Friday, Nov 15th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Elvedin Pašić prvi svjedoči na sudjenu protiv Ratka Mladića

  • PDF

Djekanovic

Prvi svjedok na sudjenu Ratka Mladica ce biti Elvedin Pašić, koji je u novembru 1992. godine preživjeo pogubljenje oko 150 ljudi u selu Grabovica, u opštini Kotor Varoš.

Svjedočenje Dragana Raljica u Hagu

  • PDF

Djekanovic

Radnik policije iz Kotor Varoša kaže da je tokom 1992. godine čuo "čaršijske priče" o zlostavljanju hrvatskih i bošnjačkih civila i masovnom ubistvu u dvorištu Doma zdravlja, ali policija nije imala izveštaje o tim zločinima.

Mehmed Sadiković svjedočio na suđenju za zlocine u Serdarima

  • PDF

SARAJEVO - Na suđenju za zločine počinjene u selu Serdari, Mehmed Sadiković, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor Varoš izjavio je da je čuo kako optuženi Sead Menzil nije učestvovao u napadu na selo Serdari, gdje su u septembru 1992. ubijeni srpski civili. 

11. Juni Dan koji je promjenio nase zivote

  • PDF

 

11. Juna 2012 se navrsava 20 godina kako je Srpska Demokratska Stranka, uz pomoc specijalnih odreda srpske policije iz Banja Luke, srusila demokratski izabranu vlast u Kotor Varosu, i pocelo ciscenje “neposlusnih” Bosnjaka i Hrvata. Ovim cinom SDS je napravio vojni udar i na nasilan nacin zauvijek promjenio zivote mnogim stanovnicima Kotor Varosa, kao i samu strukturu stanovnistva ispunjenu etnickim ciscenjem.

Nastavljeno suđenje u predmetu Serdari

  • PDF

U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen u Kotor Varošu, svjedokinja Tužilaštva BiH Gina Kukrić je rekla da su optuženi došli u njenu kuću na dan kada je izvršen napad na selo Serdari. Svjedokinja je ispričala kako je njenu majku, brata i nju 17. septembra 1992. probudila pucnjava.