Tuesday, Apr 23rd

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Vaskrsna provokacija u selu Večići

Vaskrsna provokacija u selu Večići

  • PDF

Povratnike u selu Večići uznemirio je nedeljni dogadjaj, koji oni smatraju kao provokaciju, i podsjetio ih na nemile dogadjaje, od prije 20 godina, kad je selo Večići nakon duge opsade, bilo prisiljeno na evakuaciju u toku koje je nestalo 160 osoba koje nikad nisu pronadjene a niko jos nije odgovarao za njihovo pogubljene.

U nedjelju, na vaskrsno jutro, selom se provezao crni golf 2 iz kojeg se šenlučilo i puštala četnička muzika. Uz obavezno turiranje i škripu kočnica golf se zaustavljao tačno ispred kuća u kojima povratnice zive same, što je u njima izazvalo veliki strah.

Da nebi sve ovo bilo slucajno, ljudi iz golfa su pucali u tablu na ulazu u Večiće, sto je potvrdilo da njihova posjeta u selo je bila provokativnog karaktera.

Povratnici u selo Večiće se zale na odnos lokalne policije, i naglasavaju da njihoe reakcije na ceste provokacije su gotovo nikakave. S obzirom na historiju dogodjaja iz proslog rata povratnici smatraju da policija treba vise da ima obzira na moguce provokacije, i da budu spremni da zastite stanovnike ovog sela. 

Portparol CJB Banja Luka Igor Šukalo rekao je da su mu u PS Kotor Varoš kazali da je samo riječ o krivičnom djelu oštećenja objekta, a ne provokacija i izivljavanje nad povratnicima.

Direktor policije RS Gojko Vasić osudio je događaj i obecao da ce provjerit šta je prijavljeno i šta je urađeno. On je naglasio da je policija dužna da sve isprovjerava i identifikuje vinovnike.

Postavlja se pitanje, da li je ovaj dogadjaj bio samo slucajna provokacija pijanih, drogiranih osoba ili je izrezirana da unese strah u povratnike. Naime selo Večići prednjaci po broju povratnika na opstini Kotor Varos, i mozda to bas nekom smeta.