Wednesday, Mar 20th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Kotorvarosani KV nogometas u Dinamu

KV nogometas u Dinamu

  • PDF

Predstavljamo vam jos jednog talenta sa podrucja Kotor Varosa. Mateo Kovacic je rodjen 6 maja 1994 u Linzu, od roditelja koji su 1991 iz Kotor Varosa prebjegli u Linz da izbjegnu ratnu oluju. Jos sa 13 godina poceo je da trenira na LASK Linz akademiji, gdje su ga primjetili skouti velikih klubova kao sto su VfB Stuttgart, Ajax, Juventus and Bayern Munich. Uprkos pozivima velikih klubova roditelji se sele u Zagreb, gdje Mateo upisuje Dinamo Zagreb nogometnu akademiju.

U oktobru 2010, tadasnji trener Dinama, Vahid Halihodzic ga poziva da pocne trenirati sa prvim timom.

– Čuo sam da ima jedan kadet i pozvat ću ga u prvu momčad za vrijeme reprezentativne stanke, ali neću reći njegovo ime - rekao je tada Vaha.

Naravno, bila je riječ o fantastičnom 16-godišnjaku kojemu mnogi pripisuju nadimak "hrvatski Messi". Kad već svi pričaju o neviđenom talentu, htio ga je i Halilhodžić vidjeti ga na svoje oči. No, nije samo on bio zainteresiran. U Maksimiru se skupila sva sila novinara i fotoreportera.

– Tko vam je dopustio da ga snimate?! - graknuo je Vaha.

Potom je objasnio svoj zaštitnički stav:

– On je dečko od 16 godina i nije mu usluga što ga se proganja i uspoređuje s Messijem. To je glupost! Ohrabrio sam ga, na početku će raditi po posebnom tretmanu jer je tjelesno malo slabiji, a potom ćemo vidjeti.

Svatko tko ga je barem jednom vidio kako igra o njemu će dati samo komplimente.

– Najbolja pozicija mu je iza dva napadača, a po talentu je sličan Bobanu i Prosinečkom – smatra Martin Novoselac, direktor HNS-a za mlađe dobne kategorije.

Vec u Novembru 2010, Mateo dobija priliku da nastupi u prvom timu. U toj utakmici protiv Hrvatskog Dragovoljca, postize 4 gol, od ukupne pobjede dinama od 6:0. Taj pogodak mu prepisuje titulu najmladjeg debitanta i strelca u istoriji HNL.

Mateo redovno nastupa za U17 tim reprezentacije Hrvatske, gdje sve hvale dobija od izbornika Martina Novoselca.

- Nisam vidjeo mladica sa ovoliko talenta od dana Roberta Prosineckog, izjavio je Novoselac

Karijera Matea je tek u usponu i zelimo mu sto vise uspjeha na zelenim terenima.