Wednesday, Jul 18th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Bosnjackoj djeci u Vrbanjcima ponudjena solucija

Bosnjackoj djeci u Vrbanjcima ponudjena solucija

  • PDF

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija izjavio je da je roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca ponuđen maksimum u skladu sa zakonom i Ustavom u vezi sa nacionalnom grupom predmeta, te da je sada odluka na njima da li će djecu poslati na nastavu.

On je pojasnio da se nacionalna grupa predmeta nesmetano izučava prema privremenom sporazumu iz 2002. godine u 22 osnovne škole u RS kojima postoje uslovi za to, ali da su se stariji učenici, koji imaju uslove da uče nacionalnu grupu predmeta, solidarisali sa mlađim učenicima, kojih nema dovoljno u odjeljenjeima za nacionalne predmete.


Mutabdžija je dodao da je roditeljima u Vrbanjcima ponuđeno da im se izađe u susret da djeca od šestog do devetog razreda uče jezik bošnjačkog naroda iz udžbenika iz FBiH, te da se spoje dva odjeljenja da bi se ispoštovao uslov iz privremenog sporazuma od 18 učenika u odjeljenju za učenje nacionalne grupe predmeta, ali da roditelji taj prijedlog još razmatraju.

Učenici iz Vrbanjaca, ukoliko bi odlučili da krenu na nastavu 1. septembra, trebalo da polažu i razredni ispit u nekoj od škola u FBiH da bi se upisali u viši razred u odnosu na onaj koji je trebalo da pohađaju prošle godine. Najveći problem je sa onim učenicima koji su završili deveti razred i koji bez tog ispita ne mogu dobiti diplomu o završenoj osnovnoj školi.

Nacionalna grupa predmeta podrazumijeva učenje jezika jednog od tri konstitutivna naroda, vjeronauke i prirode i društva za učenike od prvog do petog razreda, a od šestog do devetog razreda – jezika, istorije, geografije i vjeronauke, i to pod uslovom da u odjeljenju postoji 18 učenika za taj vid nastave.

 

(BN)