Thursday, Aug 16th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Salkic u posjeti napadnutom povratniku

  • PDF

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić posjetio je danas Nerku Hanifića (40), povratnika u Vrbanjce kod Kotor-Varoši, koji je fizički napadnut 14. jula, a na stomaku mu je oštrim predmetom urezan znak "četiri S".

Salkić upozorava da sve to podsjeća na ono što se moglo vidjeti u logorima tokom proteklog rata i nakon razgovora sa Hanifićem rekao za Fenu da su posljedice napada još vidljive na Hanifiću, tim više što se radi o bivšem logorašu. Ovaj napad je na Nerku, kao jednog od ljudi koji je preživio logor, ostavio na njega novu traumu. Čini mi se da je u složenom zdravstvem stanju, imajući u vidu i da je dijabetičar", ukazao je Salkić.

Entitetski potpredsjednik je dodao da je to vrlo teška situacija te se nada da će ovaj napadnuti povratnik biti dobro i iz svega izaći jači. Istovremeno, ponovio je da očekuje da policija RS-a što prije okonča istragu u ovom slučaju te otkrije počinioce napada.
"Hanifiću bi nakon toga sigurno bilo lakše", uvjeren je Salkić.

On je, nakon napada na Hanifića, pokušao da stupi u kontakt s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem, očekujući neku informaciju o ovom napadu, ali nije u tome uspio. Stoga je danas i u pismenoj formi zatražio sastanak s Lukačem kako bi dobio tu informaciju, ali i ostale u svjetlu napada na vjernike koji su se događali u Zvorniku, Doboju i drugim mjestima tokom Ramazana.
"Situacija zahtijeva ozbiljnost i neke odgovore", zaključio je Salkić za Fenu.

Istovremeno se oglasio i Potpredsjednik NSRS Senad Bratić (Koalicija „Domovina“) koji je pozvao da se što prije otkriju počinioci napada na Nerku Hanifića.
"To je udar na sigurnost i suživot, te demokratske vrijednosti", rekao je Bratić i podsjetio i na nedavni napad na vjernike u Doboju u vrijeme iftara, te zatim kamenovanje vjernika za vrijeme iftara u Prijedoru.

Sta se ustvari desilo:

Podsjećamo, u utorak u ranim jutarnjim satima u mjestu Usjek, Nermin je pošao po robu za svoju radnju kada je, dok je vozio cestom, primijetio signalno svjetlucanje lampe. Usporio je i zatim se zaustavio misleći da nekome treba pomoć.
Sljedeće što je ugledao su trojica maskiranih muškaraca i pištolj uperen u njega. Čuo je kako mu samo neko govori da izađe van auta.
"Već u sljedećem trenutku izgubio sam svijest. Druga osoba mi je prišla i udarila me. Pao sam pokraj vozila i tu sam se i probudio", izjavio je Nermin.

Kako je kazao, probudio se sav krvav i sa podlivima od udaraca, te ranama nanesenim oštrim predmetom.
"Udarali su me, urezivali mi 'četiri S' na leđa i stomak," kaže Nermin te dodaje da ne zna koliko je vremena bio u nesvijesti.

Kada se konačno probudio odvezao se do lokalne Hitne pomoći gdje su mu sanirane rane i čiji su službenici o svemu obavijestili policiju.

Nermin ne zna zašto je meta napada. Iako je u prvi mah pomislio da su ga željeli opljačkati, jer je krenuo u nabavku te je imao veću količinu novca, ispostavilo je da se ne radi o tome jer novac nisu uzeli.

Marija Markanović, glasnogovornica CJB Banja Luka, je izjavila kako policija intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na ovog povratnika u mjesto Vrbanjci.
"I dalje se poduzimaju intenzivne aktivnosti sa ciljem rasvjetljavanja ovoga događaja, ali konkretnih rezultata u tom smislu još uvijek nema", pojasnila je Markanović.

(FENA)

Jamina Kuzmic prijavljena tuzilastvu zbog zadgadjenja

  • PDF

Protiv preduzeća "Jata" iz Maslovara kod Kotor Varoša i njenog direktora Jasmine Kuzmić (38) policija je podnijela izvještaj tužilaštvu u kojem im se na teret stavlja da su klaoničkim otpadom zagadili izvor sa kojeg su se mještani snabdijevali vodom.

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović je navela da je Kuzmićeva osumnjičena za krivično djelo zagađivanje hrane i vode.

- Policiji je 27. maja ove godine prijavljeno da je deponovana veća količina pilećeg otpada, poslije čega je pokrenuta istraga u saradnji sa inspekcijom i komunalnom policijom u Kotor Varošu, a pod nadzorom tužilaštva - rekla je Markanovićeva.

Kuzmićeva je kazala da nije upoznata sa podnošenjem izvještaja tužilaštvu.

- Ne znam ništa, ništa me ne interesuje - kazala je Kuzmićeva.

U Institutu za javno zdravstvo RS ispitani su uzorci vode koji su pokazali visok nivo bakterija zbog kojih ona nije bezbjedna za upotrebu.

Firma "Jata" bacala je pileći klaonički otpad čime je zagadila vodu za piće, a zbog velikih količina prijetilo je i izbijanje ekološke katastrofe. Mještani su bili šokirani kada su primijetili desetine tona iznutrica, nožica, perja i drugih ostataka od kojih se širio nepodnošljiv smrad.- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

(Glas Srpske)

Pretucen povratnik iz Vrbanjaca

  • PDF

Jutros rano, tri maskirana napadaca, presrela su povratnika Nerku Hanifića iz Vrbanjaca, zaustavili njegov automobil te ga pretukli oštrim predmetom i na stomaku urezali znak "četiri S".

Napadači su Hanifića presreli oko 4:30 ujutro kada je krenuo u nabavku robe za trgovački objekat koji posjeduje, a napad se dogodio u mjestu Usjek.

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka jutros je potvrđeno da je Policijskoj stanici Kotor-Varoš oko 6 sati, od medicinskog osoblja Doma zdravlja Kotor-Varoš, prijavljeno da im se za pomoć obratio četrdesetogodišnjak s vidnim tjelesnim povredama.

Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su došli do saznanja da su tri nepoznate maskirane osobe, istog dana oko 04.30 sati, presrele i zaustavile oštećenog, koji se putničkim vozilom kretao u mjestu Usjek i nanijeli mu povrede podesnim predmetom u predjelu glave i tijela.

Ovaj nemili dogadjaj je jos jednom potvrdio nesigurnost povratnika na podrucju opstine Kotor Varos. Osim sto su djeci povratnika uskraceni nacionalni predmeti u osnovnoj skoli, sad se pristupiulo i fizickom napadanju na povratnike.

Povodom ovog dogadjaja oglasio se i potpredsjednik RS Ramiz Salkic koji je istakao: "Očekujem hitnu reakciju policije i da pokaže svoju efikasnost i u situacijama kada su Bošnjaci napadnuti i kada im se čini nepravda, a ne samo kada treba Bošnjake proganjati za nešto što neko misli da bi oni učini na ovom prostoru", rekao je Salkić za Fenu.

On ističe da, koja god je osoba u pitanju u ovom slučaju i bez obzira na njenu nacionalnost, povrede koje su nastupile iziskuju ozbiljnu analizu cjelokupnog sigurnosnog sistema u ovom bh. entitetu te stanja i položaja njenih građana.

Policijski službenici Policijske stanice Kotor- Varoš rade na rasvjetljavanju prijave.

(FENA)

Voda u Maslovarama pod analizom

  • PDF

Uzorci vode sa jedne od česmi u Maslovarama biće uzeti danas kako bi se utvrdilo da li stanovnicima ovog sela i dalje prijeti opasnost od zaraze.

Koordinator službe za inspekcijske poslove i komunalnu policiju opštine Kotor Varoš Milenko Đurić istakao je da će mještani sami odabrati česmu sa koje će biti analizirana voda za piće.

- Želimo biti sigurni da nema nikakve opasnosti. Voda će biti ponovo analizirana i sa vodotoka rijeke na lokalitetu Rastova kosa, a rezultate analize uzorka uzetog prošle sedmice očekujemo danas - kazao Đurić.

Posljednji rezultati analize vode koji su objavljeni prošle sedmice pokazali su da je u vodotoku prisutna velika količina fekalnih bakterija zbog čega je stanovnici nisu smjeli upotrebljavati ni za piće, niti za druge potrebe. Vodu je zagadila lokalna firma za preradu pilećeg mesa "Jata" koja je nezakonito deponovala ogromne količine klaoničkog otpada što je ugrozilo više od 40 domaćinstava. Iako je otpad uklonjen voda je i dalje zagađena.

(Glas Srpske)

Pronađena veća količina municije i eksplozivnih sredstava

  • PDF

Pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš pronašli su u Grabovici veću količinu municije i minsko-eksplozivnih srestava na seoskom rezervoaru za vodu.

Policija je zajedno sa deminerskim timom Republičke uprave Civilne zaštite izvršila uviđaj i pronašla:

- devet ručnih bombi M75,

- jednu ručnu bombu M52,

- jedan suzavac,

- RRB M-80,

- osam zolja,

- četri ručna bacača M57,

- 4800 komada municije PKT 7,62 milimetara,

- 8.820 komada municije za automatsku pušku 7,62 mm,

- 30.639 komada municije 7,9 milimetara,

- dva punjenje za Ručni raketni bacač M79 "osa" 90 milimetara,

- jedan puškomitraljez M53,

- dvije kutije za municiju za puškomitraljez M53 i

- metalnu kutiju za rezervne dijelove za puškomitraljez.

Prijavu da se na pomenutom mjestu nalazi municija i minsko-eksplozivna srestva Policijskoj stanici Kotor Varoš telefonom je juče uputio muškarac čiji su inicijali B.Đ. iz KV.

(Srna)