Sunday, Oct 20th

Zadnje ažuriranje01:01:00 AM GMT

Ovdje se nalazite: Vijesti Rat i Zlocini Djekanovic u Hagu

Djekanovic u Hagu

  • PDF
Djekanovic

Nedeljko Djekanovic svjedocio na sudjenju Stojana Zupljanina


HAG (10.1.2011) - Bivši predsjednik Kriznog štaba Kotor Varoš tvrdi da optuženi šef banjalučke policije Stojan Župljanin nije bio u delegaciji koja je u jesen 1992. godine obišla lokalni zatvor, što je u suprotnosti sa iskazom bivšeg zatvorenika tog zatvora koji je svjedočio u novembru prošle godine.

 

Nakon tronedeljne zimske sudske pauze suđenje bivšim čelnicima policije bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastavljeno je ispitivanjem Nedeljka Đekanovića, nekadašnjeg predsjednika opštine i Kriznog štaba Kotor Varoš. O ratnim zbivanjima u Kotor Varošu Đekanović je već svjedočio u oktobru 2009. godine, a danas je govorio isključivo o okolnostima jedne posjete lokalnom zatvoru u oktobru 1992. godine.

Đekanović je pozvan na dodatno ispitivanje nakon prošlogodišnjeg iskaza Bošnjaka iz Kotor Varoša, zaštićenog pseudonimom ST-241 koji je 1992. godine bio zatočen u lokalnom zatvoru. On je, naime, tvrdio da su Đekanović i Stojan Župljanin bili u pratnji delegacije Međunarodnog crvenog krsta koja je u jesen 1992. godine obišla zatvor u Kotor Varošu. Odbrana je to negirala i zahtjevali su da se Đekanović ponovo sasluša samo o tim okolnostima.

U današnjem kratkom ispitivanju svjedok je braniocu Draganu Krgoviću rekao da je "ubjeđen" da Stojan Župljanin nije bio u delegaciji koja je 3. oktobra 1992. godine posjetila kotorvaroški zatvor. Đekanović je dodao da je lično sam tada posjetio zatvor, te da "ne zna" da li je Župljanin nekom drugom prilikom obilazio zatvorenike.

Na tužiteljičinu primjedbu da se svjedok "bez okljevanja" precizno sjetio događaja od prije 19 godina, i pitanje da li je prije dolaska u Hag imao kontakte sa predstavnicima odbrane, bivši predjsednik Kriznog štaba Kotor Varoš rekao je da je "znao šta će biti tema ispitivanja". Tvrdi da mu je prijatelj koji je pratio suđenja putem interneta nagovjestio da su ga pominjali u kontekstu posjete zatvoru. Svjedok je negirao da ga je kontaktirao bilo ko iz Župljaninovog tima odbrane i dodao da ga "niko nije pripremao ni uticao" na sadržaj njegovog iskaza.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu, koji se terete za zločine srpskih policijskih snaga nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima tokom 1992. godine, je nakon ispitivanja Nedeljka Đekanovića nastavljeno na sjednici zatvorenoj za javnost, a za sutra je najavljen iskaz vojnog vještaka tužilaštva Juana Brauna/Ewan Brown.

Sense Tribunal