Sunday, May 26th

Zadnje ažuriranje11:57:28 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Podignute optužnice zbog ratnog zločina u selu Serdari

Podignute optužnice zbog ratnog zločina u selu Serdari

  • PDF

Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog osnovane sumnje da su pocinili ratni zlocin u selu Serdari, opstina Kotor Varos, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH:

1. Planinčić Fikret zv.“Taci“ (1956) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru,
2. Lišančić Rasim, (1945) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru
3. Menzil Sead (1964) rođenog u Hrvaćanima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru
Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe, saopć
Optuženi se terete da su, tokom 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kao pripadnici TO Kotor Varoš, zajedno s drugim osobama, 17.09.1992. godine, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, u selu Serdari, u općini Kotor Varoš, koje se nalazilo izvan zone ratnih dejstava.
U optužnici se navodi da je napad, u kojem je sudjelovalo više od 20 pripadnika TO Kotor Varoš, uključujući i optužene, izvršen u jutarnjim satima, kada se najveći broj civila nalazio na spavanju.

Optuženi su znali da se u selu nalaze civili, a u napadu na selo ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar stambenih objekata u kojima su boravili, na način da su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a napad je rezultirao i nanošenjem teških tjelesnih ozlijeda i ranjavanjem više osoba.

U napadu je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, oba spola, starosti između 4 i 60 godina. Među ranjenim osobama bila je i žena u visokom stupnju trudnoće.

Nakon napada, imovina civila je paljena i uništavana, a jedna osoba ženskog spola, prisilno je odvedena u zatočenje na drugoj lokaciji, gdje je protuzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, a napad je imao za posljedicu smrt, teške povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili kazneno djelo-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
(FENA)