Wednesday, Dec 13th

Zadnje ažuriranje06:33:49 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini

Rat i Zlocini

Planinčiću 11 godina zatvora za zločine u Serdarima

  • PDF

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za učešće u napadu na selo Serdari, septembra 1992. godine kada je ubijeno 16 srpskih civila, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni optužbe.

 

Apelaciono vijeće utvrdilo je na osnovu izjava svedoka i dokaza da je Planinčić tokom napada na selo Serdari 17. septembra 1992. godine svjesno i sa namjerom učestvovao u ubistvu srpskih civila.

 

Sva trojica optuženih oslobođena su optužbi da su ubili sedam civila u kući Danke Serdar, jer je, kako je obrazloženo, ostalo nejasno šta su oni konkretno počinili.

 

Na ovu presudu Planinčić nema pravo žalbe.

 

(Blic)

U Lincu suđenje za zločine u Serdarima

  • PDF

Pred Pokrajinskim sudom u Lincu danas je počelo suđenje protiv Austrijanca porijeklom iz BiH Nermina Mujanovića (48) koji je optužen za ratni zločin koji je pocinjen 1992 u selu Serdari.

Prema optužninci koju je pročitala tužilac Doris Fiala, 17. septembra 1992. godine su Hrvati i Bošnjaci izvršili zločin nad srpskim selom Serdari kada je ubijeno sedam muškaraca, sedam žena i dvoje djece, iz osvete za srpski napad.

Tada je zapaljeno i šest kuća, istakla je ona, koristeći fotografije koje su poroti ilustrovale napad muslimanske vojske na to selo, prenosi Tanjug.

Za taj zločin su četiri osumnjičena 2014. godine osuđena u Sarajevu na zatvorsku kaznu od devet i 11 i po godina. Tokom suđenja u Sarajevu su dva svjedoka optužile 48-ogodišnjeg Austrijanca.

Tužilaštvo se poziva, u svojoj optužnici, na te svjedoke, dvije žene, jedna od njih, koja je preživjela napad, je već 1993. godine rekla da je optuženog jasno prepoznala, kako po glasu tako i izgledu.

Advokat optuženog Jirgen Novotni rekao je da "sumnja kako jedna osoba može da identifikuje mladića koga poznaje samo iz osnovne škole, na osnovu glasa".

Osim toga, on je istakao da njegov štićenik negira da je prisustvovao napadu.

"On nema ni motiv za osvetu nad Srbima, jer su svi njegovi rođaci prošli rat bez posljedica", naveo je advokat.

Optuženi je pred sudom negirao da se ikada borio na strani muslimanskih snaga, kako na dan zločina, tako i uopšte za vrijeme rata.

On je, međutim, u svojim izjavama bio nejasan i kada je riječ o vremenu i o imenima. Opisao je da se, kao i mnogi drugi, posle srpskog napada, povukao u selo Večići, gdje je bio zadužen za nabavku namirnica.

Sudija Rajner Nimerfol upitao je da li je osjećao zadovoljstvo kada je čuo da je napadnuto srpsko selo, on je odgovorio "to nije bilo tako interesantno, jer smo svakog dana imali mrtve".

Tokom prvog dana suđenja bilo je mnogo protivriječnosti i otvorenih pitanja, optuženi nije mogao da odgovori kada je krenuo u školu, a ni kada je odslužio vojni rok u nekadašnjoj JNA.

"Ne znate danas kada ste pošli u osnovnu školu, kada ste bili u vojsci. To meni nije baš vjerodostojno", konstatovao je sudija.

Optuženi je u saslušanju u policiji tvrdio i da je za vrijeme napada na srpsko selo bio u šumama u tom regionu, a pred sudom je tvrdio da se nalazio u selu Večići.

On je tvrdio i da nikada nije posjedovao oružje, niti da je ikada učestvovao u borbama.

Suđenje, za koje je predviđeno da bi moglo trajati 30 dana, biće nastavljeno 15. januara, a optuženom prijeti kazna u trajanju od pet do 20 godina zatvora.

(TANJUG)

Podignute optužnica protiv uhapsenih od prosle sedmice

  • PDF

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv šest osumnjicenih vojnih i civilnih zapovjednika, uhapsenih prije dvije sedmice, koji se terete za ubistvo više od 300 Hrvata i Bošnjaka, kao i za progon više od 20.000 osoba nesrpske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta protiv:

Boška Peulića (68) - obavljao dužnost taktičkog zapovednika VRS,

Slobodana Župljanina (58) - zapovednik bataljona VRS

Aleksandra Petrovića (45) i Janka Trivića (66) - zapovjednici čete

Nedeljka Đekanovića (57) - načelnik opštine i rukovodilac križnog štaba

Manojla Tepića (55) - zapovednik opštinskog štaba tadašnje teritorijalne odbrane

Optuženi se terete da su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš.

Oni se takođe terete i da su zajedno učestvovali u zločinačkom poduhvatu, odnosno da su na nacionalnoj i verskoj osnovi sproveli progon ubistvima, deportacijama i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Istragu o masovnim ratnim zločinima počinjenim na području opštine Kotor-Varoš otvorilo je tužilaštvo Haškog tribunala a potom taj slučaj prepustilo pravosudnim tijelima u BiH.

Optužnica je podignuta nakon završene istrage, a optuženi se terete za zločine protiv čovečnosti počinjenim u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine kao dio širokog i sistematskog napada vojske i policije bosanskih Srba usmjerenog protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti.

 

Uhapšeni Đekanović, Petrović, Župljanin...

  • PDF

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, nakon detaljno isplanirane i pripremljene akcije, lišili su slobode šest osumnjičeni osoba zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoša, tokom 1992.

Slobode su lišeni:

Slobodan Župljanin zvani Bebac, rođen 17.11.1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš,
Boško Peulić, rođen 14.01.1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor,
Aleksandar Petrović zvani Saša, rođen 28.12.1970. godine u Kotor Varoši,
Manojlo Tepić zvani Mane, rođen 16.05.1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš,
Janko Trivić, rođen 04.06.1949. godine u selu Jošavka, Čelinac,
Nedeljko Đekanović, rođen 15.11.1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš.

Oni se terete da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske (zapovjednici brigada i bataljona) počinili progon oko 5000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoša, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina.

Počinjeni zločini rezultirali su progonom gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Kotor Varoša, koje se ni danas nije u većoj mjeri vratilo na prijeratna ognjišta i živi u raseljenju širom BiH i svijeta.

Uporedo sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi kuća, stanova, objekata, poslovnih prostora i vozila koja koriste osumnjičeni.

Navedene aktivnosti rezultat su višemjesečne i sveobuhvatne istrage, u kojoj su tužilac i stručno osoblje Tužilaštva BiH ispitali više stotina svjedoka, te proveli veći broj dana na terenu u intenzivnom prikupljanju dokaza.

(klix.ba)

Podignute nove optuznice za ratni zlocin

  • PDF

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Ranka Ševarike, nekadašnjeg rezervnog policajca, i Radomira Ševarike, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Kotor Varoša.

Oni su optuženi da su iz Pošte u Skender-Vakufu odveli dvojicu zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u mjesto Borak, gdje su ih zlostavljali pripadnici VRS-a.

Nakon toga, kako se navodi u optužnici, pripadnici VRS-a su ubili jednog zarobljenika koji je počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika je ubio drugog zarobljenika, koji je ležao na zemlji.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.