Tuesday, Dec 10th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Vecici 3.11.1992 - 3.11.2012

Vecici 3.11.1992 - 3.11.2012

  • PDF

3.11.2012 se navrsava 20 godina nakon stradanja 163 Bošnjaka, koji su 3. novembra 1992. godine zarobljeni od srpskih snaga na području MZ Grabovica, kada su pokusali da se probiju iz sela Vecic do teritorije opstine Travnik.

Do sada je nepoznata sudbina tih zarobljenih i nestalih Bošnjaka. Samo šest porodica je primilo informaciju o DNK-u koji potvrđuje da su njihovi članovi porodica stradali, ali zbog vrlo malih koštanih uzoraka nisu u mogućnosti da preuzmu i dostojno ukopaju svoje najmilije, kazala je Agenciji FENA sekretarka Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" Kotor-Varoš Semina Alekić.

"Prošlo je 20 godina od kada je u jednom danu zarobljen 163 Bošnjak čija sudbina se ne zna i još niko nije osuđen za taj zločin. Mi kao Udruženje vršimo pritisak na institucije i podižemo svijest javnosti da treba da se uključe svi koji nešto znaju da daju informacije o ovom zločinu. Međutim, izvršeno je dosta provjera terena, ali nema rezultata i još nijedan zločinac nije dobio ni ime ni prezime, niti je iko osuđen za te zločine", kazala je Alekić.

Oni koji su preživjeli ovaj strašni zločin, 20 godina kasnije organizirali su Marš mira od Travnika do Večića, duži od 100 kilometara. Jedan od organizatora i učesnika Zahid Botić još traga za tijelima 17-godišnjeg sina i dvojice braće.

- Tog dana su 163 momka zarobljena u selu Grabovica, a o ovom zločinu se šuti već 20 godina. Pokrenuli smo Marš mira kako bismo upozorili nadležne na ovaj zločin za koji je bilo samo jedno suđenje u Hagu - rekao je Botić, dodajući kako mora ostati zapamćeno da je ovo selo bilo u okruženju pet i po mjeseci i da je na njega palo više od 20.000 granata.

Botić se nada da će Marš mira postati tradicija i da će biti održavan svake godine. Inače, od svih koji se vode kao nestali, pronađen je tek mali broj posmrtnih ostataka. Četrdesetak nekompletnih tijela nalazi se u Visokom, a nedavno je stigla i potvrda DNK analize za još nekoliko tijela. Mještani kažu da se radi samo o dijelovima tijela, a poneki ostaci imaju samo po dvije kosti, tako da je na porodicama da odluče da li će ih sahraniti.

Na mjesnom mezarju Dabovci ce biti klanjana dženaza i izvršit će se ukop četiriju osoba koji su stradale 14. augusta 1992. godine. Tada je stradalo još 16 Bošnjaka koji nisu pronađeni.