Friday, Apr 19th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Privreda Fagusu nedostaju sirovine

Fagusu nedostaju sirovine

  • PDF

KOTOR-VAROŠ , Kotorvaroška kompanija „Fagus“ je u velikim poslovnim problemima posto joj godišnje nedostaje polovina potrebnih količina osnovne sirovine, da bi obezbjedila nesmetanu proizvodnju i ispostovala obecane ugovore.

Kamioni puni trupaca svakodnevno prolaze pored proizvodnih pogona “Fagusa” , a njihovi radnici često nemaju posla. Isprate ih samo pogledom zabrinuti za budućnost i egzistenciju svojih porodica. Niko od njih nije siguran koliko će još dugo imati posao jer nikako da se riješi redovno snabdijevanje osnovnom sirovinom.

Drvoprerađivači i dalje ne mogu da obezbijede dovoljno kvalitetnih trupaca za nesmetanu proizvodnju i da ispoštuju uglavnom izvozne ugovore. Šteta je zbog toga ogromna. Kada bi drvoprerađivači na duži period imali sigurno snabdijevanje kvalitetnim trupcima, prema nekim procjenama, izvoz u ovoj oblasti privređivanja brzo bi se udvostručio a obezbjedio bi se i veći broj novih radnih mjesta.

Vlada RS sigurno će vrlo brzo morati da pronađe odgovor na pitanje kome to nije u interesu i kako da takvim uslovima posluju drvoprerađivačka preduzeća.

Kotorvaroškom “Fagusu” tako godišnje nedostaje više od 20 hiljada kubnih metara kvalitetnih trupaca. I pored gotovo svakodnevnih razgovora i ugovora o isporuci koje imaju sa javnim preduzećem “Šume” RS, ne uspijevaju da riješe taj problem.

“Mnogo puta do sada o tome sam razgovarao sa odgovornim u javno preduzeću `Šume`. Rekao sam svoje mišljenje i na tematskoj sjednici Vlade RS. Svima je jasno da se problemi drvoprerađivača mogu lako riješiti. Jednostavno utvrde se odgovarajući kriterijumi za dugoročno snabdijevanje sirovinom naprimjer na deset godina, a `Fagus` radi već 20 godina.

Raspiše se tender i odredi da je za redovnu isporuku trupaca potrebno da se investira toliko i toliko, da se zaposli toliko radnika i slično. Svako od nas koji se ozbiljno bavi ovim poslom bio bi spreman na sve to kad zna da će imati sigurno snabdijevanje osnovnom sirovinom jedan duži vremenski period, izjavio je generalni direktor i vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević.

Tada bi mogli da ozbiljnije planiraju i proizvodnju i razvoj. Ovako, ne znaju hoće li već sutra imati šta da rade, jer u potpunosti zavise od javnog preduzeća “Šume” RS.

Malijević smatra da nekome nije u interesu da se riješe ovi problemi. Svakodnevno i dalje vode pravu bitku praktično za svaki trupac. “Ja sam svojevremeno imao stravičnih problema sa određenim interesnim grupama koje su bile povezane sa pojedincima iz međunarodne zajednice samo zbog toga što sam nastojao da obezbijedim dovoljno sirovine za nesmetanu proizvodnju” – upozorava Malijević.

Da nije bio malo hrabriji i odvažniji morao bi da zatvori sva svoja proizvodna preduzeća i da radnike pošalje kućama. Ovako, ipak, poneki od onih kamiona sa početka ove priče prođe i kroz kapije njihovih preduzeća. Uspije im nekako da iskamče 30.000 kubnih metara trupaca godišnje iako su njihove realne potrebe dvostruko veće.

Paradoks je da se trupci sa područja kotorvaroške opštine prodaju nekom drugom, a oni su prinuđeni da ih kupuju u ostalim šumskim gazdinstvima na čijem području nema značajnijih drvoprerađivačkih kapaciteta.

Ipak, dobrom poslovnom politikom i uštedama gdje god je to moguće ova kompanija uspjela je da opstane i da se i dalje razvija i širi uprkos svim teškoćama. Prije dvadesetak godina firma “Fagus” bila je samo jedna mala pilana u kotorvaroškoj mjesnoj zajednici Maslovare. Danas je to kompanija sa sedam preduzeća u kojim je zaposleno gotovo 400 radnika.

Više od 80 odsto njihove godišnje proizvodnje ide u izvoz uglavnom na zapadnoevropsko tržište gdje godišnje zarade više od 15 miliona maraka. Zbog toga u „Fagusu“ svake godine više od dva miliona maraka potroše za nove investicije, za proširenje proizvodnje, poboljanje kvaliteta svojih proizvoda i nova radna mjesta.

Nedavno su u novu fabriku koja je “nikla” na prostoru nekadašnjeg državnog preduzeća “Primarna prerada drveta” u Kotor-Varošu, koju su kupili u stečaju, investirali više od sedam miliona maraka. Nabavili su najsavremeniju opremu za proizvodnju različitih vrsta drvenih briketa.

“Za kratko vrijeme pokazalo se da je to dobra investicija. Čak 90 odsto cjelokupne godišnje proizvodnje tih briketa ide u izvoz uglavnom na austrijsko i italijansko tržište. Osim toga, ovom investicijom riješili smo jednu sjajnu ekološku stvar. Sav drvni otpad u pilanama pa čak i u šumarstvu sa područja skoro polovine zapadnog dijela cijele BiH preradimo u brikete” – objašnjava Malijević.

On ističe da je poslovna politika kompanije „Fagus“ u segmentu razvoja bila zasnovana na decentralizaciji proizvodnih kapaciteta. “Fagusovi” proizvodni pogoni pravljeni su što bliže osnovnim resursima sirovini i radnoj snazi. Tako danas ova kompanija ima svoje proizvodne kapacitete u pet kotorvaroških mjesnih zajednica.

Fabrika za proizvodnju drvene, aluminijumske i plastične stolarije već godinama uspješno posluje u Banjaluci, a Motel “Hajdučke vode” na Borjima nalazi se na području teslićke opštine. Taj objekat će, kažu u “Fagusu”, uskoro biti okosnica razvoja i turističke djelatnosti u ovoj kompaniji.

Uprkos krizi i svim teškoćama sa kojim se u poslovanju svakodnevno suočava, “Fagus” je jedna od kompanija u kojoj praktično svakodnevno ima posla za nove radnike.

 

Capital.ba