Wednesday, Dec 13th

Zadnje ažuriranje06:33:49 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

25. obljetnica progona Hrvata iz KV na HRT

  • PDF

Emisija "Pogled preko granice", koja se emituje na Hrvatskoj Radio Televiziji, napravila je reportazu o 25. toj obljetnici proganjanja Hrvata iz Kotor Varosa.

U emisiji je izvjestaj na kome izjave daju bivsi predsjednik Skupstine Opstine KV Anto Mandic, bivsi komandir Policijske stanice Nedeljko Maric, banjalucki biskup mons. Franjo Komarica, koji podsjecaju na 1992 godinu i situacije koja je dovela do protjerivanja Hrvata iz Kotor Varosa.

Povecana kazna Mujanovicu za zlocin u Serdarima

  • PDF

Sud u Linzu je povisio kaznu Nerminu Mujanoviću (49), za učešće u masakru u selu Serdari.

On je prošle godine optužen i osuđen na deset godina zatvora zbog 16 ubistava, tri pokušaja ubistva, kao i za paljenje kuća tokom rata u BiH.

Sada mu je Sud u Linzu povisio kaznu zatvora na 11 godina zbog zločina koji se desio u septembru 1992.

Vojna jedinica kojoj je pripadao Mujanović, u ranim jutarnjim satima, izvele napad na selo Serdari, kada je ubijeno 16 civila i zapaljeno 11 kuća.

Mujanović je tokom '90-ih godina došao u Austriju, te nakon nekog vremena dobio i državljanstvo te zemlje.

Tužilaštvo u Linzu pokrenulo je 2011. godine, na osnovu dokaza prikupljenih na 200 stranica, proces protiv Mujanovića. On je negirao optužnicu, da bi u ponovljenom postupku, kada mu je povišena kazna, potpuno neočekivano priznao zločin.

 

U Zenici odrzana manifestacija podsjecanju na zlocine u KV - VIDEO

  • PDF

U Muzeju grada Zenice je u petak, 2. decembra 2016., u 18:30 sati, u organizaciji Udruženje „Zlatni ljiljan“ Zenica, Kulturnog Centra „Karneol“ i Virtuelnog muzeja   genocida nad Bošnjacima održan manifestacija pod naslovom „Historijski čas o velikosrpskim zločinima u Kotor Varošu“, a s ciljem da se ukaže na paradoks slučaja nevinog bh. patriote Fikreta Planinčića, koji je presuđen na 11 godina zatvora za tragične događaje kojima uopće nije prisustvovao.

Govornici su podsjetili da je Kotor Varoš jedno od mjesta u kojima su velikosrpski zločinci počinili strašna zvjerstva nad bošnjačkim i hrvatskim civilima. Samo u logoru u   Grabovici ubijena su 163 nesrpska građanina KV, za čijim tijelima se još uvijek traga.

Velikosrpski zločinci ubili su oko 300 građana ove male općine, a 350 se još uvijek vode kao nestali. U genocidnoj kampanji etničkog čišćenja, oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano iz Kotor Varoši, od kojih su većina prošli logorske torture, mučenja, silovanja i pljačke. Fikret Planinčić je branio ovo goloruko stanovništvo, a danas se nalazi u zatvoru.

Na skupu su se obratili: Munevera Avdić, predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih lica iz Općine Kotor-Varoš, Muharem Krzić, publicista, bh. diplomata u penziji i saradnik Haškog tribunala, Mr. sc. Miralem Avdić, imam u džematu Kotor, mr. Mubina Salkić, pravni analitičar, Ismet Isaković, publicista i glavni urednik zagrebačkog Journala, dok su domaćini skupa bili Alija Redžić, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja ZDK i Selma Ahmad, predsjednica Kulturnog centra „Karneol“.

(IMLTV.PRESS)

Video sa sastanka mozete vidjeti sa ovog linka:

 

Slike sa sastanka mozete vidjeti ovdje:

Manifestacija o podsjecanju na zlocine u KV

 

 

Bošnjaci iz KV traže da se ubrza traženje nestalih tokom rata

  • PDF


Članovi Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" zatražili su da se ubrza pronalazak u ratu nestalih Bošnjaka u KV i da se konačno počne s kažnjavanjem počinilaca ratnih zločina.

- Apelujemo na sve institucije, koje su uključene u proces tražeja nestalih osoba da se efikasnije i brže radi na ovom pitanju da bi porodice, dok su žive, mogle da saznaju istinu – rekla je Munevera Avdić, uime Organizacionog odbora marša mira

Od 1. do 3. 1992. godine, na dionici Kotor Varos - Travnik, zarobljeno je 177 Bošnjaka, čija sudbina je nepoznata. U pokušaju proboja na slobodnu teritoriju, upali su u zasjedu srpskih snaga.

Iz navedene grupe 161 Bošnjak posljednji put je viđen 3. novembra 1992. godine u prostorijama Osnovne škole u Grabovici, ali se ni danas ne zna njihova sudbina.

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz KV tokom 1992. godine, 1.novembra iz Karaule kod Travnika krenulo  je stotinjak Kotorvarošana i drugih građana u maršu mira “Tihi hod za veliku bol“, koji je završen dolaskom u Večiće.

Stotinjak Kotorvarošana i stanovnika drugih opstina srednje Bosne prošlo je u protekla tri dana kroz opsine Travnik, Jajce, Skender- Vakuf  da bi dolaskom u Kotor Varoš na taj način odali počast stradalim, zarobljenim i nestalim Bošnjacima i Hrvatima, te žrtvama torture tokom rata 1992.-1995. godine.

Tokom rata na području Kotor- Varoši je nestalo oko 500 Bošnjaka i 100 Hrvata, a nepoznata je sudbina 251 kotorvaroških Bošnjaka i oko 30 Hrvata.

(FENA)

 

Nermin Mujanovic optuzen za masakr u Serdarima

  • PDF

Pokrajinski sud u Lincu osudio je na deset godina Nermina Mujanovića (48), za učešće u masakru u selu Serdari.

Optuženi je tokom suđenja negirao da je učestvovao u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. Nekolicina muslimana je tog dana izvrsilo napad na selo Serdari i ubilo sedam muškaraca i sedam žena, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimanska sela u KV.

Četiri ucesnika ovog napada su pre dvije godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do 11,5 godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslobođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da je presuda za njega neočekivana i najavio je da će uloziti žalbu.
Njegov štićenik od početka suđenja je tvrdio da nije učestvovao u napadu na to selo, kao i da tokom rata u BiH nije nosio oružje.
Austrijski sud, a ne Haški tribunal, bavio se ovim zločinom zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj napad okarakterisalo masakrom, a ne ratnim zločinom.

Tokom suđenja pojavilo se i Mujanovićevo ime, što je dovelo do suđenja u Austriji. Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u BiH počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja i saslušanje oko 30 svedoka.

Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisjete događaja, jer je prošlo mnogo godina. Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.
Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasjedanja, jednoglasno je ocjenila da ovaj zločin nije zastario.

Porota je donela odluku da se žrtvama napada, koje su preživjele, isplati 1.000 eura odštete za pretrpljeni bol.