Friday, Nov 15th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Podignute optužnice zbog ratnog zločina u selu Serdari

  • PDF

Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog osnovane sumnje da su pocinili ratni zlocin u selu Serdari, opstina Kotor Varos, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH:

1. Planinčić Fikret zv.“Taci“ (1956) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru,
2. Lišančić Rasim, (1945) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru
3. Menzil Sead (1964) rođenog u Hrvaćanima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru

Pritvor petorici osumnjicenih za zlocine

  • PDF

Sud Bosne i Hercegovine je saopštio da je odredio jednomjesečni pritvor za Fikreta Planinčića i još četvoricu muškaraca, osumnjičenih za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva.

Pored Planinčića, jednomjesečni pritvor je određen Mirsadu Vatraču, Mirsadu Smajiću, Nijazu Smajiću i Nerminu Mujanoviću. Oni su osumnjičeni za krivično djelo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva, na području opštine Kotor Varoš.

Zeljo Brkic svjedocio na sudjenju Vranjesu i Milicu

  • PDF

 

 

Želimir Brkić, bivši komandir Voda za sanaciju pri Civilnoj zaštiti u Kotor-Varoši, kazao je kako je tokom ratnih dešavanja jedno jutro dobio naredbu da sa ulice ukloni dva leša, kako ih “građanstvo ne bi vidjelo”. Brkić je naveo da je nakon toga poslao svoje radnike i naredio im da leševe stave u prostorije obližnje slastičarne. 

Miladin Bogdanic optuzen za zlocin

  • PDF

 

 

Na nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši  svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, Sabiha Kovačević, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića. 
Kovačević je pred Okružnim sudom u Banjoj Luci ispričala da su 9. septembra 1993. godine do njene kuće došle tri uniformisane osobe. Svjedokinja tvrdi da je među njima bio i optuženi Bogdanić, te da je on ispucao rafal u Muju.

Uhapseni zbog zlocina u selu Serdari

  • PDF

 

 

SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su jutros tri lica zbog sumnje da su 1992. godine, kao pripadnici Teritorijalne odbrane Kotor Varoš, učestvovala u napadu na selo Serdare u ovoj opštini tokom kojeg je ubijeno 16 Srba, među kojima i dvoje djece od četiri i devet godina.