Friday, Nov 15th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Podignute optužnica protiv uhapsenih od prosle sedmice

Podignute optužnica protiv uhapsenih od prosle sedmice

  • PDF

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za ratne zločine protiv šest osumnjicenih vojnih i civilnih zapovjednika, uhapsenih prije dvije sedmice, koji se terete za ubistvo više od 300 Hrvata i Bošnjaka, kao i za progon više od 20.000 osoba nesrpske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta protiv:

Boška Peulića (68) - obavljao dužnost taktičkog zapovednika VRS,

Slobodana Župljanina (58) - zapovednik bataljona VRS

Aleksandra Petrovića (45) i Janka Trivića (66) - zapovjednici čete

Nedeljka Đekanovića (57) - načelnik opštine i rukovodilac križnog štaba

Manojla Tepića (55) - zapovednik opštinskog štaba tadašnje teritorijalne odbrane

Optuženi se terete da su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš.

Oni se takođe terete i da su zajedno učestvovali u zločinačkom poduhvatu, odnosno da su na nacionalnoj i verskoj osnovi sproveli progon ubistvima, deportacijama i prisilnim preseljenjem stanovništva.

Istragu o masovnim ratnim zločinima počinjenim na području opštine Kotor-Varoš otvorilo je tužilaštvo Haškog tribunala a potom taj slučaj prepustilo pravosudnim tijelima u BiH.

Optužnica je podignuta nakon završene istrage, a optuženi se terete za zločine protiv čovečnosti počinjenim u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine kao dio širokog i sistematskog napada vojske i policije bosanskih Srba usmjerenog protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti.