Wednesday, Mar 20th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Privreda Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH

Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH

  • PDF

Kotor Varoš – Aktivizam mladih, entuzijazam mjesnih zajednica, međuljudski odnosi, suživot, tolerancija, brojni privredni subjekti i velika zaposlenost, samo su dio pozitivnih stvari koje su mještani Kotor Varoši iznijeli na sastanku o određivanju vizije za mjesne zajednice u BiH.

Sastanak je održan u Opštini Kotor Varoš u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a kojeg provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Kotor Varoš je među 13 prvih izabranih opština za partnersku saradnju. Opština ima više od 20 hiljada stanovnika naseljenih u deset mjesnih zajednica, a šest ih je obuhvaćeno ovim projektom UNDP-a. To su mjesne zajednice Maslovare, Kotor Varoš, Zabrđe, Vrbanjci, Grabovica i Obodnik.

Mještani su posebno naglasili da su ponosni na broj zaposlenih u Kotor Varošu, čime se rijetko koja opština može pohvaliti. Međutim, očekuju da njihove mjesne zajednice ojačaju u svakom smislu, prvenstveno da se riješi njihov pravni status jer ne mogu samostalno funkcionisati i sve se zasniva na volonterizmu koji svakim danom sve više jača.

Pozvali smo predstavnike mjesnih zajednica, organizacija civilnog društva, lokalnih medija i privrednog sektora da daju svoje stavove i mišljenja o tome kako oni vide buduću mjesnu zajednicu i kakvo je trenutno stanje. Sve prikupljene informacije ćemo objedniti u analizi zasnovanoj na kvalitativnim i kvantitativnim podacima koja će ići ka višim instancama vlasti kako bi se pokušao promijeniti trenutni regulatorni okvir mjesnih zajednica u BiH, pojasnila je Mersiha Ćurčić, stručna saradnica za lokalnu samoupravu UNDP-a i dodala da je implementacija projekta počela u julu 2015. i trajat će četiri godine.

Projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", vrijedan je 14,5 miliona maraka i trajat će do sredine 2019. godine, a u njemu učestvuje 125 mjesnih zajednica i 23 jedinice lokalne samouprave širom BiH.