Wednesday, Apr 24th

Zadnje ažuriranje02:32:09 AM GMT

Ovdje se nalazite: Početna

Kotorvaroski milioner preuzima Agrokomerc?

  • PDF

Jedan od najbogatijih evropskih poslovnih ljudi, kotorvarosanin Enver Moralić (77), zajedno s ukrajinskom kompanijom "Avangard" zainteresiran je za investiranje u "Agrokomerc".

Moralić je sa članovima uprave "Avangarda", direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhretom Fazlićem te direktorom "Agrokomerca" Ekremom Šarićem obišao pogone "Agrokomerca" u Ćoralićima kod Cazina, a nakon toga je u Velikoj Kladuši održao sastanak. Prvobitno dogovoreni sastanak s resornim federalnim ministrom Erdalom Trhuljem u Sarajevu otkazan je zbog nepogodnih termina avionskih letova iz Beča.

Ukrajinci su zainteresirani za privatizaciju tvornice praškastih proizvoda u Ćoralićima, gdje namjeravaju organizirati kompletnu proizvodnju. U prvoj fazi dovozili bi sirovinu iz Ukrajine, a u drugoj bi zaokružili biološki ciklus proizvodnje iznajmljivanjem "Agrokomercovih" farmi za proizvodnju pilića, koka nosilja i konzumnih jaja. Avangard je jedan od najvećih svjetskih proizvođača konzumnih i jaja u prahu.

Saradnja tajnovitog poslovnog čovjeka Envera Moralića traje duže vrijeme a vežu ih milionski poslovi. Enver je hrvatski državljanin rodom iz Kotor-Varoša, a u Ukrajini ima svoje vinograde i naftni biznis. Moralić ima kompanije u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Rusiji, Švicarskoj  i Mađarskoj i njegova se imovina procjenjuje na pola milijarde eura.

(Dnevni Avaz)