Wednesday, Nov 20th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Kotorvarosani

Promocija knjige Dževdeta Tuzlića “Život na stiku”

  • PDF

"Život na stiku - 40 godina na radiju, televiziji i printanim medijima", autorsko djelo bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića, predstavljeno je javnosti 10. aprila u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Knjiga je presjek višedecenijske novinarske prakse prisutne u emisijama iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, te njegova pisanja u printanim medijima, odnosno u emisijama "Treća dimenzija", potom Drugog programa Radio Sarajeva, na kanalima FTV i BHT1, dnevnom listu "Nezavisne novine".

- U ovih 40 godina radio sam mnogo intervjua, ali ako bih morao izdvojiti jedan koji je meni važan, to je intervju sa Danilom Kišom kada je dobio nagradu "Skender Kulenović" 1986. godine. Bio je važan za mene i moju karijeru, kao i činjenica da je on bio zadovoljan kada ga je slušao na radiju - kazao je za Fenu Tuzlić.

Knjiga je dokumentarno putovanje kroz vrijeme od sredine 70-tih do danas, koje će na promociji biti potkrijepljeno isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 40 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom.

- To je svojevrstan dokument o ljudima, sjajnim stvaraocima, a ja sam bio slučajni akter te scene i pokušao sam im otvoriti prostor kako bi to došlo do javnosti, prvo Radio Sarajeva, a potom i RTV-a BiH - istakao je Tuzlić.

Posebna dragocjenost knjige je popis arhivske, audio i vizualne građe. Sastavni dio ukupno 507 stranica ove knjige je Index imena koji na gotovo 20 stranica sadrži 3.317 imena, a u njoj se nalaze i 193 fotografije koje na svoj način približavaju ključne aktere kulturne scene koji su tu scenu tvorili.

''Oni koji budu htjeli istraživati moći će pomoću te arhivske građe doći do materijala u kojima će čuti autentične glasove Ranka Marinkovića, Mustafe Nadarevića, Miroslava Krleže i brojnih drugih autora koji su hodili kroz to vrijeme i koji su mnogo značili u kulturnom prostoru bivše države'', pojasnio je Tuzlić.

Istaknuo je kako je on slučajni svjedok svega toga, čovjek koji je to pokušao da sabere u jednu knjigu, odnosno da se drzne na neki način "pošto smo mi novinari stalno tragači za nekim drugim ljudima i njihovim uspjesima".

''Ja sam htio da ovdje postavim pitanje i o dostojanstvu novinarske profesije. Jesmo li samo tragači ili smo ljudi koji također imaju svoje dostojanstvo i svoje vrijednosti'', ustvrdio je autor.

Upitan da napravi paralelu između nekadašnjeg i trenutačnog stanja u kulturi, Tuzlić je kazao kako je, po njegovom mišljenju, kultura u istome 'sosu' i prije i poslije te da tu lijeka izgleda nema jer politika nekako 'tare' sve pred sobom i ne misli o tome koliko neke stvari iz kulture vrijede.

''Oni se znaju dičiti s time kako je BiH s kulturnom postigla jako dobre rezultate, kako je kultura ambasador naše zemlje i sl., no to treba samo u određenom trenutku da kažu kao floskulu, a kao osobni doživljaj sigurno ne''. naglasio je, dodavši kako se ipak usuđuje zaključiti da je stanje u kulturi prije bilo bolje.

Dževdet Tuzlić rođen je 3. kolovoza 1955. godine u Kotor Varošu. Gimnaziju je završio u Banjoj Luci 1974. godine, a 1978. diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek žurnalistika. Prvo profesionalno zaposlenje dobio je na drugom programu Radio Sarajeva, gdje je 1981. ustanovio emisiju "Treća dimenzija" koja je trajala 11 godina. Istovremeno je bio dopisnik drugog programa Radio Beograda, prištinskog "Jedinstva", zagrebačkog "Oka", "Omladinskih novina" iz Beograda, Radio Kopra i Radio Ljubljane i zagrebačkog tjednika "Danas".

(Fena)

Dokumentarni film o Natasi Bilbiji

  • PDF

Ruska rediteljica Guljnara Nyrgambetova je snimila dokumentarni film o kotorvarosanki Natasi Bilbiji, na osnovu toga sto je zainteresovala njena izvedba pjesme "Jesen u Meni" koju je izvodila na jednom od djecijih festivala 1988 u Sarajevu. Ona je zazeljela da je pronadje i snimi film o njoj.

Natasa je kcerka profesora Milenka Bilbije, i trenutno zivi u Beogradu. U filmu Natasa prica o svom djedtinjstvu, muzickoj karijeri i nastupima, skoli i kako je prozivjela rat.

Natasa je sa istom pjesmom nastupila i pobjedila na kotorvaroskom festivalu iste godine.

Film koji je nazvan Andjeo mog djetinjstva mozete pogledati ovdje:

Provozaj se kroz Ripiste - VIDEO

  • PDF

kotorvaros.com vam predstavlja najnoviji video iz KV, snimljen u junu 2016.

Pogledajte voznju kroz Ripiste od strelista do kocaka.

 

Odrzana tradicionalna kotlićijada

  • PDF

Na kupalištu Bjeline održana je tradicionalna kotorvaroška kotlićijada, povodom obiljezavanja 24. Aprila - Dana Opstine KV.

Sljedece takmicarske ekipe su osvojile nagrade:

Za najbolju riblju čorbu nagradu je dobila ekipa Sportskog ribolovnog društva “Banjaluka”.

Prema ocjeni žirija, najbolje lovačke čorbe su ocjenjene ovako:

1. Centra za kulturu i informisanje iz Čelinca

2. Niskogradnja

3. Javnog komunalnog preduzeća “Bobas”.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović uručio je nagrade najboljim ekipama i izrazio zadovoljstvo brojem učesnika manifestacije.

Vise slika sa ove manifestacije mozete pogledati sa ovog linke web stranice: Portal KV Kotlicijada

 

Prelijepa kotorvarosanka u Finalu Miss Earth BiH 2014

  • PDF

Predstavljamo prelijepu kotorvarosanku cije ime je Una Cizmic, koja je svojom ljepotom i pojavom stigla do Finala Miss Internet for Miss Earth BIH 2014