Wednesday, Jul 18th

Zadnje ažuriranje01:28:52 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Bošnjaci traže uvođenje bosanskog jezika u OS Svati Sava Vrbanjci

Bošnjaci traže uvođenje bosanskog jezika u OS Svati Sava Vrbanjci

  • PDF

KOTOR VAROS - Nekoliko desetina roditelja bošnjačkih učenika okupilo se juče ujutru ispred kotorvaroške područne škole "Sveti Sava" Vrbanjci zahtijevajući da se od iduće školske godine u nastavni program uvede grupa nacionalnih predmeta na bošnjačkom jeziku.

Poslije razgovora koji  su  delegati u Vijeću naroda  RS  Mujo Hadžiomerović i Šefket Hafizović i roditelj Nedžad Smajlović vodili sa direktorom OŠ "Sveti Sava" Slađanom Šubara, okupljeni  roditelji  su  se  razišli.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Slađana Šubara je izjavila da je inicijativa za uvođenje bošnjačkog jezika i grupe nacionalnih predmeta pokrenuta u septembru prošle godine, poslije  čega  su rezultati dvije sprovedene ankete dostavljeni Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

- Uvođenje bošnjačkog jezika i nacionalne grupe predmeta ne zavisi od mene kao direktora škole. Ovdje sam da sprovodim odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS - istakla je Šubara.

Ona je naglasila da zamjera roditeljima to što je na dan protesta izostala većina bošnjačke djece sa nastave,  pogotovo što je obostrano ocijenjeno da  do sada nije bilo problema u  realizaciji nastavno-obrazovnog  procesa.

O protestu i zahtjevu roditelja bošnjačkih učenika juče je upoznato i resorno ministarstvo.

(Glas Srpske)