Wednesday, Apr 24th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Obrad Bubic u Hagu

  • PDF

Na suđenju bivšim visokim dužnosnicima policije Republike Srpske, kao novi svjedok obrane Stojana Župljanina, načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka u ratno vrijeme - protekle sedmice je svjedočio njegov bivši školski kolega iz rodnog mjesta Maslovare, Obrad Bubić.

Optuzenima 10 godina

  • PDF

Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 28. oktobra prvostepenu presudu kojom su optuženi Ljubiša Vranješ i Mladen Milić oglašeni krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH, zbog zlocina nad bracom Grgic 1992

Podignute optužnice zbog ratnog zločina u selu Serdari

  • PDF

Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog osnovane sumnje da su pocinili ratni zlocin u selu Serdari, opstina Kotor Varos, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH:

1. Planinčić Fikret zv.“Taci“ (1956) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru,
2. Lišančić Rasim, (1945) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru
3. Menzil Sead (1964) rođenog u Hrvaćanima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru

Pritvor petorici osumnjicenih za zlocine

  • PDF

Sud Bosne i Hercegovine je saopštio da je odredio jednomjesečni pritvor za Fikreta Planinčića i još četvoricu muškaraca, osumnjičenih za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva.

Pored Planinčića, jednomjesečni pritvor je određen Mirsadu Vatraču, Mirsadu Smajiću, Nijazu Smajiću i Nerminu Mujanoviću. Oni su osumnjičeni za krivično djelo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva, na području opštine Kotor Varoš.

Zeljo Brkic svjedocio na sudjenju Vranjesu i Milicu

  • PDF

 

 

Želimir Brkić, bivši komandir Voda za sanaciju pri Civilnoj zaštiti u Kotor-Varoši, kazao je kako je tokom ratnih dešavanja jedno jutro dobio naredbu da sa ulice ukloni dva leša, kako ih “građanstvo ne bi vidjelo”. Brkić je naveo da je nakon toga poslao svoje radnike i naredio im da leševe stave u prostorije obližnje slastičarne.