Thursday, Aug 22nd

Zadnje ažuriranje11:57:28 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Oficir Kotorvaroške brigade VRS kao svjedok odbrane Mladica u Hagu

Oficir Kotorvaroške brigade VRS kao svjedok odbrane Mladica u Hagu

  • PDF

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši oficir VRS Vojislav Kršić izjavio je da njegova brigada nije ispalila nijednu granatu na civilne ciljeve u opštini Kotor Varoš.

Svjedok je sugerisao, da su Muslimani i Hrvati, s proljeća 1992, otišli iz Kotor Varoša na inicijativu svojih sunarodnika.

Kršić, tada oficir Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske, kao dokaz za tvrdnju da ta brigada nije pribjegla "etničkom čišćenju" nesrba, ispričao je da mu je "jedna prestrašena muslimanska djevojka" opisala da su "došli nepoznati ljudi i rekli da Muslimani i Hrvati moraju otići, jer dolaze četnici i sve će ih poklati".

Kotor Varoš je, po optužnici protiv tadašnjeg komandanta VRS generala Mladića, jedna od sedam opština u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmjere genocida.

Svjedok je, uz oklijevanje, potvrdio da je od drugih Srba čuo za zapaljive izjave zvaničnika Autonomne regije Krajina Radoslava Brđanina protiv nesrba, poput one da bi u regiji trebalo zadržati samo do 1.000 Muslimana, koji bi čistili ulice.

Tužioci su u sudnici prikazali Brđaninov govor sa mitinga u  Banjaluci, 1994, u kojem je on rekao da će "Srbi u narednih 100 godina brisati cipele od pogani i nekrsta koji su opoganili našu zemlju".

Granice srpske države, Brđanin je, sa bine ukrašene natpisom "Svi Srbi u jednoj državi", postavio "od Benkovca do Trebinja i od mađarske granice do Sokoca", izrazivši nadu da će glavni grad biti Beograd.

Za ubistvo jednog broja muslimanskih i hrvatskih muškaraca u selu Grabovica, u novembru 1992, kako je sugerisao Kršić, bili su odgovorni lokalni Srbi, a ne pripadnici VRS. Svjedok je izjavio da ga je o zločinu obavjestio bezbjednosni oficir, riječima: "Jebi ga, došlo je do problema. Stanovništvo u Grabovici zajebalo je stvar".

Napominjući da u vrijeme ubistva nije bio u selu, Kršić je rekao da, dok je bio prisutan, zarobljeni nisu bili vezani i da "nije bilo nikakvih radnji protiv njihovog dostojanstva". Potvrdio je da je zarobljene tada i popisao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Kamij Bajbls (Camille Bibles) citirala je naređenje VRS da se "očisti" teritorija oko Kotor Varoši. Svjedok je odgovorio da se to naređenje nije odnosilo na civilno stanovništvo.

Sličan odgovor, Kršić je dao i nakon što se zastupnica optužbe pozvala na naređenje da srpske snage granatiraju kotorvaroški Stari grad. Kazao je da je to značilo da se napadnu "njihove snage" razmještene na tvrđavi koja "nije bila naseljeno mjesto" i u kojoj nije bilo civilnih kuća.

Tužiteljka Bajbls je tvrdila i da su muškarci zarobljeni i ubijeni u selu Grabovica bili odgovornosti Kotorvaroške brigade VRS. "Pa, na izvestan način, da", prihvatio je Kršić.

Dok ga je dodatno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, svedok je naznačio da je zločin u Grabovici bio "tabu tema...i tada i sada" u Kotor Varošu.