Wednesday, Apr 24th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Podignute optužnica protiv uhapsenih od prosle sedmice

  • PDF

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv šest osumnjicenih vojnih i civilnih zapovjednika, uhapsenih prije dvije sedmice, koji se terete za ubistvo više od 300 Hrvata i Bošnjaka, kao i za progon više od 20.000 osoba nesrpske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta protiv:

Boška Peulića (68) - obavljao dužnost taktičkog zapovednika VRS,

Slobodana Župljanina (58) - zapovednik bataljona VRS

Aleksandra Petrovića (45) i Janka Trivića (66) - zapovjednici čete

Nedeljka Đekanovića (57) - načelnik opštine i rukovodilac križnog štaba

Manojla Tepića (55) - zapovednik opštinskog štaba tadašnje teritorijalne odbrane

Optuženi se terete da su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš.

Oni se takođe terete i da su zajedno učestvovali u zločinačkom poduhvatu, odnosno da su na nacionalnoj i verskoj osnovi sproveli progon ubistvima, deportacijama i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Istragu o masovnim ratnim zločinima počinjenim na području opštine Kotor-Varoš otvorilo je tužilaštvo Haškog tribunala a potom taj slučaj prepustilo pravosudnim tijelima u BiH.

Optužnica je podignuta nakon završene istrage, a optuženi se terete za zločine protiv čovečnosti počinjenim u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine kao dio širokog i sistematskog napada vojske i policije bosanskih Srba usmjerenog protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti.

 

Uhapšeni Đekanović, Petrović, Župljanin...

  • PDF

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, nakon detaljno isplanirane i pripremljene akcije, lišili su slobode šest osumnjičeni osoba zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoša, tokom 1992.

Slobode su lišeni:

Slobodan Župljanin zvani Bebac, rođen 17.11.1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš,
Boško Peulić, rođen 14.01.1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor,
Aleksandar Petrović zvani Saša, rođen 28.12.1970. godine u Kotor Varoši,
Manojlo Tepić zvani Mane, rođen 16.05.1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš,
Janko Trivić, rođen 04.06.1949. godine u selu Jošavka, Čelinac,
Nedeljko Đekanović, rođen 15.11.1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš.

Oni se terete da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske (zapovjednici brigada i bataljona) počinili progon oko 5000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoša, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina.

Počinjeni zločini rezultirali su progonom gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Kotor Varoša, koje se ni danas nije u većoj mjeri vratilo na prijeratna ognjišta i živi u raseljenju širom BiH i svijeta.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi kuća, stanova, objekata, poslovnih prostora i vozila koja koriste osumnjičeni.

Navedene aktivnosti rezultat su višemjesečne i sveobuhvatne istrage, u kojoj su tužilac i stručno osoblje Tužilaštva BiH ispitali više stotina svjedoka, te proveli veći broj dana na terenu u intenzivnom prikupljanju dokaza.

(klix.ba)

Podignute nove optuznice za ratni zlocin

  • PDF

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Ranka Ševarike, nekadašnjeg rezervnog policajca, i Radomira Ševarike, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Kotor Varoša.

Oni su optuženi da su iz Pošte u Skender-Vakufu odveli dvojicu zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u mjesto Borak, gdje su ih zlostavljali pripadnici VRS-a.

Nakon toga, kako se navodi u optužnici, pripadnici VRS-a su ubili jednog zarobljenika koji je počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika je ubio drugog zarobljenika, koji je ležao na zemlji.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Okupacija ili oslobodjenje

  • PDF

Pogledajte video zapis srpskih specijalnih jedinica, koje su usle u Kotor Varos u rano jutro 11. Juna 1992, srusile demokratsko izabranu vlast i uz pomoc domacih rukovodilaca Srpske Demokratske Stranke, postavili srpsko ratno predsjednistvo.

Ovo je bio dan kad su komsije Srbi odlucili da uzmu nas grad samo za sebe i svi oni koji se nisu slagali sa tim primorani su bili da se isele, a oni koji su pruzili otpor su pogubljeni.

Ekskluzivnio video pokazuje glavne aktere ove akcije, koja je zauvijek promjenila nas grad i ljude koje zive u njemu.

Prikazan je ulazak specijalnih sprskih jedinica, kako upadaju i preuzimaju policijsku stanicu, dom zdravlja, postu...

Nekoliko vojnika gerilskim potezima sunjaju se kroz sablasno prazan grad u kom je osvanulo prelijepo ljetnje jutro, nazalost za mnoge pogubno i nikad zaboravljeno.

Na snimku se vidi izivljavanje vojnika nad jednim od stanovnika, Fikretom Skopljak.

Takodje su prikazane izjave jos nekih stanovnika koji su bili ispitivani: Ivo Petricevic...

Okupacija ili oslobodjenje presudite sami...

Osudjeni za silovanje maloljetnice iz Orahove

  • PDF

Nepravomoćnom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su danas na po deset godina zatvora zbog silovanja 14-godišnjakinje iz Orahove za vrijeme rata u BiH.

Sudsko Vijeće sa Šabanom Maksumićem na čelu je utvrdilo da su optuženi krivi što su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Vojske Republike Srpske - Kotorvaroške brigade 28. juna 1992. godine zajedno sa Predragom Cicmanovićem, koji je poginuo 1995. godine, došli u selo Orahova, izveli iz kuće A. A., zaštićenu svjedokinju S-4, koja je tada imala samo 14 godina te je odvezli u kombiju pod izgovorom da je vode na razmjenu za zarobljene srpske vojnike u Večićima.

"Cicmanović je oštećenu silovao tokom vožnje u automobilu iako se ona uz plač i vriske otimala. Međutim, Cicmanović joj je stavio nož pod grlo i prislio je na spolni odnos dok joj je istovremeno jedan od optuženih uperio pištolj u čelo. Potom su se zaustavili u blizini autobuske stanice u Dabovcima, nakon čega su Bosiljko i Ostoja Marković te Predrag Cicmanović naizmjenično više puta silovali S-4“, kazao je sudija tokom izricanja presude.

Nakon silovanja oštećenu su prisiljavali da ih oralno zadovoljava.

"Zbog toga ih Sud osuđuje, Bosiljka Markovića na 10 godina zatvora te Ostoju Markovića također na deset godina zatvora“, kazao je Maksumić.

U obrazloženju presude sudija je kazao kako je Vijeće utvrdilo da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na tereti onako kako je opisano u izricaju presude.

"Iako ga je odbrana osporavala, Vijeće je poklonilo vjeru iskazu svjedokinje S-4, ali i iskazima drugih svjedoka, naročito vještaka neuropsihijatara koji su utvrdili kakve je posljedice na oštećenu ostavilo djelo koje je nad njom izvršeno, iako je ona kazala kako optuženima oprašta, i kako je naučila živjeti sa svojom traumom“, kazao je Maksumić.

Istakao je kako Sud nalazi da je izrečena kazna zakonom primjerena te da će postići svrhu kažnjavanja, kao i poslati poruku svima da se zločini počinjeni u ratu neće tolerisati i da neće proći nekažnjeno.

Nakon izricanja presude, Sud je optužene oslobodio troškova postupka, ali je usvojio imovinsko pravni zahtjev da optuženi oštećenoj isplate naknadu od 26.500 KM i to zbog nanesene duševne boli, povrede prava i slobode ličnosti te umanjenja njenih sposobnosti.

Ovo je prvi put u historiji bh. krivičnog postupka, da je Sud odlučio osigurati žrtvi ratnog zločina naknadu nematerijalne štete, naloživši optuženima da oštećenoj isplate odštetu u iznosu od 26.500 KM, dok je za ostatak od 13.500 koje je zahtijevala upućena na parnični postupak.

(Klix.ba)