Friday, Nov 16th

Zadnje ažuriranje11:28:13 PM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Bošnjački roditelji i sudski spremni na borbu za svoja prava

Bošnjački roditelji i sudski spremni na borbu za svoja prava

  • PDF

Oš "Sveti Sava" u KV podnijela je Osnovnom sudu KV zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja bošnjačke djece koja ne pohađaju školu, a onda su Bošnjački povratnici iz Vrbanjaca angažovali advokata i podigli tužbu protiv Oš Sveti Sava i resornog ministarstva radi kršenja međuentitetskog Privremenog sporazuma o pravu na grupu nacionalnih predmeta

U saopćenju za javnost roditelja bošnjačke djece navodi se da slanje tog zahtjeva predstavlja još jedan vid pritiska kako bi roditelji kojima su već oduzeli sva prava poslali djecu na dalje školovanje, koje roditelji nazivaju "nastavkom genocida u obrazovnom procesu".

"Analizirajući poslani zahtjev može se uočiti toliko kontradiktornosti da i srednje obrazovanom pravniku i sudiji neće biti nikakav problem uvidjeti i razobličiti ovu farsu koju radi škola na čelu s direktoricom Slađanom Šubarom", ističe se u saopćenju.

Roditelji ocjenjuju da za njih i njihovu djecu nema veće kazne od toga što uče tuđi jezik i tuđu historiju, te podvlače da "ni po koju cijenu neće odustati od svojih zahtjeva koje za svoju djecu traže na najdostojanstveniji mogući način".

Bošnjački povratnici iz Vrbanjaca su angažovali advokata i podigli  tužbu protiv Osnovne škole Sveti Sava i resornog ministarstva radi kršenja međuentitetskog Privremenog sporazuma o pravu na grupu nacionalnih predmeta.

"Ovo je odgovor na zahtjev direktorice OŠ Sveti Sava upućen Osnovnom sudu Kotor-Varoš za pokretanje sudskog postupka protiv nas u kojem se traži utvrđivanje odgovornosti za, kako tvrde, zanemarivanje djece i izricanje novčane kazne u iznosu od 100 do 500 KM, s tim da se to kažnjavanje ponavlja sve dok se djeca ne vrate u školu", pojasnila je za Hava Varoš, majka dvoje učenika iz Vrbanjaca.

Kazala je da su im "plave koverte od škole dostavljene u subotu te da se u tužbi sudu navodi da je razlog bojkota nastave zahtjev roditelja da  se njihovoj djeci omogući uvođenje u nastavu grupe nacionalnih predmeta".

"Time oni pobijaju sami sebe, jer priznaju da mi ne kršimo zakon, već samo tražimo ravnopravnost za svoju djecu u obrazovanju što nam po zakonu i pripada. Zato smo se i jutros okupili pred školom i nastavili s protestima", izjavila je Varoš.

Podsjetila je  da su se u prošli petak, na poziv upućen samo putem medija, roditelji iz Vrbanjaca sastali s ministrom prosvjete Goranom Mutabdžijom u Banjoj Luci.

"Na sastanku koji je trajao manje od pola sata, ministar je samo ponovio da je spreman da se kao dopunska nastava uvede sedmično jedan čas bosanskog jezika, što smatramo neprihvatljivim. Iz cijelog razgovora bilo je i više nego jasno da i sam ministar čeka da ovu situaciju umjesto njega riješi neko drugi. Kazao je da se iz institucija RS-a na njega vrši pritisak da donese odluku o okončanju školske godine", dodala je Varoš.

Prema njenim riječima, "roditelje sve ovo nije pokolebalo u namjeri da za svoju djecu izbore prava koja im po zakonu pripadaju".

"Želimo isti tretman za našu djecu kakav imaju bošnjački učenici u više od 20 škola u RS-u. Zato smo između ropstva i borbe, izabrali borbu. Jer mi živimo u Bosni i Hercegovini i naša djeca imaju pravo da uče bosnaski jezik i bosansku historiju", poručila je Varoš.

 

(Fena)