Monday, Dec 16th

Zadnje ažuriranje05:30:02 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Svjedokinja iz Serdara prepoznala napadaca po glasu

  • PDF

Stanka Serdar posvjedočila je na suđenju četvorici optuženih za ratni zločin nad Srbima u Kotor Varošu i da je među napadačima na selo Serdare 17. septembra 1992. godine po glasu prepoznala komšiju Besima Čehića.

 

Obrad Bubić protiv Angeline Jolie

  • PDF

Angelina Jolie, glumica, režiserka i ambasador UN, počela je da promoviše svoj film "U zemlji krvi i meda", pa je specijalnu premijeru u Sarajevu zakazala za 17. februar, a u Beogradu za 23. Obrad Bubić kao sekretar Saveza logoraša RS, dobio je poziv da prisustvuje press konferenciji koja ce se u maju odrzati u Banja Luci.

Pocelo sudjenje za zlocine u Serdarima

  • PDF

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za zločin u Kotor Varoši je potvrdio da je, kao ljekar, 17. septembra 1992. godine pregledao 16 tijela koja su dovezena iz sela Serdari u Dom zdravlja u Kotor Varoši.

Svjedok Živorad Gajanin naveo je da je obavio spoljašnji pregled i da je na 13 tijela konstatovao rane od vatrenog oružja, dok su tijela tri čovjeka bila crna uslijed opekotina četvrtog stepena.

Obrad Bubic u Hagu

  • PDF

Na suđenju bivšim visokim dužnosnicima policije Republike Srpske, kao novi svjedok obrane Stojana Župljanina, načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka u ratno vrijeme - protekle sedmice je svjedočio njegov bivši školski kolega iz rodnog mjesta Maslovare, Obrad Bubić.

Optuzenima 10 godina

  • PDF

Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 28. oktobra prvostepenu presudu kojom su optuženi Ljubiša Vranješ i Mladen Milić oglašeni krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH, zbog zlocina nad bracom Grgic 1992