Sunday, Oct 20th

Zadnje ažuriranje01:01:00 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Novosti Radnici Dermala okrenuli ledja predsjednici sindikata

Radnici Dermala okrenuli ledja predsjednici sindikata

  • PDF

Zaposleni u kotorvaroškoj fabrici „Dermal“ uskratili su juče podršku dosadašnjoj predsjednici sindikalne organizacije te firme Zdravki Ilić, nakon čega su krojači samoinicijativno upalili mašine i počeli da rade. Pobunu radnika izazvala je nedavna odluka direktora fabrike Radenka Bubića da zatvori firmu i otpusti svih 155 radnika, zbog sukoba sa sindikalkom Zdravkom Ilić, koju je, prema njenim tvrdnjama, i ošamario. Radnici su juče organizovali sindikalni skup i za novog vođu sindikata i formalno izabrali Obrenka Stojanovića.

Od direktora su zatražili da pokrene i ostalu proizvodnju kako ne bi ostali bez posla. Direktor Bubić, koji juče nije bio među radnicima, nije hteo da potvrdi da će fabrika nastaviti sa proizvodnjom, ali je poručio da radnicima neće „stati na put“.

“Imam jedino moralnu obavezu prema radnicima. Oni su svjesni da ako budemo razvlačili proizvodnju postoji opasnost da naši partneri raskinu ugovore. Većina kod mene nije zaslužila da ih otpustim“, kaže Bubić. Priznaje da nije imao ni namjeru da definitivno zatvori fabriku.

“Ne bih zatvorio firmu, jer ona može da radi i sa jednim ili dva radnika, a ne mora da se bavi proizvodnjom. Mogao sam da trgujem cipelama ili radim samo doradu“, kaže Bubić.

Objašnjava da je donio odluku o raspuštanju pogona, ali nije napravio nijedan pojedinačni nalog. Kaže da još čeka konačno rešenje inspekcije.

Na sindikalnom zboru, koji je održan u fabričkoj hali, radnici su poručili da podržavaju direktora Radenka Bubića i osudili „hajku koju protiv njega vode predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i predsednik granskog sindikata Danko Ružičić u saradnji sa pojedinim medijima, koji su nasjeli na njihove, ali i na priču Zdravke Ilić“. Novoizabrani predsjednik sindikata „Dermala“ Obrenko Stojanović kaže da radnici hoće da rade i da im nije jasno kome je u interesu da fabriku zatvori i 155 radnika ostavi bez posla. „Zahvaljujući direktoru, i u ovim teškim vremenima imamo mnogo ugovorenih poslova, plate su pristojne i redovne, a obaveze prema državi se redovno izmiruju. Ovo je jedna od boljih firmi u regiji i zbog toga je mnogima trn u oku“, tvrdi Stojanović.

Radnica „Dermala“ Nada Dević kaže da mjesta u toj firmi za Zdravku Ilić više nema.

„To je nekorektna žena. Izmislila je da ju je direktor ošamario. On to nije uradio“, poručila je Devićeva.

Sa sindikalnog zbora poručeno je Ranki Mišić da nijedan radnik ne podržava njen rad. Istaknuto je da Mišićeva „ima pravo da širi neprovjerene informacije, koje joj plasira Zdravka Ilić, ali da nema pravo da dovodi u pitanje egzistenciju radnika“. Naglašeno je da Ilićeva „izmišljotinama pokušava u javnosti da se predstavi kao žrtva“ i istaknuto da će istraga pokazati da nikakvog fizičkog obračuna između nje i Bubića nije bilo. Radnici su poručili i da iza svega stoji mašinerija, koja želi da zatvori „Dermal“. Iz novog sindikata poručeno je da će se priključiti Konfederaciji sindikata RS. Predsednik granskog sindikata tekstila RS Danko Ružičić kazao je da novi sindikat nije formiran slobodnom voljom radnika nego pod pritiskom poslodavca, pa je pitanje da li će uopšte moći da se registruje. Podsjećamo, Zdravka Ilić bila je predjsednica sindikalne organizacije „Dermala“, a Bubić joj je dao otkaz.

Mišić: Svi su u strahu

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da poruke koje su joj uputili radnici, nisu njihove. „Radnici tog preduzeća su me zvali i rekli mi da znaju šta se desilo sa Zdravkom Ilić, ali da ne smiju da javno govore, jer će ostati bez posla“, objašnjava Mišićeva. Poručuje da slučaj u „Dermalu“ oslikava stanje u onim preduzećima u RS gde je radnik rob i ne smije da progovori. “Razumijem te radnike i važno mi je da rade. Ovaj posao radim da zakon bude jednak za sve. Direktor ’Dermala’ bi bio najsretniji da može da me ubije, ali nikakva prijetnja ne može da me spriječi da stanem iza svakog radnika“, poručuje Mišićeva

Blic