Friday, Jan 18th

Zadnje ažuriranje11:28:13 PM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Za bosnjacku djecu iz Vrbanjaca neizvjesna i nova skolska godina

Za bosnjacku djecu iz Vrbanjaca neizvjesna i nova skolska godina

  • PDF

Iako se bliži početak nove školske godine, problem nastavka školovanja bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši nije riješen. Ovi učenici nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što po zakonu imaju pravo.

Jedan od roditelja Nijaz Duzan kazao je danas u izjavi za Fenu da ih, nažalost, do danas nije kontaktirao niko od nadležnih predstavnika vlasti u RS kako bi pokušali naći kompromisno rješenje. Međutim, ukoliko se situacija ne promijeni do početka nove školske godine, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima i da djeca ponovo ne idu u školu, iako su, naglasio je, svjesni koliko ona time gube, ali i sami roditelji.

"Mi roditelji imamo dogovor da naša djeca neće ići u školu ni u idućoj školskoj godini, ukoliko se ne uvede nacionalna grupa predmeta. Time će ostati stanje kao i protekle školske godine, a do kada, isključivo zavisi od predstavnika vlasti RS-a", ističe Duzan za Fenu.

On je potvrdio da će podnijeti žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, na rješenje Osnovnog suda u Kotor-Varoši koji je njihovu tužbu protiv RS i Osnovne škole "Sveti Sava“ Kotor-Varoš odbacio kao neblagovremenu.

Podnijet će žalbu, iako je Sud iz Kotor-Varoši utvrdio da su ispunjeni uvjeti za uvođenje nacionalne grupe predmeta u školu u Vrbanjcima, a kako ista nije uvedena, da su djeca diskriminirana, da im je povrijeđeno pravo na jednako postupanje, odnosno da u ovoj školi postoji diskriminacija bošnjačke djece.

Sud u Kotor-Varoši je utvrdio da su roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca u toku školske 2012./2013.godine podnijeli zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, ali da on nije riješen, odnosno da ova grupa predmeta nije uvedena u školu u Vrbanjcima.

Utvrđeno je i da su maloljetni tužitelji dokazali da su u pogledu prava iz privremenog sporazuma stavljeni u nepovoljan položaj, te da su različito tretirani u odnosu na druge učenike u RS-u i BiH.

I pored ovog, Sud je odbacio tužbu s obrazloženjem da je podnijeta neblagovremeno, odnosno četiri godine nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani diskriminacije.

"Podnosit ćemo tužbe sve dok ne dođemo do nekog nezavisnog suda koji će u našem slučaju jasno reći o čemu se radi", poručio je Duzan.

On je za Fenu ponovio da su od prvog dana bili spremni na dijalog s nadležnim u RS po ovom pitanju, ali da više ne znaju ni na koju adresu da upute pozive za razgovor, jer ostaju bez odaziva zbog čega roditelji smatraju da postoji neka "sistemska blokada“ koja koči rješenje ovog problema.

 

(Fena)