novom savremenom opremom i namještajem.

Novac za projekat obezbijedila je Fondacija Heydar Aliyev iz Azerbejdzana, a rok za završetak radova je decembar.


Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan, koji je položio kamen temeljac zajedno sa direktorom Doma zdravlja Vladimirom Bibićem i izvršnim direktorom Fondacije "Hajdar Alijev" Anarom Alakbarovim, rekao je novinarima da će izgradnjom novog bloka biti stvoreni uslovi za bolju medicinsku pomoć.

"Ovo su prvi ozbiljni radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja nakon 40 godina i zato želim da pohvalim rukovodstvo te ustanove koje ulaže maksimum da stvori bolje uslove za rad osoblja i liječenje pacijenata", istakao je Sakan.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić naglasio je da će izgradnjom novog bloka biti unaprijeđen kvalitet rada i usluga medicinskog osoblja.

"Sa devet timova porodične medicine pružanje zdravstvene i socijalne zaštite u opštini je na visokom nivou. U proteklih godinu dana nabavili smo najsavremeniji ultrazvučni aparat, unaprijedili rad laboratorije, obnovili vozni park, a u toku je i sanacija postojećeg objekta Doma zdravlja", naveo je Bibić.

Izvršni direktor fondacije "Hajdar Alijev" Anar Alakbarov rekao je da ova donacija nije samo materijalna vrijednost, već i simbol prijateljstva i podrške stanovnicima Kotor Varoša.

(Srna)