Friday, Jan 18th

Zadnje ažuriranje11:28:13 PM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Kultura

Predstavom Ah, ta ljubav, pocelo obiljezavanje 24. Aprila

  • PDF

Premijernim izvođenjem predstave "Ah, ta ljubav", započeo program obilježavanja 24. aprila - Dana opštine.

Muzičko-scenska predstava, u kojoj je učestvovalo četrdesetak glumaca, plesača i muzičara, govori o kulturi u lokalnim zajednicama koju je neophodno podići na viši nivo, kao i o željama i mogućnostima mlađih naraštaja da učine korjenite promjene u društvu.


Predstavu je režirao dramski pedagog Novica Bogdanović, muziku je komponovao Sandi Popović, a sedam mjeseci su je pripremali mladi glumci Amaterskog dramskog pozorišta "Jovan Sterija Popović" koje djeluje u okviru Doma kulture "Miroslav Miro Pejović". Urađena je u okviru projekta "Ljubav prema glumi - ljubav prema ljudima", koji realizuju UNDP i Dom kulture.

Dajana Tepić, koordinator Doma kulture "Miroslav Miro Pejović", rekla je da je ovaj projekat fokusiran na stvaranje mogućnosti i podsticanje mladih ljudi iz različitih etničkih zajednica da se aktivno uključe u očuvanje svog kulturnog nasljeđa, izgradnju razumijevanja i upoznavanje sa kulturnom baštinom.

Tepićeva je istakla da će predstava "Ah, ta ljubav", koja je sinoć odigrana u prepunoj kotorvaroškoj kino-sali, do kraja aprila biti odigrana u kotorvaroškim mjesnim zajednicama, a nakon toga i na pozorišnim festivalima u BiH.

U okviru obilježavanja Dana opštine Kotor Varoš biće organizovane akcije uređenja i čišćenja, odbojkaški turnir i tradicionalna kotlićijada.

(Glas Srpske)

U Kotoru otvoren asfaltni put i Dom kulture

  • PDF

U Mjesnoj Zajednici Kotor svecano je otvoren asfaltni put u dužini od 2000 metara, čije je finansiranje u najvećem dijelu obezbijedilo Ministarstvo rasljenih osoba i izbjeglica Vlade FBiH, a dio su potpomogli i mještani Kotora. U prisustvu velikog broja zvanica i mještana Kotora, svečanu vrpcu i predaju novoasfaltiranog puta su izvršili ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH Edin Ramić i Ahmet Ćirkić, mještanin Kotor Varoša.

Pored asfaltnog puta, istog dana je otvoren novosagrađeni Dom kulture, a čiju izgradnju je finansirala Organizacija islmaske konferencije (OIC) na čelu sa direktorom Organizacije En-Nur Swar Eddahab.

 

Prof. Dr. Ostoja Đukić promovisao svoje knjige

  • PDF

U Srijedu 24 decembra, u Narodnoj biblioteci u Kotor Varosu, prof. dr. Ostoja Đukić je promovisao svoje dvije knjige.

O prvoj knjizi "Pregled indijske filozofske i njoj srodne misli" u srijedu uveče govorili su i profesori Bogomir Đukić i Pejo Đurašinović.

Knjiga obradjuje istocnjacku civilizaciju i njenu tradiciju, sa posebnim fokusom na budisticku civilizaciju. Đukić je istakao kako je kniga prilagodjena i za obicni narod, a ne samo naucnim ljudima.

- U toj knjizi sam nastojao prikazati filozofska, književna, ostala srodna strujanja i mudrosti indijskog naroda, koji je stvorio grandioznu filozofsku misao - rekao je Đukić.

Druga knjiga "Filozofija  morala", koja  predstavlja zbornik radova Ostoje Đukića i asistenta Gorana Stojanovića zahvata misli od antike do današnjih dana.

- Knjiga ima 1250 stranica i tu je sabrano sve sto je do sada bilo pozitivno u covjecanstvu, i po prvi put je ovako siroko i svestrano obuhvacena eticko-moralna problematika - istakao je Đukić.

Otvorena obnovljena kino sala

  • PDF

U okviru projekta "Stvaranje uslova za razvoj kulture na području opštine Kotor Varoš" načelnik opštine Dalibor Vučanović i savjetnik u Švajcarskoj agenciji za lokalnu upravu, migracije (SDC) BiH Regula Babler otvorili su obnovljeni objekat kino sale.

U Maslovarama održana prva džipijada

  • PDF

U organizaciji Lovačkog udruženja "Jelovka" i Auto-moto kluba "Borci - Borja" Maslovare održana je prva revijalna "džipijada", koja je okupila više od 30 učesnika u tri kategorije.