Tuesday, Apr 23rd

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Početna

Kultura

Lacinia vitae In ante ipsum Sed nec dapibus et orci dictumst. Vel lacus amet dictumst et sapien est ac Curabitur pellentesque ultrices. Feugiat convallis turpis massa ligula sagittis enim aliquet fringilla orci pretium. Ut Aenean Vestibulum suscipit eros pede et nibh laoreet Pellentesque mus. Aliquet ultrices dictumst justo justo tortor vitae nisl nec sem.

Projekcija filma Re:Generacija u KV

  • PDF

Nakon velikog uspjeha koji je ovaj dokumentarac ostvario u prošloj godini, film „Re:Generacija“ u režiji Emira Kapetanovića nastavlja svoju bh. turneju u okviru koje se, osim filmskih projekcija, održavaju i zanimljive debate na temu prošlosti i budućnosti mladih u BiH.

Prve projekcije filma u ovoj godini bit će održane prema slijedećem rasporedu:

24.01. – Centar za kulturu i obrazovanje Doboj u 19.00

25.01. – Dis - Pozorište mladih Banja Luka u 18.30

26.01. – Kino sala Kotor Varoš u 16.00

Ulaz na sve projekcije je slobodan.


Ovaj izuzetno emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je u produkciji udruženja Magacin Kabare i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u okviru istoimenog USAID-ovog projekta „re:Generacija“.

Ovo je ujedno i prvi bh. film koji je prikazan u sjedištu UN-a u Njujorku, čime je svijetu poslana i jedna drugačija poruka o Bosni i Hercegovini. Ovoga puta Bosna i Hercegovina je dokumetovano prikazana kao zemlja u kojoj postoje nove generacije sa drugačijim načinom razmišljanja i djelovanja koje mijenjaju sliku podijeljene zemlje u zemlju u kojoj je zajednička budućnost itekako moguća i izvijesna.

Trailer filma mozete pogledati na ovom videu:

 

Predstavom Ah, ta ljubav, pocelo obiljezavanje 24. Aprila

  • PDF

Premijernim izvođenjem predstave "Ah, ta ljubav", započeo program obilježavanja 24. aprila - Dana opštine.

Muzičko-scenska predstava, u kojoj je učestvovalo četrdesetak glumaca, plesača i muzičara, govori o kulturi u lokalnim zajednicama koju je neophodno podići na viši nivo, kao i o željama i mogućnostima mlađih naraštaja da učine korjenite promjene u društvu.


Predstavu je režirao dramski pedagog Novica Bogdanović, muziku je komponovao Sandi Popović, a sedam mjeseci su je pripremali mladi glumci Amaterskog dramskog pozorišta "Jovan Sterija Popović" koje djeluje u okviru Doma kulture "Miroslav Miro Pejović". Urađena je u okviru projekta "Ljubav prema glumi - ljubav prema ljudima", koji realizuju UNDP i Dom kulture.

Dajana Tepić, koordinator Doma kulture "Miroslav Miro Pejović", rekla je da je ovaj projekat fokusiran na stvaranje mogućnosti i podsticanje mladih ljudi iz različitih etničkih zajednica da se aktivno uključe u očuvanje svog kulturnog nasljeđa, izgradnju razumijevanja i upoznavanje sa kulturnom baštinom.

Tepićeva je istakla da će predstava "Ah, ta ljubav", koja je sinoć odigrana u prepunoj kotorvaroškoj kino-sali, do kraja aprila biti odigrana u kotorvaroškim mjesnim zajednicama, a nakon toga i na pozorišnim festivalima u BiH.

U okviru obilježavanja Dana opštine Kotor Varoš biće organizovane akcije uređenja i čišćenja, odbojkaški turnir i tradicionalna kotlićijada.

(Glas Srpske)

U Kotoru otvoren asfaltni put i Dom kulture

  • PDF

U Mjesnoj Zajednici Kotor svecano je otvoren asfaltni put u dužini od 2000 metara, čije je finansiranje u najvećem dijelu obezbijedilo Ministarstvo rasljenih osoba i izbjeglica Vlade FBiH, a dio su potpomogli i mještani Kotora. U prisustvu velikog broja zvanica i mještana Kotora, svečanu vrpcu i predaju novoasfaltiranog puta su izvršili ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH Edin Ramić i Ahmet Ćirkić, mještanin Kotor Varoša.

Pored asfaltnog puta, istog dana je otvoren novosagrađeni Dom kulture, a čiju izgradnju je finansirala Organizacija islmaske konferencije (OIC) na čelu sa direktorom Organizacije En-Nur Swar Eddahab.

 

Prof. Dr. Ostoja Đukić promovisao svoje knjige

  • PDF

U Srijedu 24 decembra, u Narodnoj biblioteci u Kotor Varosu, prof. dr. Ostoja Đukić je promovisao svoje dvije knjige.

O prvoj knjizi "Pregled indijske filozofske i njoj srodne misli" u srijedu uveče govorili su i profesori Bogomir Đukić i Pejo Đurašinović.

Knjiga obradjuje istocnjacku civilizaciju i njenu tradiciju, sa posebnim fokusom na budisticku civilizaciju. Đukić je istakao kako je kniga prilagodjena i za obicni narod, a ne samo naucnim ljudima.

- U toj knjizi sam nastojao prikazati filozofska, književna, ostala srodna strujanja i mudrosti indijskog naroda, koji je stvorio grandioznu filozofsku misao - rekao je Đukić.

Druga knjiga "Filozofija  morala", koja  predstavlja zbornik radova Ostoje Đukića i asistenta Gorana Stojanovića zahvata misli od antike do današnjih dana.

- Knjiga ima 1250 stranica i tu je sabrano sve sto je do sada bilo pozitivno u covjecanstvu, i po prvi put je ovako siroko i svestrano obuhvacena eticko-moralna problematika - istakao je Đukić.

Otvorena obnovljena kino sala

  • PDF

U okviru projekta "Stvaranje uslova za razvoj kulture na području opštine Kotor Varoš" načelnik opštine Dalibor Vučanović i savjetnik u Švajcarskoj agenciji za lokalnu upravu, migracije (SDC) BiH Regula Babler otvorili su obnovljeni objekat kino sale.