Saturday, May 26th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Izborni rezultati pokrenuli lavinu promjena kadrova u KV

Izborni rezultati pokrenuli lavinu promjena kadrova u KV

  • PDF

Nova skupštinska većina koju čine SDS, PDP, SDA i HDZ BiH smijenila je predsjednika Skupštine opštine Enisu Božičković iz SNSD-a i generalnog sekretara parlamenta Radenku Slavnić. Umjesto Božičkovićeve imenovan je Ibrahim Palić iz SDA, a Slavnićevu će naslijediti Snežana Jurić, koju je predložio SDS. Odbornici su imenovali Radislava Petrušića za predstavnika državnog kapitala u Komunalnom preduzeću "Bobas", a taj potez bio je neophodan novoj skupštinskoj većini kako bi pokrenuli smjenu direktora tog preduzeća Milanka Popovića, koji je takođe kadar SNSD-a.

Prošle sedmice, odmah nakon formiranja nove skupštinske većine, smijenjena su i dva načelnika opštinskih odjeljenja i još četiri rukovodioca preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština koji su na te pozicije imenovani iz SNSD-a. Za sve odluke o smjenama glasalo je 17 odbornika SDS-a, PDP-a, SDA i HDZ-a BiH, a u opoziciji je ostalo samo šest predstavnika SNSD-a.

Skupština je formirala Komisiju za pripremu referenduma, a građani će se o inicijativi za opoziv Vučanovića izjasniti 30. novembra. Ukoliko građani na referendumu podrže opoziv načelnika biće raspisani prijevremeni izbori, a u slučaju suprotnog ishoda glasanja Vučanović će nastaviti mandat koji je dobio na lokalnim izborima 2012. godine kao kandidat SNSD-a.

U obrazloženju inicijative za pokretanje opoziva se  navodi da se načelnik nije pridržavao Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom  zapošljavanja  u opštinskoj  upravi, da  nije poštovao  odluke  Skupštine  o  izgradnji reciklažnog dvorišta i da je odgovoran za nezakonito trošenje novca iz budžeta za rad Narodne biblioteke. Sprovođenje referenduma koštaće 25.000 KM, a novac će biti obezbijeđen iz budžetske rezerve.

Vučanović i odbornici SNSD-a napustili su iz protesta sjednicu nakon što je usvojena odluka o pokretanju opoziva navodeći da se radi o čistom politikantstvu nove skupštinske većine. Vučanović je rekao da ne postoje razlozi za pokretanje opoziva i da se radi o klasičnom politikantstvu kojim se služi nova većina.

- Nisam opstruisao nijednu odluku Skupštine, pridržavao sam se svih zakona, a novac iz budžeta je trošen transparentno i u skladu sa zakonom. Zato ne vidim nijednog razloga za opoziv osim što se radi o političkom obračunu. Građani će se na referendumu izjasniti da li podržavaju moj rad ili politikantstvo druge strane - kazao je Vučanović.

Odbornik SNSD-a Slađana Šubara kazala je da su smjene plod politike i da ni za jednu nije bilo objektivnih razloga.

Potpredsjednik  Skupštine opštine i odbornik SDS-a Slavko Đukić rekao je da je stavljena tačka na proces započet 4. novembra.

- Ako dođe do opoziva načelnika opštine ući ćemo u konsultacije sa koalicionim partnerima u vezi sa kandidatom za budućeg načelnika - rekao je Đukić.

Odbornik PDP-a Miodrag Petrović istakao je da je načelnik izgubio skupštinsku  većinu i da je opoziv bio jedino rješenje.

- Pošto je opština u finansijskim  problemima pozvao sam načelnika da podnese ostavku i smanji troškove opoziva, ali je to odbio - rekao je Petrović.

Do prošle sedmice skupštinsku većinu u Kotor Varošu predvodili su SNSD i SDS. Njihovi odnosi poljuljani su nakon smjene direktora Šumskog gazdinstva "Vrbanja" Mladena Trivunovića zbog čega su čelnici SDS-a optužili SNSD da je prekršio koalicioni sporazum.