Tuesday, Dec 10th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Svjedoci odbrane na nastavku sudjenja za zlocine u Serdarima

Svjedoci odbrane na nastavku sudjenja za zlocine u Serdarima

  • PDF

SARAJEVO - U nastavku suđenja za zločin počinjen u Kotor Varošu, svjedoci Odbrane prvooptuženog Fikreta Planinčića govorili su o događajima koji su prethodili napadu na selo Serdari, kazavši da su do tada dobri komšijski odnosi postali napeti.

- Srpska vojska nam je rekla da moramo poštovati šta oni kažu i ako nećemo da budemo njihovi robovi, da se selimo odavde, rekla je svjedokinja Raza Smajić, koja je zajedno s još pedesetak žena tokom ljeta 1992. išla da žanje pšenicu za vojsku.

Ona je kazala da ih je Slavo Serdar, jedan od vojnika, odveo svojoj kući u selu Hanifići, za koju je svjedokinja ustvrdila da je bila štab srpske vojske i u čijem dvorištu je vidjela dosta vojnika i sanduka oružja.

- Tu su nam dali da jedemo, a jedna od njihovih žena je rekla da neće da služi balijke, navela je Smajić.

Po njenom iskazu, nakon toga su odvedene na benzinsku pumpu, gdje je srela jednog od optuženih, koji je takođe doveden.

- Rasima Lisančića su uhvatili u kukuruzu dok je žeo. Znam da je bio ranjen kad je doveden. Nije bio naoružan i znam da nije bio pripadnik ni jedne vojske, kazala je svjedokinja i dodala da su u septembru sve žene puštene s djecom i da su otišle u Travnik.

Po optužnici, 16 civila srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdari u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992.

Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su, kako se navodi, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor Varoši.

Svjedokinja Zilka Smajlović je kazala kako su njene komšije srpske nacionalnosti iz susjednih sela pretresali kuće, otimali hranu i tukli ih.

- Mene su četvorica pretukla u mojoj kući, a nakon što su nas odveli na benzinsku pumpu, sve kuće su zapalili, rekla je Smajlović.

Ona je navela da ne zna šta se desilo u selu Serdari u septembru 1992., ali je kazala da je njeno sijelo gorjelo u augustu i da je ubijena sestra Rasima Lišančića.

Svjedok Mujo Mujanović je kazao kako su ga trojica muškaraca s čarapama na glavama pretukla i da mu je optuženi Lišančić u selu Bilice stavljao obloge i brinuo se za njega.

Na pitanje Lišančićevog branioca Izeta Baždarevića da li je siguran da je optuženi cijelo vrijeme bio s njim i da li je išao u selo Serdari, svjedok je negativno odgovorio.

Nastavak suđenja je 6. novembra, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Planinčić i Lišančić.

 BIRN - Justice Report.