Wednesday, Apr 24th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Privreda

Privreda

U izgradnj jos dvije mini elektrane u KV

  • PDF

Gradnja mini-hidroelektrana na području opštine KV jedan je od značajnih privrednih potencijala koji može da doprinese razvoju i zapošljavanju, a uskoro bi trebalo da počne gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" na vodotoku Dubokog potoka.

Firma "DSM Elektrus" iz KV podnijela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrane "Duboka". Direktor i vlasnik "DSM Elektrusa" Sandra Pačavra rekla je da je gradnja mini-hidroelektrane "Duboka" u početnoj fazi i da za sada ne mogu iznositi detalje o tom projektu. Poznato je jedino da bi instalisana snaga mini-hidroelektrane "Duboka" trebalo da iznosi 249 kilovata.

Firma "DSM Elektrus" planira da na području Kotor Varoša gradi i mini-hidroelektranu "Vigošta" na istoimenoj rijeci.

- Instalisana snaga ove hidroelektrane je 249 kilovata i njena gradnja je značajna za lokalnu zajednicu jer će doprinijeti razvoju ruralnog područja opštine. Značaj izgradnje ogleda se i u iskorišćavanju vodnih potencijala i razvoju infrastrukture seoskih područja, odnosno gradnji puteva i dalekovoda. Još ne znamo koju firmu ćemo angažovati za realizaciju ovog projekta i sve je još u fazi razmatranja. Tom projektu ćemo se aktivnije posvetiti nakon dobijanja građevinske dozvole - kazala je Pačavra.

U rad je 2013. godine puštena mini-hidroelektrana "Grabovačka rijeka" na Grabovačkom potoku instalisane snage 785 kilovata. Investitor je kotorvaroška firma "E-promet", a njen direktor Pero Radumilo kaže da su u gradnju uložili 1,8 miliona KM.

- Elektrana dobro radi, projekat se pokazao uspješnim i redovno uplaćujemo koncesionu naknadu - istakao je Radumilo.

Na području Kotor Varoša radi i mini-hidroelektrana "Divič" instalisane snage 2.283 kilovata koju je na izvoru Vrbanje podigla firma "Eling-inžinjering" iz Teslića.

Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Kotor Varoš Predrag Tešić ističe da će pružiti maksimalnu podršku investitorima koji budu željeli da ulažu u mini-hidroelektrane.

- Investitori mogu računati i da ćemo im biti spona sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS i ministrom Petrom Đokićem. Ovu granu privrede vidimo kao značajnu razvojnu šansu, jer je predviđeno da na rijeci Vrbanji bude podignuto 17 mini-hidroelektrana - rekao je Tešić.

(Glas Srpske)

 

Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH

  • PDF

Kotor Varoš – Aktivizam mladih, entuzijazam mjesnih zajednica, međuljudski odnosi, suživot, tolerancija, brojni privredni subjekti i velika zaposlenost, samo su dio pozitivnih stvari koje su mještani Kotor Varoši iznijeli na sastanku o određivanju vizije za mjesne zajednice u BiH.

Sastanak je održan u Opštini Kotor Varoš u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a kojeg provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Kotor Varoš je među 13 prvih izabranih opština za partnersku saradnju. Opština ima više od 20 hiljada stanovnika naseljenih u deset mjesnih zajednica, a šest ih je obuhvaćeno ovim projektom UNDP-a. To su mjesne zajednice Maslovare, Kotor Varoš, Zabrđe, Vrbanjci, Grabovica i Obodnik.

Mještani su posebno naglasili da su ponosni na broj zaposlenih u Kotor Varošu, čime se rijetko koja opština može pohvaliti. Međutim, očekuju da njihove mjesne zajednice ojačaju u svakom smislu, prvenstveno da se riješi njihov pravni status jer ne mogu samostalno funkcionisati i sve se zasniva na volonterizmu koji svakim danom sve više jača.

Pozvali smo predstavnike mjesnih zajednica, organizacija civilnog društva, lokalnih medija i privrednog sektora da daju svoje stavove i mišljenja o tome kako oni vide buduću mjesnu zajednicu i kakvo je trenutno stanje. Sve prikupljene informacije ćemo objedniti u analizi zasnovanoj na kvalitativnim i kvantitativnim podacima koja će ići ka višim instancama vlasti kako bi se pokušao promijeniti trenutni regulatorni okvir mjesnih zajednica u BiH, pojasnila je Mersiha Ćurčić, stručna saradnica za lokalnu samoupravu UNDP-a i dodala da je implementacija projekta počela u julu 2015. i trajat će četiri godine.

Projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", vrijedan je 14,5 miliona maraka i trajat će do sredine 2019. godine, a u njemu učestvuje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave širom BiH.

Dermal zaposlio 80 novih radnika

  • PDF

Tvornica obuće Dermal poslije završetka izgradnje nove proizvodne hale zaposlila je novih 80 radnika.

- U planu je da u naredna tri mjeseca bude zaposlena nova radna snaga nakon puštanja u pogon svih proizvodnih traka. U ovoj i prethodnoj godini zaposlili smo 160 novih radnika, a zbog velike potražnje specijalne, namjenske i modne obuće i rasta izvoza gotove obuće, imamo prostora da u novom pogonu u prvom kvartalu naredne godine zaposlimo još 80 radnika - rekao je direktor fabrike Radenko Bubić.

Dermal većinu proizvoda izvozi na njemačko tržište, u novom pogonu izrađuju čizme za francusku vojsku i američke vatrogasce, a u planu je i lansiranje sopstvenog brenda koji će biti prisutan i na domaćem tržištu.

(Glas Srpske)

Dermal potpisao ugovor iz snova

  • PDF

Kotorvaroška fabrika obuće Dermal sklopila je veliki ugovor da proizvede 160.000 pari cipela za inostranstvo.

Poslije isporuke 30.000 pari specijalnih cipela za Oktoberfest u Minhenu, fabrika obuće Dermal pocinje da potpisuje nove angazmane. Ne samo da su zaposleni na nemačkom tradicionalnom festivalu bili zadovoljni novom obućom, nego je „Dermal“ dobio i preporuke. Tako su vodeći ljudi ove kotorvaroške fabrike ovih dana sklopili ugovor sa njemačkim partnerom o isporuci 160.000 pari cipela za englesku i francusku vojsku!

Fabrika trenutno zapošljava oko 300 radnika, a kako napominje vlasnik i direktor „Dermala“ Radenko Bubić samo u ovoj godini posao je dobilo 100 novih radnika. S obzirom na povećanje obima posla i inostrana tržišta koja mu se smiješe, Dermalu će, po svemu sudeći, biti potrebno još zaposlenih.

- Namjeravamo da, pored naše već postojeće hale, u skorije vreme izgradimo još jednu, gdje bismo prebacili dio postrojenja u koja smo investirali sve ove godine - naglasio je Bubić.

On je dodao da je u proteklih godinu dana uloženo oko milion maraka u opremu za proizvodnju obuće.

Masina za brizganje đonova obuće koja je u julu dopremljena u pogone Dermala vrijedna je 250.000 evra. Do tada u halama fabrike proizvodili su se samo gornji djelovi obuće, a posle nabavke ove mašine odmah su bili u prilici da gotove proizvode izvoze na inostrano tržište.

- To je oprema koja dnevno radi 800 pari cipela, znači mašina koja izrađuje đonove na gotovoj cipeli - naveo je Bubić.

Trenutno na njemačko tržište iz hala Dermala putuje ženski modni program, a počela je izrada i proljećnih modela ženskih cipela, baletanki i sandala.

Osim toga, sklopljen je ugovor za izradu vojnog i policijskog programa obuće. Bubić pojašnjava da je reč o izradi 160.000 pari cipela za engleske i francuske vojnike, a u pripremi je izrada novih modela za zaposlene u belgijskim poštama i za američke vatrogasce.

U fabrici obuće Dermal razmišljaju da otvore pogone i u susjednim opštinama Čelincu i Skenderu, gde bi bilo zaposleno novih 200 radnika, jer je to želja poslovnih partnera iz Njemačke.

(Vecernje Novosti)

Fagusu nedostaju sirovine

  • PDF

KOTOR-VAROŠ , Kotorvaroška kompanija „Fagus“ je u velikim poslovnim problemima posto joj godišnje nedostaje polovina potrebnih količina osnovne sirovine, da bi obezbjedila nesmetanu proizvodnju i ispostovala obecane ugovore.