Sunday, Feb 18th

Zadnje ažuriranje01:22:25 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Uhapsen zbog komentara na Fejsbuku o napadu u Zvorniku

  • PDF

Policija u Kotor Varosu je u cetvrtak uhapsila Sanela Menzil iz sela Vecici, zbog komentara na Fejsbuku o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku koji je izvršio Nerdin Ibrić prilikom čega je ubio policajca Dragan Đurića.

Kako su iz Stanice javne bezbjednosti potvrdili, Menzil je u međuvremenu pušten. Iz policije nisu mogli saopštiti više detalja.

Menzil se kući vratio sljedeci dan i za portal Klix.ba izjavio:

"Spavao sam u svojoj kući kada je policija uletjela i stavila mi lisice. Tek na pola puta prema stanici su mi natuknuli zbog čega me privode."

Priveden zbog komentara na Facebooku koji je sam uklonio pola sata nakon objavljivanja. U komentaru je kritikikovo odluku da se u Federaciji BiH proglasi Dan žalosti zbog napada na policijsku stanicu u Zvorniku. U istom komentaru, osudio je sam čin Ibrića, ali je smatrao problematičnom činjenicu da 11. juli nije Dan žalosti u RS-u.

Ipak, sam je uklonio komentar nakon što je započela rasprava te drugi komentari koji su direktno odobravali napad na policijsku stanicu.

Prilikom hapšenja oduzeti su mu laptopi i hard diskovi. Menzil kaže kako su ga prilikom ispitivanja pitali o tome da li je "pripadnik vehabijskog pokreta".

O tome da li će biti dalje procesuiran, odlučit će nadležno tužilaštvo.

Orginalni komentar koji je uklonjen je na slici ovog clanka.

Održana tradicionalna kotlićijada na Bjelinama

  • PDF

Na kupalištu Bjeline održana je tradicionalna “Kotorvaroška kotlićijada”, povodom 24. Aprila Dana opstine Kotor Varos, na kojoj je učestvovalo 40 ekipa iz BiH i Srbije.

Najbolju riblju čorbu pripremila je ekipa Sportskog ribolovnog društva SRD “Usora” iz Teslića, druga je bila ekipa SRD “Djeca cvijeća” iz Srbca, a treće mjesto osvojila je ekipa SRD “Ukrinski cvijet” iz Prnjavora.

Prema ocjeni žirija, najbolju lovačku čorbu pripremili su članovi Lovačkog udruženja “Kneževo”, drugo mjesto pripalo je ekipi “Mehaničkih konstrukcija”, a treće ekipi “Picerija Verdi” iz Banjaluke.

Član pobjedničke ekipe Jelenko Hrvaćanin rekao je novinarima da je za osvojeno prvo mjestu zaslužna kompletne ekipe, uglavnom lovaca, koji su za pripremu kotlića odabrali pravu divljač.

“Ovo je, bez dileme, najbolje organizovana kotlićijada u regionu, a uz to i vrlo posjećena, što samo govori da smo u jakoj konkurenciji osvojili vrijedno prvo mjesto”, istakao je Hrvaćanin.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović uručio je pehare, diplome i nagrade najboljim ekipama i izrazio zadovoljstvo zbog broja učesnika manifestacije, koja je održana povodom Dana opštine Kotor Varoš - 24. aprila.

“Ovo je sedma kotlićijada koju organizujemo povodom Dana opštine i svake godine je sve masovnija. Raduje prisustvo velikog broja učesnika iz susjednih gradova, ali iz Srbije, kao i činjenica što je i u revijalnom dijelu nastupilo više od 20 ekipa”, dodao je Vučanović.

Opština Kotor Varoš u saradnji sa Policijskom stanicom obezbijedila je lovačku čorbu, pasulj i pivo za sve posjetioce, koji nisu učestvovali u takmičarskom dijelu.

“Kotorvarošku kotlićijadu” organizovali su opština, Sportsko ribolovno društvo “Kotor Varoš” i lovačka udruženja sa područja ove lokalne zajednice.

(Glas Srpske)

 

Sud kaznjava roditelje iz Vrbanjaca

  • PDF

Kotorvaroski sud je donio rješenje po tužbi Osnovne škole protiv roditelja iz Vrbanjaca i ustvrdio da su roditelji krivi i da moraju platiti kaznu, jer svoju djecu nisu slali u školu.

Roditelji najnovije sudsko rješenje smatraju kao jos jedan nacin, od mnogih prijosnjih pritisaka, prijetnji i ucjena, te smatraju da je, nakon oduzimanja dječijeg doplatka, uslijedio još jedan udar na roditelje.

"Nakon što smo pokrenuli inicijativu za uvođenje bosanskog jezika u našu školu, nemamo mira", ukazuju roditelji bošnjačke djece.

"Nažalost, škola nije ništa uradila kako bi otklonila diskriminaciju, ali je zloupotrijebila sud i iskoristila ga za završni pritisak na roditelje bošnjačke djece. Pitamo se samo koliko ćemo još biti spremni podnositi sva poniženja, maltletiranja i finansijsko iscrpljivanje nas povratničke populacije kojoj su uskraćena i prava na zapošljavanje i maternji jezik i sve druge pogodnosti koje su zagarantovane konstitutivnim narodima", ukazuju roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u pisanoj izjavi.

Odluka je obrazložena činjenicom da djeca nisu počela da dolaze na nastavu ni nakon što je škola opomenula roditelje.

U tom slučaju, kako stoji u rješenju, škola je dužna da o tome obavijesti nadležne organe i pokrene postupak pred nadležnim sudom.

Fena

Klizište u Čepku ugrozava stambene objekte

  • PDF

Nekoliko kuća u naselju Čepak ugrozilo je klizište koje se formiralo nakon majskih poplava i svakim danom predstavlja sve vecu opasnost na stambene objekte.
 
Mještani Gojko Jurić i Amira Demirović uputili su zahtjev opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove u kojem traže da se u što kraćem roku preduzmu mjere jer postoji opasnost od rušenja njihovih stambenih objekata ukoliko se ne spriječi dalja erozija zemljišta.

Mještani pričaju da se poslije poplava pojavilo klizište iznad ulice Gavrila Principa koje je oštetilo put od starog mosta na rijeci Vrbanji prema naselju Čepak i cjevovod gradskog vodovoda.
- Usljed klizišta učestala su oštećenja vodovodnih cijevi, a cijelom dužinom napukao je asfaltni put. Osim toga, pojavila su se oštećenja na kućama i pukotine na betoniranim prilazima kućama - kažu mještani.
 
U opštinskoj upravi su istakli da razmatraju zahtjev vlasnika ugroženih objekata.
- Riječ je o složenom  problemu, koji zahtijeva angažovanje stručnjaka i pripremu projektne dokumentacije - istakli su u opštini.

(Glas Srpske)

 

Izborni rezultati pokrenuli lavinu promjena kadrova u KV

  • PDF

Nova skupštinska većina koju čine SDS, PDP, SDA i HDZ BiH smijenila je predsjednika Skupštine opštine Enisu Božičković iz SNSD-a i generalnog sekretara parlamenta Radenku Slavnić. Umjesto Božičkovićeve imenovan je Ibrahim Palić iz SDA, a Slavnićevu će naslijediti Snežana Jurić, koju je predložio SDS. Odbornici su imenovali Radislava Petrušića za predstavnika državnog kapitala u Komunalnom preduzeću "Bobas", a taj potez bio je neophodan novoj skupštinskoj većini kako bi pokrenuli smjenu direktora tog preduzeća Milanka Popovića, koji je takođe kadar SNSD-a.

Prošle sedmice, odmah nakon formiranja nove skupštinske većine, smijenjena su i dva načelnika opštinskih odjeljenja i još četiri rukovodioca preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština koji su na te pozicije imenovani iz SNSD-a. Za sve odluke o smjenama glasalo je 17 odbornika SDS-a, PDP-a, SDA i HDZ-a BiH, a u opoziciji je ostalo samo šest predstavnika SNSD-a.

Skupština je formirala Komisiju za pripremu referenduma, a građani će se o inicijativi za opoziv Vučanovića izjasniti 30. novembra. Ukoliko građani na referendumu podrže opoziv načelnika biće raspisani prijevremeni izbori, a u slučaju suprotnog ishoda glasanja Vučanović će nastaviti mandat koji je dobio na lokalnim izborima 2012. godine kao kandidat SNSD-a.

U obrazloženju inicijative za pokretanje opoziva se  navodi da se načelnik nije pridržavao Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom  zapošljavanja  u opštinskoj  upravi, da  nije poštovao  odluke  Skupštine  o  izgradnji reciklažnog dvorišta i da je odgovoran za nezakonito trošenje novca iz budžeta za rad Narodne biblioteke. Sprovođenje referenduma koštaće 25.000 KM, a novac će biti obezbijeđen iz budžetske rezerve.

Vučanović i odbornici SNSD-a napustili su iz protesta sjednicu nakon što je usvojena odluka o pokretanju opoziva navodeći da se radi o čistom politikantstvu nove skupštinske većine. Vučanović je rekao da ne postoje razlozi za pokretanje opoziva i da se radi o klasičnom politikantstvu kojim se služi nova većina.

- Nisam opstruisao nijednu odluku Skupštine, pridržavao sam se svih zakona, a novac iz budžeta je trošen transparentno i u skladu sa zakonom. Zato ne vidim nijednog razloga za opoziv osim što se radi o političkom obračunu. Građani će se na referendumu izjasniti da li podržavaju moj rad ili politikantstvo druge strane - kazao je Vučanović.

Odbornik SNSD-a Slađana Šubara kazala je da su smjene plod politike i da ni za jednu nije bilo objektivnih razloga.

Potpredsjednik  Skupštine opštine i odbornik SDS-a Slavko Đukić rekao je da je stavljena tačka na proces započet 4. novembra.

- Ako dođe do opoziva načelnika opštine ući ćemo u konsultacije sa koalicionim partnerima u vezi sa kandidatom za budućeg načelnika - rekao je Đukić.

Odbornik PDP-a Miodrag Petrović istakao je da je načelnik izgubio skupštinsku  većinu i da je opoziv bio jedino rješenje.

- Pošto je opština u finansijskim  problemima pozvao sam načelnika da podnese ostavku i smanji troškove opoziva, ali je to odbio - rekao je Petrović.

Do prošle sedmice skupštinsku većinu u Kotor Varošu predvodili su SNSD i SDS. Njihovi odnosi poljuljani su nakon smjene direktora Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Mladena Trivunovića zbog čega su čelnici SDS-a optužili SNSD da je prekršio koalicioni sporazum.