Tuesday, Dec 10th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti

Novosti

Cuvar vremena iz Tovladica

  • PDF

Mnogi kotorvarosani i neznaju da jedna mala brvnara u Tovladiću, je svojevrsni muzej bogate kolekcije od 5000 časovnika, koje Dusan Stanić prikuplja još od osnovne škole.

Kaže da su najstariji satovi stari više od 500 godina, a ima i znatan broj novih modela koji imaju veliku vrijednost. Ljubav prema satovima se pojavila još u detinjstvu.

- Živjeli smo teško, otac je jedva prikupio novac da kupi sat, a kada ga je uramio mislio sam da ne postoji ništa ljepše u tom trenutku - rekao je Dusan.

Sentimentalno je vezan za starije modele satova, a u svojoj kolekciji nema nijedan sat na baterije, koji za njega predstavljaju "obično smeće". Interesuju ga časovnici koji se navijaju ili rade na pokret.

- Ovi stari satovi rade tako što je njihov mehanizam povezan sa dva tega, odnosno kamena, i navija se tako da jedan od tegova povučete i onda sat radi petnaestak dana, dok se teg ne podigne nazad. To su satovi koji su se prvi pojavili i uz njihovu pomoć je mjereno vrijeme vijekovima - pojašnjava Dušan.

Satove nabavlja na razne načine. Dok je radio u Austriji, kupovao ih je na pijaci, često po vrlo niskim cijenama jer prodavci nisu znali njihovu pravu vrijednost.

- Jednom sam kupio ženski sat za jedan euro, a sat je vrijedan minimalno 500 eura - prisjeća se Dušan i dodaje da je preko interneta nabavio nekolicinu satova i tako upoznao i druge kolekcionare.

U vrijednoj kolekciji ima i satove stare oko 400 godina - one stu su napravljeni sa samo jednom kazaljkom.

Njegova brvnara je postala svojevrsni muzej.

- Posjetioci svakodnevno dolaze da vide moju kolekciju. U posljednje vrijeme dolaze i školska djeca sa učiteljima i svima su vrata otvorena - kaže Stanić.

Supruga Nada ističe da Dušan nikad ne žali da plati velike sume novca za sat.

- Meni je kupio sat koji je platio 1.000 eura, što je meni nezamislivo, ali njemu to pričinjava zadovoljstvo - kaže Nada i dodaje da je kvalitetan sat najbolji poklon koji se Dušanu može kupiti.

Njihova djeca to najbolje znaju pa su mu već ranije uzimali skupe satove, što ga je silno obradovalo.

Dušan planira da proširi svoju kolekciju, a želja mu je da učestvuje na sajmu kolekcionara.

(Srna)

Provozaj se kroz Sokak i Kocke - VIDEO

  • PDF

kotorvaros.com vam predstavlja jos jedan od videa iz KV, snimljen u junu 2016.

Pogledajte voznju kroz Sokak i Kocke.

Kotorvarosanka medju osobljem zapaljenog Emirates aviona

  • PDF

Kotorvarosanka Medina Mehmedović, koja je vec odavno clan osoblja elitne avio kompanije Emirates, bila je među članovima posade aviona koji je prevozio putnike iz Indije i zahvatio požar dok je slijetao na aerodrom u Dubaiju.

Riječ je o Boeingu 777-360, koji se zapalio pri slijetanju, ali i brzom reakcijom osoblja svih 275 putnika iz nesreće se izvuklo bez povreda.

U ovom video mozete pogledati kako je trajala brza evakuacija aviona, a mozete cuti i Medinin glas, pred kraj videa, koji sugerira putnicima da iskacu iz aviona.

Medina je u razgovoru ispričala da joj je u požaru koji je zahvatio prednji dio aviona, a gdje se u trenutku nesreće nalazila s kolegicama stjuardesama, izgorjela sva dokumentacija, ali je ona prošla s lakšim povredama.

Trenutno joj je jedina želja da se vrati u BiH, i bude sa svojom familijom, ali mora cekati izradu nove dokumentacije da bi mogla da putuje.

Medina je navela kako je vladala prava drama i kako su ljudi bili u panici. Ona  je, kao i njene kolege, našla snage, ostala pribrana i pružila pomoć putnicima i u roku od manje od 1 minute evakuisali kompletan avion.


Ona se jos uvijek oporavlja od šoka koji je doživjela, ponavljajući da je sretna što niko od članova posade i putnika nije stradao.

Medina je već pet godina zaposlena u kompaniji „Emirates“ i kaže da do sada nikad nije doživjela bilo kakvu neugodnost na letu.

NBA kosarkas u posjeti KV

  • PDF

Proslavljeni košarkaš Slovenije i član NBA ekipe Miami Heat Goran Dragić boravio je ovih dana u Kotor Varošu. Inace Goranova supruga Maja je iz Kotor Varosa, tako da smo pored nasih lokalnih zvijezda, dobili i celebriti zeta.

- Zavolio sam ovaj grad i iskreno se nadam da ću prilikom narednog dolaska pomoći u radu sa djecom i mladim košarkaškim talentima - rekao je Dragić.

Goran ima ugovor sa Miami Heat do 2020. godine, a u novu sezonu ulaze sa većim ambicijama od ovogodišnjih, gdje su u polufinalu plej-ofa Istočne konferencije NBA lige izgubili od Toronta.

I tako pored skorasnje posjete fudbalera Real Madrida, sada smo ugostili I jednog NBA igraca.

Srna

Dom zdravlja nabavio novi ultrazvučni aparat

  • PDF

Dom zdravlja Kotor Varoš nabavio je novi ultrazvučni aparat i pacijenti više neće morati odlaziti u druge zdravstvene ustanove na internistički, kardiološki i neurološki pregled.

Unaprijeđen je i rad laboratorije u kojoj je omogućeno obavljanje svih analiza za koje su pacijenti do sada upućivani u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci. Direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić kaže da čine sve da omoguće pacijentima što više usluga kako ne bi morali ići u druge zdravstvene ustanove. On ističe da su suočeni sa problemima u finansiranju Službe hitne pomoći i terenskih ambulanti.

- Novac koji nam po ugovoru dodjeljuje Fond zdravstvenog osiguranja RS za rad osam timova porodične medicine, pedijatrijsku i ginekološku konsultativnu specijalističku zaštitu nije dovoljan za finansiranje terenskih ambulanti i Službe hitne pomoći. Već duže vrijeme je otežano finansiranje sedam terenskih ambulanti za koje izdvajamo sopstvena sredstva kako bismo obezbijedili usluge pacijentima. Slična je situacija i sa Službom hitne pomoći u kojoj su angažovana četiri, dok Fond finansira nepuna dva tima - istakao je Bibić.

On je dodao da uprkos tome uvode nove usluge i obnavljaju zastarjeli vozni park.

- S ciljem dugoročnog obezbjeđenja prostora za ambulante porodične medicine i hitnu pomoć u toku su pripreme za izgradnju novog objekta za koji je obezbijeđen dio novca. Dom zdravlja je iz sopstvenih sredstava nabavio vozilo za terenske ambulante, a uskoro bi trebalo da bude isporučeno i vozilo za hitne intervencije, dok za nabavku vozila za prevoz pacijenata na dijalizu očekujemo pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS - rekao je Bibić i dodao da su i pored otežanog finansiranja prošle godine pozitivno poslovali i redovno izmirivali plate radnicima i ostale obaveze.

(Glas Srpske)