Friday, Feb 22nd

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Afere drmaju Vatrogasno drustvo KV

Afere drmaju Vatrogasno drustvo KV

  • PDF

Vatrogasno društvo u KV prethodnih mjeseci potreso niz afera.

Prvo je grupa vatrogasaca protiv starješine podnijela krivičnu prijavu, u kojoj su naveli niz primjera zloupotreba i nanošenja štete Vatrogasnom društvu, uključujući i nezakonitu prodaju vatrogasnog kamiona.

Policija je nakon toga podnijela dva izvještaja tužilaštvu protiv Nedeljka Sakana /55/, a on je u međuvremenu podjelio otkaze trojici vatrogasaca koji su ga prijavili, a oni su uzvratili kontratužbom.

Okružno javno tužilaštvo BL dobilo je konacni izvještaj protiv Nedeljka Sakana, koji se zvanicno sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja oštetio Vatrogasno društvo za 10.600 KM.

Osumnjičeni Sakan je, obavljajući poslove vršioca dužnosti starješine Vatrogasnog društva KV, od 1. januara do 31. decembra 2015. godine prekoračio granice svog ovlašćenja i zaprimio novčana sredstva po osnovu ugovora o zakupu poslovnih prostorija i zatim ih dijelio na ime toplog obroka za sebe i svoje radnike.

On je na ovaj način počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, jer je topli obrok već bio isplaćen pričinio materijalnu štetu društvu u iznosu oko 10.600 KM.

Sakan se takodje sumnjiči da je zajedno sa licem čiji su inicijali N.P. /37/ iz KV izvršio i krivično djelo podnošenje lažne poreske prijave, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Njih dvojica se sumnjiče da od 1. januara 2015. godine do 30. novembra 2017. godine Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi RS dostavio mjesečne prijave sa netačnim podacima za zaposlene, navode iz policije.

Vatrogasno društvo u Kotor Varošu se takodje tereti sto ni nakon četiri i po meseca nije registrovalo kamion koji koje im je poklonila Gradska uprava Banjaluka da bi im pomogla da podignu spremnost za borbu sa vatrenom stihijom.

Nemar kotorvaroškog Vatrogasnog društva time je veći kada se zna da imaju samo jedan vatrogasni kamion, koji je zbog starosti često bio u kvaru, zbog čega su se i obratili molbom banjalučkom gradonačelniku da im donira jedno od vozila koje su spremili za otpis.

Problem sa starim voznim parkom isplivao je prošlog ljeta, kada je izbio požar na napuštenoj gradskoj deponiji i zahvatio hiljade kubika smeća.    

Dok se kompletan grad i prigradsko područje gušilo u dimu, kamion Vatrogasnog društva Kotor Varoš bio je pokvaren, pa su upomoć pritekle kolege iz Banjaluke i Čelinca.

(Blic)