Wednesday, Apr 24th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Jamina Kuzmic prijavljena tuzilastvu zbog zadgadjenja

Jamina Kuzmic prijavljena tuzilastvu zbog zadgadjenja

  • PDF

Protiv preduzeća "Jata" iz Maslovara kod Kotor Varoša i njenog direktora Jasmine Kuzmić (38) policija je podnijela izvještaj tužilaštvu u kojem im se na teret stavlja da su klaoničkim otpadom zagadili izvor sa kojeg su se mještani snabdijevali vodom.

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović je navela da je Kuzmićeva osumnjičena za krivično djelo zagađivanje hrane i vode.

- Policiji je 27. maja ove godine prijavljeno da je deponovana veća količina pilećeg otpada, poslije čega je pokrenuta istraga u saradnji sa inspekcijom i komunalnom policijom u Kotor Varošu, a pod nadzorom tužilaštva - rekla je Markanovićeva.

Kuzmićeva je kazala da nije upoznata sa podnošenjem izvještaja tužilaštvu.

- Ne znam ništa, ništa me ne interesuje - kazala je Kuzmićeva.

U Institutu za javno zdravstvo RS ispitani su uzorci vode koji su pokazali visok nivo bakterija zbog kojih ona nije bezbjedna za upotrebu.

Firma "Jata" bacala je pileći klaonički otpad čime je zagadila vodu za piće, a zbog velikih količina prijetilo je i izbijanje ekološke katastrofe. Mještani su bili šokirani kada su primijetili desetine tona iznutrica, nožica, perja i drugih ostataka od kojih se širio nepodnošljiv smrad.- "Jata" će morati da platu kaznu od 1.000 do 3.000 maraka zbog nepropisnog odlaganja velike količine pilećeg otpada, koje je dovelo do zagađenja okoline i izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju mještani Maslovara. Ovom preduzeću je naloženo i da ukloni sav otpad - rekao je portparol opštine Kotor Varoš Slobodan Petrović.

Firma "Jata" kažnjavana je već nekoliko puta zbog nezakonitog odlaganja otpada, ali je to ponovo učinila. Ovaj put ogromna količina klaoničkog otpada bačena je uz vodotoke, što prijeti da preraste u ekološku katastrofu.

(Glas Srpske)