Wednesday, Jan 17th

Zadnje ažuriranje05:21:06 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Voda u Maslovarama pod analizom

  • PDF

Uzorci vode sa jedne od česmi u Maslovarama biće uzeti danas kako bi se utvrdilo da li stanovnicima ovog sela i dalje prijeti opasnost od zaraze.

Koordinator službe za inspekcijske poslove i komunalnu policiju opštine Kotor Varoš Milenko Đurić istakao je da će mještani sami odabrati česmu sa koje će biti analizirana voda za piće.

- Želimo biti sigurni da nema nikakve opasnosti. Voda će biti ponovo analizirana i sa vodotoka rijeke na lokalitetu Rastova kosa, a rezultate analize uzorka uzetog prošle sedmice očekujemo danas - kazao Đurić.

Posljednji rezultati analize vode koji su objavljeni prošle sedmice pokazali su da je u vodotoku prisutna velika količina fekalnih bakterija zbog čega je stanovnici nisu smjeli upotrebljavati ni za piće, niti za druge potrebe. Vodu je zagadila lokalna firma za preradu pilećeg mesa "Jata" koja je nezakonito deponovala ogromne količine klaoničkog otpada što je ugrozilo više od 40 domaćinstava. Iako je otpad uklonjen voda je i dalje zagađena.

(Glas Srpske)

Pronađena veća količina municije i eksplozivnih sredstava

  • PDF

Pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš pronašli su u Grabovici veću količinu municije i minsko-eksplozivnih srestava na seoskom rezervoaru za vodu.

Policija je zajedno sa deminerskim timom Republičke uprave Civilne zaštite izvršila uviđaj i pronašla:

- devet ručnih bombi M75,

- jednu ručnu bombu M52,

- jedan suzavac,

- RRB M-80,

- osam zolja,

- četri ručna bacača M57,

- 4800 komada municije PKT 7,62 milimetara,

- 8.820 komada municije za automatsku pušku 7,62 mm,

- 30.639 komada municije 7,9 milimetara,

- dva punjenje za Ručni raketni bacač M79 "osa" 90 milimetara,

- jedan puškomitraljez M53,

- dvije kutije za municiju za puškomitraljez M53 i

- metalnu kutiju za rezervne dijelove za puškomitraljez.

Prijavu da se na pomenutom mjestu nalazi municija i minsko-eksplozivna srestva Policijskoj stanici Kotor Varoš telefonom je juče uputio muškarac čiji su inicijali B.Đ. iz KV.

(Srna)

Zabranjena instruktivna nastava u Vrbanjcima

  • PDF

Prosvjetna inspekcija RS zabranila je izvođenje instruktivne nastave bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca koja se odvijala u prostorima IZ.

Još traje sada već trogodišnji problem djece i roditelja bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima. Pred sam kraj školske godine inspekcija je, zbog nedostatka dokumentacije, zatvorila istureno odjeljenje škole "1. mart" iz Jelaha.

Do prije para dana ovdje su djeca bošnjačke nacionalnosti pohađala nastavu sa grupom nacionalnih predmeta i na bosanskom jeziku.

Iako nastava u svim školama u BiH traje do sredine juna, za djecu koja pohađaju nastavu u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Vrbanjcima vrata škole su zatvorena.

Ključ u bravu stavio je prosvjetni inspektor RS sa obrazlozenjem kako O.Š. "Prvi mart" iz Jelaha nije uputila inicijativu za otvaranje područne škole. Bez inicijative, resorno ministarstvo ne daje odobrenja za rad.

"Oni ne posjeduju rješenje Ministarstva prosvjete kojim se potvrđuje ispunjenost uslova za početak rada škole i izvođenja nastave, niti posjeduju bilo kakvu dokumentaciju koju izdaju nadležni organi", rekla je Dušanka Makivić, potparol Inspektorata RS.

Sa dokumentacijom ili bez, nastava se održavala od oktobra prošle godine. Predavači škole "1. mart" držali su časove i pripremili 81 učenika za polaganje završnih testova u Jelahu. Roditelji ističu da njihova borba za ravnopravnost traje tri godine i da neće odustati.

"To je neko rješenje da naša djeca ne gube školske godine i ne propuštaju gradivo. Upisali smo djecu u Jelah u školu, ovdje su obavili instruktivnu nastavu sad idu na polaganje i nećemo odustati dok se ne ispune naši uslovi bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta", rekao je roditelj Nežad Smajlović.

(N1)

Bacali pileci otpad u rijeku

  • PDF

Preduzeće "Jata" iz Kotor Varoša, koje se bavi uzgojem pilića i preradom pilećeg mesa, nezakonito je odlagalo klaonicki otpad u vodotok rijeke kod Maslovara.

- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

- Prijavu da se na lokalitetu Rastova kosa nalazi veća količina pilećeg otpada dobili smo 27. maja i odmah preduzeli mjere - kazali su u policiji.

Sa predstavnicima preduzeća "Jata" nismo uspjeli da stupimo u kontakt, jer se na brojeve telefona registrovane na tu firmu niko nije javljao.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

Mještani Maslovara kažu da strahuju za zdravlje, jer su zagađena izvorišta sa kojih se snabdijevaju vodom. Ugroženo je četrdesetak domaćinstava.

- Prvo smo primijetili da stoka na rijeci ne pije vodu, a zatim smo morali da isključimo i vodu za piće, jer je bila zagađena. Zgrozila sam se kada sam vidjela prosute iznutrice, nožice i perje. Okolo se širio nesnosan smrad. Primorani smo da donosimo vodu sa drugih izvora ili da je kupujemo - kazala je mještanka Miladinka Župljanin i dodala da rijeka odnosi dio otpada i da katastrofa ne prijeti samo Maslovarama.

U prodici Milivoja Jotanovića iz Maslovara takođe su užasnuti i ističu da se smrad ne može opisati.

- Otpad su dovozili oko tri časa, da ih niko ne bi vidio. Sada mještani dežuraju na tom mjestu, jer ne možemo dozvoliti da nas truju - kažu Jotanovići.

(Glas Srpske)

Uhapsen zbog komentara na Fejsbuku o napadu u Zvorniku

  • PDF

Policija u Kotor Varosu je u cetvrtak uhapsila Sanela Menzil iz sela Vecici, zbog komentara na Fejsbuku o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku koji je izvršio Nerdin Ibrić prilikom čega je ubio policajca Dragan Đurića.

Kako su iz Stanice javne bezbjednosti potvrdili, Menzil je u međuvremenu pušten. Iz policije nisu mogli saopštiti više detalja.

Menzil se kući vratio sljedeci dan i za portal Klix.ba izjavio:

"Spavao sam u svojoj kući kada je policija uletjela i stavila mi lisice. Tek na pola puta prema stanici su mi natuknuli zbog čega me privode."

Priveden zbog komentara na Facebooku koji je sam uklonio pola sata nakon objavljivanja. U komentaru je kritikikovo odluku da se u Federaciji BiH proglasi Dan žalosti zbog napada na policijsku stanicu u Zvorniku. U istom komentaru, osudio je sam čin Ibrića, ali je smatrao problematičnom činjenicu da 11. juli nije Dan žalosti u RS-u.

Ipak, sam je uklonio komentar nakon što je započela rasprava te drugi komentari koji su direktno odobravali napad na policijsku stanicu.

Prilikom hapšenja oduzeti su mu laptopi i hard diskovi. Menzil kaže kako su ga prilikom ispitivanja pitali o tome da li je "pripadnik vehabijskog pokreta".

O tome da li će biti dalje procesuiran, odlučit će nadležno tužilaštvo.

Orginalni komentar koji je uklonjen je na slici ovog clanka.