Sunday, Oct 20th

Zadnje ažuriranje01:01:00 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Pocelo sudjenje za zlocine u Serdarima

Pocelo sudjenje za zlocine u Serdarima

  • PDF

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za zločin u Kotor Varoši je potvrdio da je, kao ljekar, 17. septembra 1992. godine pregledao 16 tijela koja su dovezena iz sela Serdari u Dom zdravlja u Kotor Varoši.

Svjedok Živorad Gajanin naveo je da je obavio spoljašnji pregled i da je na 13 tijela konstatovao rane od vatrenog oružja, dok su tijela tri čovjeka bila crna uslijed opekotina četvrtog stepena.

“Obdukcija nije rađena. Nisam imao potrebu da je radim. Ako je to moj grijeh, prihvatam ga”, rekao je Gajanin.

On je dodao da su sva lica dovezena mrtva i da su bila u civilnoj odjeći, te da je bilo ženskih i muških tijela, uključujući dvoje djece, od četiri i deset godina.

Prema optužnici, 16 civila srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdari u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine. Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzili, koji su, kako stoji u optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor Varoši.

Budući da je i Mirsad Vatrač optužen za isto krivično djelo počinjeno u selu Serdari, Sudsko vijeće je spojilo njegov postupak sa Planinčićem, Lišančićem i Menzilom.

Kako je navedeno u optužnici, u napadu je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar stambenih objekata, dok je veći broj osoba teško ranjen. Tužilac je istaknuo da su žrtve i žene i muškarci starosne dobi od četiri do 60 godina.

U napadu je ranjeno više osoba, a nekoliko kuća i drugih objekata je zapaljeno.

Odbrane optuženih svjedoku su postavljale pitanja o relevantnosti pregleda tijela koje je obavio, po čijem nalogu je uradio pregled, zbog čega nije obavljena obdukcija i sastavljeni izvještaji u skladu sa propisima.

“Ja nisam pravio opise rana. (...) Mrtvozornik je radio iste preglede kao i ja. Obdukciju su radili patolozi, a u to vrijeme kod nas je jedini patolog bio Željko Karan. Prihvatam ako je moj grijeh što nisam angažovao patologa”, rekao je Gajanin.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar 2012. godine.

(Nezavisne Novine)