Wednesday, Oct 18th

Zadnje ažuriranje11:24:06 PM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Zeljo Brkic svjedocio na sudjenju Vranjesu i Milicu

  • PDF

 

 

Želimir Brkić, bivši komandir Voda za sanaciju pri Civilnoj zaštiti u Kotor-Varoši, kazao je kako je tokom ratnih dešavanja jedno jutro dobio naredbu da sa ulice ukloni dva leša, kako ih “građanstvo ne bi vidjelo”. Brkić je naveo da je nakon toga poslao svoje radnike i naredio im da leševe stave u prostorije obližnje slastičarne. 

Miladin Bogdanic optuzen za zlocin

  • PDF

 

 

Na nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši  svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, Sabiha Kovačević, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića. 
Kovačević je pred Okružnim sudom u Banjoj Luci ispričala da su 9. septembra 1993. godine do njene kuće došle tri uniformisane osobe. Svjedokinja tvrdi da je među njima bio i optuženi Bogdanić, te da je on ispucao rafal u Muju.

Uhapseni zbog zlocina u selu Serdari

  • PDF

 

 

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su jutros tri lica zbog sumnje da su 1992. godine, kao pripadnici Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, učestvovala u napadu na selo Serdare u ovoj opštini tokom kojeg je ubijeno 16 Srba, među kojima i dvoje djece od četiri i devet godina.

Djekanovic u Hagu

  • PDF

Djekanovic

Nedeljko Djekanovic svjedocio na sudjenju Stojana Zupljanina

Godisnjica hapsenja

  • PDF

Godisnjica od hapsenja Tome Jurinovica

17 januara se navrsava dvije godine kako je granicna policija BiH, u Bosanskoj Gradisci lisila slobode Tomu Jurinovica. Protiv njega je podignuta optuznica da je zajedno sa Markom Škrobićem i još trojicom pripadnika HVO-a, u mjestu Novo Selo, općina Kotor-Varoš, 31. jula 1992. godine iz kuće izveo sedam civila srpske nacionalnosti koje su potom odveli u pravcu sela Ravne.