Tuesday, Dec 10th

Zadnje ažuriranje11:20:39 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Svjedokinja iz Serdara prepoznala napadaca po glasu

Svjedokinja iz Serdara prepoznala napadaca po glasu

  • PDF

Stanka Serdar posvjedočila je na suđenju četvorici optuženih za ratni zločin nad Srbima u Kotor Varošu i da je među napadačima na selo Serdare 17. septembra 1992. godine po glasu prepoznala komšiju Besima Čehića.

 

Podsjetivši na napad koji je počeo u rano jutro, Serdarova je ispričala da je ubrzo potom čula jauke ranjene komšinice i da se jedan od napadača obratio riječima: "Ćutite, šta su vaši uradili ovo je ništa".

Ona je navela da je u vrijeme napada bila u kući sa porodicom i komšijama koji su zbog straha spavali kod njih, te  da je u blizini kuće vidjela trojicu napadača sa crnim čarapama na glavi ili crnom bojom od koje se lice nije moglo vidjeti.

Zora Dukić navodi da je sa prozora kuće u kojoj je bila sa djecom vidjela ljude u crnom kod kuće komšinice Danke.

"Čula sam njen jauk, te jauk mog muža, koji je bio napolju", prisjetila se Dukićeva koja je u to vrijeme bila kod komšije Joce Serdara, koji je puškom branio prag svoje kuće.

Prema iskazu Dukićeve, čula se eksplozija nakon koje su žene odlučile da se predaju ali kada su vidjele da nema vojnika počele su bježati prema selu Novaci. Ovdje je Dukićeva čula da joj je muž poginuo.

Prema optužnici, u selu Serdari u napadu 17. septembra 1992. godine ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti. Za učešće u napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji su bili pripadnici Teritorijalne odbrane u Kotor Varoš.

S obzirom na to da je i Mirsad Vatrač optužen za isto krivično djelo počinjeno u selu Serdari, sudsko vijeće je spojilo njegov slučaj sa postupkom koji se vodi protiv Planinčića, Lišančića i Menzila.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar.

(Srna)