Friday, Nov 15th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Kultura

Predstavljena Knjiga o Hrvatima iz Kotor Varosi

  • PDF

U utorak 22. listopada u organizaciji Udruge kotorvaroških Hrvata Zagreb i Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko iz Zagreba u prepunoj dvorani franjevačkog samostana Hercegovačke provincije u Zagrebu predstavljena je knjiga »Hrvati u Kotor Varošu«. Nakladnici izdanja su Franjevački samostan Jajce, Župni ured Kotor Varoš i FMC »Svjetlo riječi« iz Sarajeva.

Prof. Vlado Pandžić predstavio je knjigu kao spomenik opustošenom i izgubljenom, nekad prekrasnom zavičaju stradalom u užasnom etnocidu i genocidu. Predstavnik kotorvaroških Hrvata prof. Ivo Pranjković zahvalio je o. Stipi Karajici na velikom zalaganju i trudu pri skupljanju povijesne građe za knjigu. O velikom progonu i stradanju hrvatskog naroda u Kotorvaroškoj dolini govorio je zapovjednik Kotorvaroške bojne prof. Zoran Piličić. O knjizi su govorili i urednici Luka Vinojčić i o. Karajica, kao i dr. Vine Mihaljević.

Knjiga je objavljena povodom 20. obljetnice srpske agresije na Kotor Varoš 1992. Iza proslova slijede poglavlja Kotor Varoš u franjevačkim ljetopisima, povijesnim spisima, Povijesno-memoarski zapisi o kotorvaroškim Hrvatima, Kotorvaroški Hrvati - žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, Kotor Varoš u hrvatskome tisku 1990-1996, Sakralni objekti u Kotorvaroškoj dolini, Kotorvaroške narodne pjesme, Iskazi i svjedočanstva, s podnaslovom: Istina o stradanju i nehumanim postupcima Srba prema Hrvatima i Muslimanima na području Kotor Varoša. Na kraju knjige su govori na otvaranju spomen-obilježja hrvatskim stradalnicima.

(glas-koncila.hr)

90 godina kotorvaroske biblioteke

  • PDF

Kotor Varoš - Narodna biblioteka Kotor Varoš je povodom 90 godina rada organizovala promociju knjige "Kad trave zamirišu" Borice Perišić-Đekanović.